koronanedoumice

Nije jasno tko može odgovarati ako se zarazi neki profi sportaš

08.05.2020.
u 12:33

Defenzivac vodećeg španjolskog drugoligaša Cadiza Rafael Jimenez nije se testirao na koronavirus uoči početka treninga ove momčadi. Nogometaši svih klubova 1. i 2. španjolske lige moraju se testirati uoči početka momčadskih treninga. Jimenez je prvi igrač koji je to odbio.

- Neću igrati dok god postoji i minimalan rizik od zaraze. Ako trebam napustiti nogomet i završiti karijeru zbog toga, onda će tako i biti - odlučno je izjavio 26-godišnji nogometaš.

Otvaraju se pitanja

Iz kluba su rekli kako se Jimenez trenutačno vodi kao ozlijeđen nogometaš i poručili su kako razumiju njegovu zabrinutost te da on za sada neće biti kažnjen.

Ipak, primjer ovog španjolskog nogometaša otvara nekoliko pitanja vezanih za profesionalne sportaše i njihov status u vremenu pandemije. Puno toga nije definirano. Nakon što počnu natjecanja, tko može eventualno odgovarati ako se neki sportaš, u ovom primjeru nogometaš, zarazi virusom ili ako pak, uslijed zaraze, izgubi život. Hoće li taj sportaš ili njegova obitelj moći tužiti klub ili nogometni savez u čijem okrilju igra ligu za naknadu štete, moraju li takvi sportaši potpisati neki dokument kojim će pristati baviti se svojim poslom na vlastitu odgovornost?

U BiH je prekinut veliki broj natjecanja u kojima su nastupali profesionalni klubovi. U Nogometnom savezu BiH sinoć su raspravljali o mogućnostima nastavka prvenstva. Bez obzira hoće li se nogometna sezona u BiH nastaviti ili ne, ostaje pitanje kakva su prava profesionalnih nogometaša ako se zaraze tijekom obavljanja svoga posla jer za profi sportaše treninzi i utakmice način su na koji zarađuju plaću.

Sport za sada po strani

Prema nekim procjenama, problem s koronavirusom mogao bi, primjerice, nogomet čekati i iduće sezone. Trenutačno se sportska djelatnost na svim razinama u BiH nalazi po strani. Primjerice, zakon o koronavirusu u FBiH koji je usvojen zamišljen je da pomogne u prevladavanju poteškoća nastalih uslijed pandemije. Prema mišljenju nekih klupskih djelatnika u Premijer ligi, ovaj zakon je diskriminacijski kada su u pitanju profesionalni nogometni klubovi. Ti klubovi imaju iste obveze kao i drugi, plaćaju porez, ali nisu obuhvaćeni mjerama pomoći.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije