ODMAH DO RONALDA

Modrić je prve kvalifikacije za Euro igrao 2006. Kustić je bio u Novalji, a Gvardiol pohađao vrtić

luka modrić
Igor Kralj/Pixsell
08.09.2023.
u 08:46

Sljedeće godine Ronaldo odlazi na nevjerojatnih šest Eura (!), a naš kapetan, zajedno s Portugalcem rođenim u brazilskom Maceiou Pepeom na pet odigranih turnira. Taj Pepe također je svojevrstan fenomen:

Nikad dosta Modrićevih rekorda i epskih dostignuća. Šesta nominacija za Zlatnu loptu tek je uvod u nešto veliko što se upravo ovih dana kuha, a krešendo bi se trebao zbiti sljedeće godine na Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

No krenimo redom. Kapetan hrvatske reprezentacije, uskoro 38-godišnji Luka Modrić (rođendan mu je u subotu 9. rujna), protiv Letonije nastupit će za vatrene 167. put te se tako izjednačiti na 17. mjestu svjetskoga poretka s legendarnim španjolskim vratarem Ikerom Casillasom. Tri dana kasnije, zaigra li i protiv Armenije u Erevanu, Luka bi na spomenutoj listi dostigao i 16-plasiranoga Ivana Hurtada koji ima 168 nastupa za Ekvador. Od aktivnih igrača nacionalnih momčadi tada bi ispred Modrića ostala samo još trojica: tek 32-godišnji Katarac Hassan Al Haydos sa 172, 36-godišnji Argentinac Lionel Messi sa 175 i, naravno, nedodirljivi lider 38-godišnji Portugalac Cristiano Ronaldo s točno 200 nastupa. U ljeto 2024. godine, ako se šokantno odluči umiroviti, Modrić bi gotovo sigurno bio među desetoricom igrača s najviše nastupa za reprezentaciju u povijesti – desetoricom sa svih kontinenata, wow! I među petoricom Europljana, odmah iza Ronalda (za sada 200), Španjolca Sergija Ramosa (180) i Talijana Buffona (176).

Portugalac je nedostižan

Ide to Luki, nema što! Ali to nije sve. Uefa je početkom godine radila popise najznačajnijih rekorda vezanih uz Europsko prvenstvo, a u dvije itekako zvučne kategorije opet se našao hrvatski kapetan. Na primjer, odmah iza nezajažljivoga Cristiana Ronalda i Gianluigija Buffona koji se prošli mjesec oprostio od nogometa s 45 godina, Modrić je već sad trećeplasirani nogometaš po broju nastupa u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo i na završnom turniru: Cristiano 64 (i još igra, i ne misli tako skoro prestati), umirovljenik Buffon 58, Luka 53. Dakle, možda već do kraja kalendarske godine Luki ne gine srebrna medalja i status dugo, dugo nedostižnoga na toj poziciji. Podsjetimo, vatrene do kraja kvalifikacijskoga ciklusa čeka još šest nastupa: u rujnu s Letonijom u Rijeci i Armenijom u Erevanu, u listopadu s Turskom u Osijeku i s Walesom u Cardiffu, te u studenome s Letonijom u Rigi i s Armenijom u Zagrebu.

Zanimljivo, kada bi se gledali samo nastupi za reprezentaciju u kvalifikacijama za Euro – bez završnog turnira – tu je Modrić ispred Ronalda (40:39), no nije ni blizu europskom rekordu. Njega drži danas 48-godišnji bivši reprezentativac Lihtenštajna Mario Frick s čak 51 nastupom u kvalifikacijama za EP, odnosno ukupno 125 u reprezentativnoj karijeri. Koliko bi ih tek imao da je Lihtenštajn mogao na Euro.

Luka Modrić prvu je kvalifikacijsku utakmicu za Euro odigrao 6. rujna 2006., tri dana prije svoga 21. rođendana, protiv Rusije u Moskvi, kada je Hrvatska odigrala 0:0. Tada je Modrić bio igrač Dinama, izbornik je bio Bilić, Dalić je bio trener Varteksa, Kustić stoper Novalje, a Gvardiol četverogodišnji vrtićanac. Modrić je u svojih 40 nastupa u ciklusima za EP postigao šest pogodaka, još tri zabio je na završnim turnirima.

Vastićev rekord u opasnosti

U interesantnom Uefinu pregledu važnih događaja i nogometaša s Eura spominju se još trojica Hrvata: Dražan Jerković s dva je gola dijelio prvo mjesto na listi strijelaca Eura 1960., Mario Mandžukić s tri je gola bio među najboljim strijelcima Eura 2012., a Ivica Vastić još uvijek je najstariji strijelac u povijesti završnih turnira. Kada je 12. lipnja 2008. u dresu Austrije postigao pogodak Poljskoj u Beču, Kaštelanin je imao 38 godina i 257 dana. Cristiano Ronaldo u veljači će 2024. navršiti 39 godina, pa će tako sljedećega ljeta u Njemačkoj Vastićev rekord biti u velikoj opasnosti.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije