Mateo Andačić

Nova hrvatska nogometna zvijezda na njemačkom nebu

09.09.2015.
u 06:30

Na upit gdje sebe jednog dana vidi kao nogometaša, kao iz topa odgovara – u Barceloni!

U novim naraštajima mladih hrvatskih nogometaša iz Njemačke kojima nogometni stručnjaci predviđaju sjajnu nogometnu karijeru, sve češće se spominje ime 17-godišnjeg Matea Aračića iz Frankfurta na Majni. Mladi hrvatski U18 reprezentativac privukao je ovih dana pozornost njemačkih medija nakon što je potpisao profesionalni ugovor s njemačkim drugoligašem FSV Frankfurt. Kako je prenijela većina frankfurtskih medija, ugovor je potpisan do 1. lipnja 2016. s mogućnosti produženja na još dvije godine. Prelazak nadarenog hrvatskog reprezentativca iz juniorskog u prvi sastav FSV-a Frankfurt tražio je trener FSV-a Thomas Oral koji u 1.86 m visokom Andačiću vidi zamjenu za veznog igrača Markusa Ballmerta (21.g) koji je nedavno pojačao prvoligaša Hannover 98.

Svoj nastup za prvu momčad FSV-a Andačić nije dugo čekao. Svega nekoliko dana nakon potpisa premijerni nastup je imao u prijateljskoj utakmici protiv TSG Hoffenheima kada je u igru ušao zadnjih 15 minuta.

Utakmica je završena neriješenim rezultatom 1:1, a Andačić je igrao na svojoj prirodnoj poziciji zadnjeg veznog. Iako može igrati na svim mjestima u veznoj liniji, na mjestu zadnjeg veznog pružao je najbolje igre i u juniorskom sastavu FSV-a u kojem je bio i kapetan momčadi.

Nogometni put

Nogometni put mladi Andačić je počeo u najmlađim dobnim skupinama FSV-a da bi potom dvije godine prešao u Kickers Offenbach. U lipnju 2011. ponovno se vratio u FSV Frankfurt i otada njegova nogometna karijera bilježi konstantni uzlet.

Svojim igrama u juniorima FSV Frankfurta skrenuo je pozornost hrvatskih skauta koji su Andačića preporučili Hrvatskom nogometnom savezu. Uslijedili su pozivi za mladu U16, a potom i U18 reprezentaciju s kojom je posljednji put na poziv izabranika Ferde Milina nastupio na turniru u Kataru.

Kako ne bi ostali bez svog najboljeg juniora, stručnjaci FSV-a preporučili su Andačića prvom treneru FSV-a Thomasu Oralu.

Oral ga je u više navrata gledao te lanjske godine nekoliko puta i pozivao na treninga s prvom momčadi. Od početka ove sezone priključio ga je prvoj momčad kako bi odmah s Andačićem bio potpisan i profesionalni ugovor.

Unatoč potpisu profesionalnog ugovora, koji mu donosi primanja te umnogome rasterećuje kućni proračun i izdvajanja koja je obitelj imala za Mateove privatne treninge, raznorazna putovanja i spacijalne pripreme, mladić je ostao skroman i, reklo bi se, na zemlji. Zaključujemo to i iz razgovora vođenog s njim u nazočnosti oca Darija, zaposlenika u Zračnoj luci u Frankfurtu.

U tom razgovoru 17-godišnji mladić kazao je kako je, možda ne tako brzo, očekivao ponudu za potpis profesionalnog ugovora za svoj klub. Naznaka za to, kaže, je bilo već ranije, ali ubrzanje je stiglo nakon odlaska Ballmerta u Hannover. Puno mu znači to što je prvi junior iz kluba s kojim je ove godine potpisan profesionalni ugovor te prebačen u prvu momčad.

Profesionalni ugovor

- Bilo mi je drago kada su mi ponudili potpisivanje profesionalnog ugovora. To je značilo da me cijene te da poštuju sve ono što sam dao klubu u kojem sam započeo nogometnu karijeru. Iako je bilo i drugih ponuda, ja sam presretan da sam prvi profesionalni ugovor potpisao za FSV, klub u kojem sam ponikao i u kojem me najbolje poznaju.

Znam da mi neće biti lako nametnuti se i izboriti mjesto u prvoj momčadi. Sa svojih 17 godina sam najmlađi u momčadi u kojoj 30 igrača konkurira za prvih 11. Ali vjerujem u sebe i svoje mogućnosti. Nadam se da će me i sreća poslužiti te da će se mnoge stvari poklopiti, kao što su se i sada poklapale, kaže Mateo.

Na upit gdje sebe jednog dana vidi kao nogometaša, kao iz topa odgovara – u Barceloni!

- Volim način na koji igra Barcelona. Taj mi je nogomet nekako najbliži. Otac me je nekoliko puta vodio uživo gledati Barcelonu i mogu reći da sam u svemu uživao, kako u utakmici tako i ambijenu. Drago mi je da je sada tamo i Rakitić čiji mi se stil igre sviđa.

Od hrvatskih igrača, najviše poštuje Luku Modrića. Posebice ga zadivljuje nogometni put kojim je Modrić prošao kako bi se dokazao i stigao do Reala.

- Put i upornost koju je Modrić iskazivao i prolazio dok nije stigao do Reala zaslužuje svaku pohvalu. Mislim da je to primjer za sve nas mlađe koji se moramo dokazivati i biti ustrajni kako bi stigli do željenog cilja, kaže Andačić.

Mateo Andačić je rođen u Frankfurtu 16. studenoga 1997. godine. Otac Dario je podrijetlom iz Hamzića, a majka Višnja iz Ograđenika kod Međugorja. Ima hrvatsko i njemačko državljanstvo. Rado se sjeća ljetnih odmora u Hercegovini, u koju i danas voli otići s roditeljima kad mu to obveze dopuštaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije