86 POSTO OBRANA

Livaković je jedna od najjačih karika Hrvatske: Zbog njega su u odabranom društvu SP-a

PIXSELL
05.12.2022.
u 07:17

U susretu protiv Japan treba Hrvatskoj raspoloženi vratar, a dinamovac - jedan od dva koji je iz zagrebačkog kluba kao prvi izbor došao na Mundijal - primio je dosad na turniru samo jedan pogodak

Hrvatska je među samo pet reprezentacija koje su u prvom krugu Svjetskog prvenstva u Kataru primile samo jedan pogodak u tri utakmice, uz Maroko, Nizozemsku, SAD i Brazil. To je bila zasluga indisponiranoga Belgijca Lukakua, pozamašne doze sreće, i naravno – izvrsnog vratara.

Dominik Livaković, nakon Subašića drugi Zadranin koji brani za Hrvatsku na SP-u, ukupno je na turniru u Dohi skupio šest obrana u tri utakmice (86 posto); bila su to četiri šuta unutar te dva izvan 16-erca. Ukratko, Livaković je svakako bio jedan od hrvatskih najpouzdanijih i najsigurnijih protagonista.

Zanimljivo, iako mu je ovo već drugi SP, Livaković je na njemu tek sada debitirao te je tek drugi Dinamov vratar koji brani na najvećoj svjetskoj smotri. Dražen Ladić bio je prvi golman Hrvatske na SP-u 1998., dok su Dinamovi golmani Tomislav Butina (2002. za Hrvatsku), te Branko Kralj 1954., Gordan Irović 1958. i Mirko Stojanović 1962. bili rezervni vratari reprezentacije Jugoslavije.

Dominik Livaković s 27 godina ima ukupno 37 nastupa za hrvatsku reprezentaciju. U tih 37 nastupa primio je 41 pogodak, dakle prima 1,10 pogodaka po utakmici, a u 11 navrata utakmicu je završio bez primljenoga pogotka; četiri puta to se dogodilo u kvalifikacijama za SP 2022. (Cipar dva puta, Malta, Rusija) te sada dva puta u Kataru.

U posljednjih šest nastupa u kojima je Livi branio Hrvatska je primila smo tri pogotka, što zaista zvuči ohrabrujuće uoči bitaka u eliminacijskoj fazi. Kada je riječ o osmini finala Svjetskog prvenstva, misli neizbježno lete prema Rusiji, kada je u ovoj fazi natjecanja hrvatski junak bio vratar Danijel Subašić obranivši Dancima u raspucavanju čak tri jedanaesterca.

A kako u toj kategoriji stoji Livaković? Statistika kaže da je Dominik do sada u cjelokupnoj karijeri obranio 14 od 54 dosuđena jedanaesterca (ne računa se raspucavanje, npr. za Dinamo protiv Cluja), a do sada nijedan u dresu A reprezentacije. Dvojicu je pucača do sada imaju protiv sebe; Čeha Schicka na Euru 2021. te Francuza Girouda u Ligi nacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije