Planinić u jednoj od najopasnijih država svijeta

Mostarac izučio sustav borbe bez kojeg se na Filipinima ne može preživjeti

VL
Autor
Željko Andrijanić
09.07.2018.
u 15:00

Zemlja s više od sedam tisuća otoka i 92 mil. ljudi. To je statistički opis Filipina. Da, one države u kojoj je nulta stopa tolerancije na narkodilere, kojih je ubijeno oko četiri tisuće otkako im je predsjednik Rodrigo Duterte najavio rat. U trenutku pisanja ovog teksta barem 60 akcija protiv dilera bilo je u fazi pripreme ili realizacije. U toj državi prije mjesec dana boravio je Slaven Planinić, piše Večernji list BiH. 

Vrhunski majstori

Domaći as, mostarski stručnjak za borilačke vještine nije, nadamo se, na Filipincima iskušavao ono što zna jer da je to činio, oni bi sigurno shvatili da je on miljama ispred njih. Ako se u obzir uzme da se on već 20 godina bavi filipinskim borilačkim vještinama, uz brazilski džiju-džicu i MMA, onda je jasno o kakvom borcu govorimo. Na početku Planinić nam govori što je stvarno radio na Filipinima i što uopće podrazumijevaju filipinske borilačke vještine koje desetljećima poznaje. - Riječ je o vjerojatno najrealističnijem pristupu borbi koji proučava najbrutalnije ulične sukobe u koje su vrlo često uključene upotrebe nekog hladnog oružja, kao što su, primjerice, noževi ili palice. Već posljednjih deset godina certificirani sam FMA (Filipino Martial Arts) instruktor kod legendarnoga Dana Inosanta, trening-partnera Brucea Leeja. Preko Dana Inosanta sam i doznao prvi put za velikog majstora Antonija Tatanga Ilustrisima i njegovo veliko borbeno iskustvo, prvo kao gerilca u Drugom svjetskom ratu, a zatim kao sudionika brojnih uličnih okršaja koji su uključivali upotrebu mačeta i noževa. Ilustrisimov status na Filipinima je legendaran, posebno zbog borbenog iskustva, a njegov sustav, koji se zove po njemu Kalis Ilustrisimo, slovi kao jedan od najučinkovitijih borilačkih sustava na Filipinima, koji su inače poznati kao “zemlja sječiva”. Ilustrisimo je umro 1997., a jedan od njegovih najboljih učenika Arnold Narzo nastavio je podučavati ovaj sustav borbe - govori nam Planinić. Upravo je s Arnoldom Slaven svakog dana trenirao. - Imao sam sreću što me Arnold primio kao osobnog učenika i da treniramo svaki dan tijekom dva tjedna po 4 sata dnevno. Kroz vrhunski trening upoznao sam sve tajne tog sustava borbe. Ilustrisimov sustav temelji se, prije svega, na upotrebi mačeta i noževa, ali i palica. Jedan od dodataka vještini je tzv. Dos Manos (dvije ruke) gdje se izučava upotreba duže palice ili štapa koji se drži s dvjema rukama. Imao sam priliku okušati se u sparing borbama Dos Manos koje su rađene po pravilima “full contacta”, pravim palicama - kaže nam Planinić. Uz treninge s Arnoldom, drugi dio dana bio je posvećen treninzima s drugim vrhunskim majstorom Sixtom Carlosom. - S njim sam vježbao još jedan vrhunski filipinski sustav borbe Carlos Hermanos, ali i u posljednje vrijeme sve popularniji Libre Fighting, napadački sustav upotrebe noža vezan isključivo uz uličnu borbu.

Tisuće primljenih udaraca

Kod Sixta Carlosa treninzi su bili fizički jako zahtjevni, radilo se po nekoliko tisuća udaraca punom snagom uz različita pomagala za trening svaki dan, a svaki trening bio je i svojevrsni test kroz neki od oblika sparinga. Tu sam se, također, isprobao u sparingu palicama i vježbovnim noževima punom snagom uz minimalnu zaštitu, što daje maksimalnu dozu realnosti u treningu. Često sam se vraćao u hotel s modricama od primljenih udaraca drvenim palicama, ali iskustvo je nezaboravno i iznimno vrijedno - govori za Večernji list Planinić. Svakog dana po četiri sata treninga s Narzom i Carlosom nevjerojatno je iskustvo za ovog borca. Dio treninga radili su u legendarnom Elorde Boxing Gymu, najpoznatijem boksačkom klubu u Manili. - Dakle, svaki dan imao sam 4 sata treninga s Arnoldom Narzom i 4 sata sa Sixtom Carlosom cijela 2 tjedna, što je nevjerojatan doživljaj i iskustvo. Jedan dio treninga radili smo i u legendarnom Elorde Boxing Gymu, najpoznatijem profesionalnom boksačkom klubu u Manili, mjestu gdje je trenirao i Manny Pacquiao, legendarni višestruki boksački prvak svijeta, kasnije političar, glumac i glazbenik, jedan od najplaćenijih i najutjecajnijih sportaša na svijetu - kazao je Slaven. Nakon svega toga Planinić je za filipinske pustolovine dobio i priznanje za pokazanu razinu tehnike i primjene znanja u sparingu - certifikat za Kalis Ilustrisimo sustav i titulu ambasadora vještine za BiH i RH, što je, kako kaže, jedinstveno priznanje, ali i obveza promoviranja ove prekrasne borilačke vještine na ovim prostorima. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije