NOVA POLITIKA

Nikin zaokret: ne trebaju mu Sammir, Alen i Ogi Vukojević

ognjen vukojević
Dalibor Urukalović/PIXSELL
02.11.2013.
u 15:30

Ognjen Vukojević nedavno je bio slavljenik, a sada je gubitnik

Novome izborniku kao naručen došao je Vukojevićev parni žuti karton zbog kojega ne bi imao pravo nastupa u Reykjaviku pa do jučer standardnoga reprezentativca iz kijevskog Dinama nema ni među 25 kandidata! Skliznuo je među igrače s pretpozivom (sa Zelenikom, Nikolom Kalinićem i Bubnjićem).

A to je još gore nego da uopće nisi pozvan jer tada bar znaš na čemu si. S pretpozivom si tu negdje, blizu, nadaš se da ćeš upasti ako se netko ozlijedi pa opet najčešće izvisiš. Čak i ako ti se nekim čudom otvori, motiv više nije isti jer znaš da si bio rezerva rezerve. Što je za 30-godišnjeg Vukojevića, igrača sa 53 nastupa, ipak degradacija.

Međutim, Kovačev potez s Ogijem i nije neočekivan. Vukojević je u kijevskom Dinamu izgubio poziciju (dok šest godina mlađi Maleš briljira u Rijeci) pa, iako je kod Štimca u reprezentaciji imao sedam nastupa u kvalifikacijama, nikada se nije stekao dojam da se bez njega ne može.

Nije prvi strani kapetan

Ogi se svojedobno uspješno odupro Bilićevim “izumima”, Juriću i Dujmoviću, pa je na Euru prošle godine igrao sve tri utakmice. Kod Štimca je punu minutažu imao u Skoplju i Beogradu, dok mu je u Bruxellesu pretpostavljen bio Radošević, a protiv Srba u Zagrebu Kovačić.

Kad smo već kod Ogija, i jedan ispravak netočnog navoda: on ne samo da nije prvi stranac s kapetanskom vrpcom u kijevskom Dinamu nego čak ni prvi Hrvat. Prije njega bio je to Jerko Leko, a od stranaca još i Bjelorus Bjalkevič (kapetan tri godine) i Marokanac El Khadouri.

Niko Kovač prvim je popisom nagovijestio i zaokret koji se neće svidjeti Mamiću. Naime, odjednom na listi više nema Alena Halilovića, Sammira, pa ni Ademija i Pivarića, na koje je Štimac računao u posljednjim akcijama. Iz Maksimira je preostao samo pouzdani prijatelj Josip Šimunić, za kojega se nagađa da bi kod Nike mogao biti – lijevi branič.

I dok za Sammira u ovom trenutku i nema nijednog argumenta za poziv, indikativan je odnos Nike Kovača prema Haliloviću. Iako se radi o najvećemu talentu hrvatskog nogometa, prisutnome u A-vrsti još od ljeta, Kovač ga nije šmekao ni dok je bio izbornik selekcije do 21 godine pa ni ovo nepozivanje nije senzacija. Uostalom, Alenov učinak u Dinamu ove jeseni teško se može nazvati reprezentativnim.

Povratak Iličevića

Niko Kovač počeo je vrednovati i učinak Hajdukova 23-godišnjega vratara Lovre Kalinića pretpostavivši ga Vargiću i Krešiću, a novost je i povratak Ive Iličevića (27), veznjaka koji je za HSV protekle jeseni odigrao samo 13 minuta (!?). Ivo je kod Štimca nastupio samo protiv Portugala u prijateljskom srazu, u kvalifikacijama ga nije bilo.

Nakon telefonskih razgovora s Nikom Kranjčarom i Šimom Vrsaljkom izbornik je dobio informacije da se ne radi o težim ozljedama i da im nastup protiv Islanđana ne bi trebao biti ugrožen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije