KOMENTAR

Nizozemci su prejaki, ali juniori Hajduka su vrh Europe i zaslužuju kraljevski doček!

Luka stanzl/PIXSELL
24.04.2023.
u 20:49

Hajdukovi juniori pokraj superiornijih i u svakom smislu boljih Nizozemaca nisu u Ženevi otišli do kraja i osvojili titulu, ali sve ovo što su postigli kontinentalna je senzacija, a Hajdukova škola postala je europska nogometna Sorbonna i fenomen za proučavanje u akademijama najvećih europskih klubova

Grad Split nastavlja svoj već desetljećima prepoznatljivi modus operandi: nezaustavljivu proizvodnju kolosalnih sportskih čudesa. Iz grada svih silnih svjetskih, europskih, olimpijskih šampiona sada dolazi i druga najbolja mlada nogometna momčad Europe, produkt posrnuloga diva Hajduka, čije ime je proteklih dana odzvanjalo Europom.

Hajdukovi juniori pokraj superiornijih i u svakom smislu boljih Nizozemaca nisu u Ženevi otišli do kraja i osvojili titulu, ali sve ovo što su postigli kontinentalna je senzacija, a Hajdukova škola postala je europska nogometna Sorbonna i fenomen za proučavanje u akademijama najvećih europskih klubova: kako jedan u europskim okvirima - po svome budžetu - mali klub, sa samo dva pomoćna igrališta, čije najdarovitije mladiće već godinama preotima najveći suparnik, uspijeva nadvisiti neusporedivo bogatije, moćnije, utjecajnije europske predstavnike.

Hajduk je sada među samo deset odabranih klubova koji su igrali finale Lige prvaka, uz Barcelonu, Chelsea, RB Salzburg, Porto, Šahtar, Real Madrid, PSG, Benficu i AZ Alkmaar. Od svih njih, pa i od ovih koje je svladao na putu prema finalu (Manchester City, Borussia Dortmund, Milan) ima najslabije uvjete i najmanji proračun, ali njegovi nogometaši imaju veća srca i veći talent. Iza njih stoji više od sedamdeset tisuća registriranih članova 'prgave familije', nikada željnijih trofeja, proslava i dočekivanja svojih šampiona. A ovi momci, unatoč porazu u finalu, zaslužili su kraljevski doček u svome Splitu.

Na kraju, koliko god sladak bio ovaj uspjeh, on je za Hajduk istodobno i neodgodiva i neizbježna obveza. Najprije za trenera Marijana Budimira i njegove heroje, od kojih se očekuje da obrane naslov prvaka u Hrvatskoj, a tek ih čeka dramatična bitka s Dinamom koji im bježi jedan bod (uz utakmicu više). Prvo sljedeće iskušenje na tom putu je Rudeš u Zagrebu u subotu.

Posebna odgovornost leži na stručnome stožeru prve momčadi Hajduka i sportskom direktoru Nikoličiusu, o čijim sposobnostima i viziji ovisi sudbina mladića koji su zadivili Europu i koji su preko noći postali idoli navijača. Hajduk s Buljanom, Pukštasem, Vuškovićem, Hrgovićem, Vrcićem, Antunovićem... jednostavno ne smije pogriješiti. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije