Burna zimska stanka

Malo kući, malo na plavom Jadranu, a malo i u Antalyji

12.02.2016.
u 07:00

Prošlo je više od mjesec dana od prozivke i početka priprema nogometnih premijerligaša. Svi rade, tj. treniraju, svi imaju manje ili više problema u radu, bilo unutar momčadi, čelništvu kluba, odnosima s javnošću i navijačima.

Paralelno s pripremama za proljeće, u tijeku je zimski prijelazni rok (23. siječnja - 19. veljače).

U pravilu, zimi je manje prijelaza igrača iz kluba u klub nego ljeti. Pa su neki zimus nezainteresirani u potrazi za pojačanjima (kao Široki Brijeg), drugi su kupovali samo “ciljana” pojačanja (Zrinjski, Sloboda, Radnik), a treći su u svlačionici napravili pravu “seobu naroda” (Sarajevo, Željezničar, Borac, Slavija, Vitez, Olimpic).

“Provokacije” s Grbavice

Promjene na Grbavici toliko su velike, da je teorijski moguće da na prvoj proljetnoj utakmici (Široki Brijeg) ne zaigra ni jedan igrač Željezničara koji je igrao na posljednjoj jesenskoj (Vitez)! Željezničar je rekorder po visini transfera jednog igrača (kažu da je u blagajnu “kanulo” 500 tisuća eura od prodaje mladog Amira Hadžiahmetovića u turski Konyaspor). Željezničar je rekorder u još jednoj “disciplini” - poslao je “pismo namjere” susjedima s Koševa u kojemu je pisalo kako je spreman Sarajevu uplatiti 400 tisuća eura za Harisa Duljevića (pa i više!). Ni jedan klub Premijer lige BiH nikada u njezinoj povijesti nije drugom nudio toliki novac.

Na Koševu su pismo shvatili kao provokaciju, pa susjedima odgovorili da su ispred brojke “400.000” zaboravili upisati jedinicu! Usput su poručili na Grbavicu kako bi “bilo bolje da izmire dug Poreznoj upravi i plate Vodovodu potrošenu vodu”!

Ako je neki klub “do guše” u dugovima, onda je to Borac. U Banjoj Luci ne kriju da nemaju “ni za sapun”, a iz dana u dan u klub stižu novi računi i druge “crne vijesti”. No, stigla je i jedna “bijela”. Naime, španjolski Real Sociedad mora platiti Borcu 7000 eura (plus pripadajuće kamate) kao nadoknadu za treniranje Srđana Babića koji je u mladim danima bio član Borca, pa se preko novosadske Vojvodine otisnuo u Španjolsku...

Dženan Bureković iz Čelika želi u Željezničar, iako sa Zeničanima ima ugovor. On tužaka Čelik zbog neispunjavanja obveza. Dokaže li se da je u pravu, Čelik ga ne može zadržati.

Što se novčanih problema tiče, Čelik ih ima još, (barem) koliko Borac. Dugovi kluba iz Zenice davno su “prešišali” deset milijuna maraka.

Osim toga, Čelik ima višegodišnje probleme s navijačima, koji svako malo demonstriraju na ulici tražeći promjenu statuta i modela upravljanja na način “jedan član - jedan glas”.

Slično kao u Barceloni, s tim da Čelikovi “glasači” žele vlast, ali ne nude ni prebijeni fening u Čelikovu blagajnu.

Počele i prijateljske utakmice

Nakon prvih priprema, klubovi igraju prijateljske utakmice. Većina trenera tvrdi kako im “rezultati nisu važni” - kad izgube.

Pravdaju poraz “teškim nogama”, tvrdim (ili blatnjavim) terenima, neuigranošću. Kad pobijede, kažu “uvijek je lijepo pobijediti”.

Sloboda je pred put u Antalyju igrala dva susreta (Podrinje 1:0,Zvijezda 0:2), a u Turskoj je poražena protiv Tobola (Kazahstan) 1:2.

Zrinjski je igrao protiv Osijeka u Međugorju 0:0, pa u Istri protiv Novigrada 0:0, Celja 1:1 i Olimpije 1:2. Široki je na Blatu pobijedio Mostar 5:0, Osijek 2:1 i Branitelj 4:0, a onda izgubio protiv Rijeke rezultatom 1:2.

Radnik je počeo pripreme kući, pa se otisnuo u Crnu Goru. U Baru je odigrao protiv Petrovca 1:1, protiv Bokelja 0:1, a utakmicu protiv Lovćena “odgodila” je orkanska bura. Sarajevo je u Čitluku svladalo Metalleghe 4:0, protiv Brotnja igralo 1:1, a prvu utakmicu u Antalyji izgubilo 1:3 protiv Maribora.

Željezničar je dio priprema imao u Međugorju. Svladao je Brotnjo 4:0, od Čapljine poražen 0:1, pa svladao Vitez 3:0 i Žepče 4:1, te otputovao u Antalyju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?