REAL MADRID – CHELSEA

Luka na Matea: Jedan Hrvat ispada, drugi ide prema 6. europskom trofeju!

Modrić - Kovačić
SUSANA VERA/REUTERS
12.04.2023.
u 08:03

Chelsea je tek drugi klub u povijesti Lige prvaka koji je na putu među najboljih osam poražen od Dinama

To bi zahtijevalo temeljitu potragu po arhivama: je li se ikada dogodilo da u četvrtfinalu Lige prvaka nastupa klub koji trenutačno zauzima tek 11. mjesto u nacionalnom prvenstvu i koji je pritom do četvrtfinala promijenio čak trojicu trenera, Tuchela, Pottera i Lamparda?

Odnosi se to naravno na uzdrmani i posrnuli Chelsea, uz koji je vezan još jedan kuriozitet: Chelsea je tek drugi klub u povijesti Lige prvaka, nakon Atalante u sezoni 2019./2020., koji je na putu do četvrtfinala bio poražen od – Dinama. Te 2019. godine autor Dinamova čuda nad Talijanima (4:0) bio je Nenad Bjelica, a večeras će iz ugode svojega naslonjača, gledajući Real Madrid i Chelsea, Ante Čačić evocirati svoje jesensko maksimirsko remek-djelo, pobjedu 1:0 nad uglednim londonskim klubom. Zbog toga su ga u doba najveće slave njegovi objektivni poklonici odmila prozvali Čančelotijem. Na žalost, Ante je od Čančelotija koji mjesec poslije postao i – Čačanadi...

Asistencija Rodrygu

Susret Real Madrid – Chelsea repriza je prošlosezonskoga četvrtfinala Lige prvaka, s tim da je tada u prvoj utakmici Real slavio u Londonu s 3:1, a u madridskom uzvratu bio poražen 2:3, pa kroz ušicu igle prošao u polufinale. Bio je to dan božanskoga nadahnuća Luke Modrića čiju je asistenciju "vanjskom" za strijelca Rodryga opjevao cijeli svijet.

Taj četvrtfinale bio je ujedno i prvi međusobni susret dvojice hrvatskih genijalaca, dvojice suigrača iz reprezentacije, pa nekada i iz Real Madrida, dvojice prijatelja i kumova, Luke Modrića i Matea Kovačića. I tada smo bili, kao i sada, pomalo sjetni jer jedan veliki hrvatski nogometaš već u četvrtfinalu mora napustiti natjecanje za najprestižniji klupski trofej.

A što su to Luka Modrić (37) i Mateo Kovačić (28) do sada u svojim karijerama ostvarili u Ligi prvaka? Krenimo od početaka: na primjer, Mateo je, za razliku od Luke, imao sreću da je u Ligi prvaka debitirao u dresu svoga najdražega kluba Dinama, dok je nesretna okolnost te epizode bila da je Mateo s plavima bio poražen u čak prvih 11 utakmica zaredom, a prvu pobjedu u Ligi prvaka ostvario je tek u 13. nastupu, u jesen 2015. godine, kada je bio pristupio Real Madridu.

Luka Modrić bio se osladio pobjedom (4:1) već u svom debiju u Ligi prvaka, u dresu Tottenhama u jesen 2010., a suparnik je bio nizozemski Twente.

Luka Modrić i Mateo Kovačić najtrofejniji su hrvatski nogometaši u Ligi prvaka, s pet, odnosno četiri titule. Međutim, Mateo je jedini hrvatski nogometaš koji je titulu u tom natjecanju uzeo s dva kluba, Real Madridom (3) i Chelseajem (1).

Luka Modrić ima 17 nastupa u četvrtfinalnim utakmicama, odnosno osam je puta njegov klub u tim susretima prošao u polufinale, a samo jednom je ispao – Tottenham od Real Madrida 2011. godine. A s Real Madridom Luka ima stopostotni učinak u četvrtfinalima izbacivši Galatasaray (2013.), Borussiju Dortmund (2014.), Atletico (2015.), Wolfsburg (2016.), Bayern (2017.), Juventus (2018.), Liverpool (2021.) i Chelsea (2022.).

Luki se tako ove sezone smiješi isti scenarij kao u prošloj sezoni, samo s različitim redoslijedom. Naime, na putu prema tituli u proljeće 2022. godine eliminirao je Chelsea u četvrtfinalu, Manchester City u polufinalu i Liverpool u finalu, a sada je već izbacio Liverpool u osmini finala, Chelsea ga čeka u četvrtfinalu, a u polufinalu ide na pobjednika susreta Manchester City – Bayern.

Dva puta kapetan

Luka je svojih devet pogodaka u Ligi prvaka postigao protiv Werdera za Tottenham te protiv Manchester Uniteda, Kopenhagena, Šahtara (2), Apoela, Club Bruggea i Celtica (2) za Real Madrid, a Mateo svojih pet protiv Lyona za Dinamo, protiv Malmöa i Legije za Real Madrid te protiv Valencije i Salzburga za Chelsea.

Luka Modrić dva je puta predvodio Real Madrid kao kapetan u Ligi prvaka (2021. protiv Intera, 2022. protiv Celtica), dok je Mateo bio kapetan Chelseaja nedavno u osmini finala protiv Borussije Dortmund, budući da je bio odsutan prvi kapetan Cesar Azpilicueta.

I Luka i Mateo u orbitu su odletjeli iz Dinama premda Luka nije prvoligaški debi ostvario u Dinamovu dresu. Kovačić je za Dinamo debitirao u dobi od 16 godina, 6 mjeseci i 14 dana, dok je Modrić svoj prvoligaški debi u hrvatskoj ligi u dresu zaprešićkog Intera imao s 18 godina, 10 mjeseci i 15 dana.

Luka Modrić napustio je Dinamo s 23 godine, nakon 130 nastupa i 33 pogotka, dok je Mateo Kovačić otišao u milanski Inter s nepunih 19 godina nanizavši 73 nastupa za plave i postigavši osam pogodaka. Mateo je u Dinamu ostvario ono što Luka nije u dva pokušaja, plasirao se u Ligu prvaka (čak dvaput), a obojica su s Dinamom osvojila po tri naslova prvaka.

Ukupno Mateo u svojim vitrinama ima 17 trofeja s tri kluba (s Interom nijedan) i s Lukom dijeli prvu poziciju najtrofejnijega hrvatskog nogometaša po broju osvojenih naslova u europskim kupovima: ima četiri Lige prvaka i jednu Europsku ligu, a Luka pet titula u Ligi prvaka. U Modrićevim vitrinama nalazi se čak 28 trofeja s Dinamom i Real Madridom.

Luka i Mateo osvojili su isti individualni trofej: nagradu za Večernjakovu nadu godine, Luka još 2004., a Mateo 2011. godine. Prvi put zajedno su u istoj momčadi zaigrali u utakmici reprezentacija Hrvatska – Srbija 22. ožujka 2013. godine u Zagrebu. Zajedno su nastupili na čak tri Svjetska (2014., 2018., 2022.) i dva Europska prvenstva (2016., 2021.). 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije