mlade rukometašice

Mostarski rukometni dragulji: Upoznajte Barbaru Karačić i Marinelu Ćorić

Sportske.ba
19.08.2018.
u 16:38

Mostar je oduvijek bio grad sporta. Poseban pečat na Neretvi ostavljao je rukomet. Rađao je i rađa Mostar sjajne rukometaše i rukometašice. Trebalo bi nam sigurno dosta vremena da samo nabrojimo majstore igre “sedam na sedam”, koji dolaze iz ovog hercegovačkog ljepotana, pišu Sportske.ba. 

Izdvojili su dvije mlade i perspektivne rukometašice iz Mostara, Barbaru Karačić i Marinelu Ćorić koje su rođene 2003. godine. Iako je riječ od djevojčicama koje imaju 15 godina, Barbara i Marinela iza sebe imaju dvije titule prvakinja BiH u konkurenciji pionirki, a sa 14 godina su debitirale za prvi tim jednog od najtrofejnijih kolektiva u državi HŽRK Zrinjski.

Iza sebe imaju cijelu jednu seniorsku sezonu u Prvoj ligi FBiH, pod trenerskom palicom Marijane Arapović i Tine Biokšić.

Barbara igra na pozicji srednjeg beka, a Marinela na poziciji pivota.

Barbara kaže da je počela trenirati rukomet sa sedam godina u HŽRK Zrinjski Mostar. 

"Kako je vrijeme prolazilo ljubav prema rukometu je sve više rasla. To je postao jedini sport kojim se i u budućnosti želim nastaviti baviti", kaže Barbara. 

Marinela navodi kako je rukomet počela trenirati u drugom razredu i od tada je ljubav prema rukometu neopisiva.

"Sa 14 godina sam dobila priliku zaigrati za seniorski tim HŽRK Zrinjski, a to mi znači jako puno. Stekla sam iskustvo i samopouzdanje igrajući sa starijim i iskusnim djevojkama iz kluba koje su mi dale još veći motiv i želju da nastavim dalje svoj rukometni san. Veliku podršku i znanje sam dobila od svojih trenerica Marijane Arapović i Tine Biokšić. Osjećaj je neopisiv, jer rukomet me čini sretnom", ispričala je Barbara. 

Marinela kaže kako je velika čast igrati za seniorski tim sa samo 14 godina. 

"Naravno osjećaj je nevjerojatan. Prve utakmice za seniorski tim nisu bile lagane imala sam manjak iskustva, ali srećom uz sebe sam imala nevjerojatne suigračice i još bolje trenerice koje su vjerovale u mene", ističe Marinela.

Ciljevi u ambicije u dajjoj karijeri?

Barbara keže da joj je cilj i dalje nastaviti trenirati, truditi se i raditi što više kako bi mogla postići što bolji rezultat, a nada se i da ću jednoga dana zaigrati za reprezentaciju BiH.

Marinela navodi da ima dosta ciljeva, a najvažniji cilj joj je završiti školu i baviti se rukometom u budućnosti. 

"Rukomet je postao moja svakodnevnica i u budućnosti bih voljela zaigrati za reprezentaciju", kaže Marinela.

Barbara kaže da svaka utakmica i svaki turnir ostavi neki posebni dojam nanju, a najveći pečat je ostavilo natjecanje za državne prvakinje u Tesliću gdje su osvojili prvo mjesto.

Marinela isto navodi da svaki turnir na nju ostavi pečat jer iz svake utakmice i iz svakog turnira se nešto nauči. 

"Jedan od najdražih turnira je turnir u Banja Luci kada smo sa samo jednom postavom osvojile 3. mjesto, tada sam naučila što znači biti ekipa", ispričala je Marinela za Sportske.ba.

Obje ističu svoju obitelj kao najveću podrška u sportu, ali i suigračice i trenerice.

Kada su u pitanju očekivanja u novoj sezoni sa HŽRK Zrinjski Barbara kaže da u novoj sezoni sa HŽRK Zrinjski želi ulazak u Premijer ligu. Marinela također očekuje u novoj sezoni ulazak u Premijer ligu i vjeruje da mogu ostvariti cilj treninzima i ozbiljnim pristupom utakmicama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije