nova pravila

Novi format kvalifikacija u F1: 1 po 1 će otpadati nakon 90 s

Formula1
25.02.2016.
u 10:55

Sastanak se održao u Ženevi u utorak, a novi sustav radit će po principu eliminacije. Prema njihovu mišljenju, novi sustav trebao bi vratiti povjerenje i interes gledatelja

Svi šefovi momčadi Formule 1 jednoglasno su odlučili kako žele novi format kvalifikacija, koje bi i kvalifikacije učinile puno zanimljivijima . Sastanak se održao u Ženevi u utorak, a novi sustav radit će po principu eliminacije. Prema njihovu mišljenju, novi sustav trebao bi vratiti povjerenje i interes gledatelja. Ideja još nije potvrđena, a trebalo biju potvrditi FIA-ino Svjetsko motorsportsko vijeće početkom sljedećeg mjeseca ili nešto prije početka prvenstva.

Novi sustav funkcionira prilično jednostavno. Prva kvalifikacijska runda (Q1) trajat će16 minuta , a nakon 7 minuta ispast će najsporiji vozač. Svakih narednih 90 sekundiispast će sljedeći najsporiji vozač i tako do kraja kvalifikacijske runde. Nakon što sedam vozača ispadne, njih 15 vozit će u Q2, prenosi 24sata.hr

Q2 trajat će 15 minuta , a nakon 6 minuta ispast će najsporiji vozač. Isto kao i u Q1, svakih narednih 90 sekundi ispast će po jedan najsporiji vozač. I tako do isteka vremena sve dok ne ostanu osmorica koja će voziti u zadnjoj kvalifikacijskoj rundi.

Q3 je najkraća od svih rundi, a trajat će 14 minuta . Nakon 5 minuta ispast će najsporiji vozač, a kao i u prve dvije runde svakih 90 sekundi ispast će najsporiji vozač do isteka vremena. U posljednjih 90 sekundi ostat će dva najbolja vozača, koja će se boriti za pole position.

- F1 Komisija je donijela još jedan prijedlog, a to je kažnjavanje vozača , odnosno dodavanje vremena na postignuto kvalifikacijsko vrijeme, i to na temelju pozicija u prvenstvu. Studija je provedena koristeći VN Abu Dhabija 2015., a vodećem u prvenstvu je dodano četiri sekunde na njegovo kvalifikacijsko vrijeme, dok su svi ostali dobivali dodatno vrijeme s obzirom na poziciju u prvenstvu: viša pozicija – veća kazna (više dodanog vremena). Pretpostavljalo se da bi ovo moglo biti kombinirano s novim kvalifikacijskim formatom po principu eliminacije, ali vjeruje se da prijedlog nije dobio potrebnu podršku - piše portal GP1.hr .

Također, jedan od prijedloga o kojem se raspravljalo, a koji bi najviše mogao zanimati obožavatelje Formule 1 odnosi se na limit goriva u rezervoaru. Trenutni limit je 100 kg, a momčadi su, na temelju činjenice da će brži bolidi zahtijevati više goriva kako bi mogli voziti "punim gasom", zahtijevale povratak na točenje goriva u pit stopu.McLaren i Red Bull su bili za ovaj prijedlog, ali on nije prošao . Međutim, moglo bi doći do kompromisa pa bi umjesto dosadašnjih 100 kg, bolidi nosili 105 kg goriva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?