Peđa Mijatović:

Livaković je čudo, Oršić može u Englesku, a Mamići su puno napravili za nogomet

predrag mijatović
20.03.2021.
u 09:46

Legendarni Peđa Mijatović, ikona Real Madrida, oduševljeno je nizao pohvale Dinamu nakon veličanstvene utakmice hrvatskog prvaka u Europa ligi. Na Maksimiru je sinoć razbijen londonski Tottenham (3:0), momčad koja vrijedi skoro triput više od cijele hrvatske lige i gotovo sedam puta više od Dinama. Već taj podatak dovoljan je da pobjeda zagrebačkog kluba - za proboj među osam najboljih u Europi - postane udarna vijest večeri, ali dekor u kojem je Dinamo odigrao jednu od svojih najvećih utakmica u euro-kupovima učinio je priču još posebnijom, za mnoge i jako emotivnom. 

S Mijatovićem je Index.hr razgovarao o Joseu Mourinhu, njegovom bliskom prijatelju, kojeg su dinamovci sinoć pomeli iz Europe, a on im banuo u svlačionicu i usred slavlja zapljeskao i čestitao na igri. Reagirao je gospodski, ali u svom klubu danas ne razgovara ni sa kim. Iako smatra da ovakav potop Tottenhama nije jednostavno objašnjiv, Mijatović je s nama dugo analizirao događaje na Maksimiru, koji su se sinoć komentirali diljem Europe. Nismo, naravno, mogli zaobići Real Madrid, klub u kojem je Mijatović proveo vrhunac golgeterske karijere, rukovodio njime kao glavni direktor i za koji je doživotno vezan kao savjetnik, navijač i dio "kraljevske" obitelji. Odlično je upućen u zbivanja na Santiago Bernabeu i na ekskluzivnom tržištu igrača, no s istom strašću, objašnjava Peđa, gleda utakmice hrvatskih i srpskih klubova u Europi. Dinamo ga je sinoć, tvrdi, bacio u trans kao nogometnog navijača i oduševio kao nekadašnjeg igrača, a bio je toliko dobre volje da je brojne komplimente nizao i Crvenoj Zvezdi, najvećem rivalu njegovog Partizana.

"Ja vam gledam derbije Zvezde i Partizana u prvenstvu i svaku njihovu europsku utakmicu. U zadnjih nekoliko godina Zvezda je uzela primat u prvenstvu, a u toj poziciji je prije 7-8 godina bio Partizan. Oni se ciklično izmjenjuju, igraju taj svoj vječni ping-pong u dominaciji kao dva najjača kluba u Srbiji. Zvezda je protiv Milana odigrala dobru utakmicu i uz malo sreće, mogla je napraviti korak više. Nisu uspjeli, ali bitno je da su tu i da mogu iznenaditi kao što je sinoć to napravio Dinamo. Na Balkanu je uvijek bilo talenta, a zamislite kad bi u budućnosti jedan od klubova ponovio uspjeh Zvezde iz '91. godine, to bi pozitivno utjecalo na cijelu regiju. Pratim i navijam da se to dogodi."

Gledali ste Dinamo, jeste li iznenađeni? 

Naravno, gledao sam utakmicu od prve sekunde do zadnjeg trenutka produžetka. Moram priznati da sam potpuno oduševljen, i načinom igre i motivom i koncentracijom koju su Dinamovi igrači pokazali. Iskreno govoreći, nakon prve utakmice u Londonu nisam očekivao da Dinamo može izjednačiti 0:2, a kamoli zabiti treći gol za prolaz. Svaka čast. Čestitam igračima i zaista sam uživao u toj fantastičnoj utakmici.

Jedan ste od najbližih prijatelja Josea Mourinha, kako je on doživio težak poraz?

Uoči prve utakmice Jose se jako pribojavao Dinama. Zna kakav je balkanski mentalitet i kakvi su Dinamovi rezultati zadnjih godina, ta krivulja rasta njihovih rezultata ne može se ignorirati, pogotovo ne u nokaut fazi natjecanja. Nakon što je u Londonu Tottenham pobijedio 2:0 baš nitko nije očekivao da ih Dinamo može izbaciti iz Europe. To nije mogao zamisliti Mourinho, kao ni bilo koji navijač i ljubitelj nogometa. Sigurno su u šoku. Nogomet je sinoć opet pokazao zašto je najinteresantniji sport. Bez obzira na jačinu protivnika, nikad niste sigurni.

Što će Mourinho sada napraviti? 

Prije svega, detaljnu analizu. Jasno je da se ovo ne smije dogoditi ekipi kao što je Tottenham i treneru kao što je Mourinho i razlog će se ustanoviti. Ovo je veliko iznenađenje i šok za sve u klubu.

Tri gola koja su primili predmet su polemika jer je greške igrača Tottenhama koje su im prethodile jako teško objasniti. Koliko su opravdane teze da igrači Mourinhu to rade namjerno? 

Golovi su gotovo uvijek posljedica grešaka obrambenih igrača, ali ovdje je Dinamo dominirao od prve minute. Nije to bilo uvjerljivo kao u drugom dijelu i u produžecima, ali su dominirali. I Tottenham je imao šanse, a najveću u produžetku kada je briljantni Livaković na golu donio pobjedu Dinamu. Bez obzira na sjajnu večer Mislava Oršića koji je zabio tri pogotka, Livaković je osigurao prolaz u krucijalnim trenucima. Bio je potpuno siguran i odigrao je rijetko viđenu utakmicu. Tottenham zbog dobre igre Dinama i vrhunskog golmana nije uspio zabiti. Treba čestitati Dinamovom treneru, ovo je vrhunski pripremljena i kompletna utakmica. Još jednom im čestitam jer to nije lako, na ovoj razini kažnjava se i milimetarska pogreška.

Dinamo sinoć nije imao glavnog trenera na klupi. Kako komentirate presude braći Mamić? 

Iako Zoran nije bio na klupi, a razlozi su nam svima poznati, ekipa mu je na teren istrčala ekstra motivirana za pobjedu i koncentrirana da to ostvari i da na kraju večeri proslavi sa svojim navijačima, kao i sa trenerom. Vidjelo se da je to postavljena utakmica, Dinamo je bio vrhunski pripremljen, taktički i fizički, oni se nisu raspali niti su pali. To je mnoge iznenadilo. Mislim da su Zoran i Zdravko Mamić napravili puno pozitivnih stvari za klub, ali ja to govorim u nogometnom smislu. Ove druge priče poznajem šturo i mogu reći da mi je žao da im se to događa. Ali s druge strane, nogomet nije samo teren, nije to samo nogometna utakmica već kompleksan proces gdje se mora voditi računa o svemu. To je moj stav.

Je li Oršić igrač o kojem će se na tržištu sada pričati u kontekstu zvučnih transfera? Kako ste ga doživjeli kao igrača?

Oršić nije mlad igrač, nije klinac i na ljeto će biti atraktivan za mnogo klubova. Jako je nezgodan igrač, mislim da će biti zanimljiv Španjolcima, a još više engleskim klubovima nakon ovog što je napravio. Već je bio u fokusu, znam da ga je Bilić spominjao dok je bio trener WBA, ali nakon ove utakmice dolazi u fokus i mogao bi lako završiti u nekom od engleskih klubova. Pokazao je nekoliko izuzetnih kvaliteta u igri, od šuta do sposobnosti da potezom rješava utakmice. Kod drugog gola je lijepo sve izradio sam i poslao loptu u praznu mrežu.

Vaš Real u četvrtfinalu Lige prvaka igrat će protiv Liverpoola. Što će se po vama dogoditi u velikom derbiju? 

Nema više lakih protivnika i manje jakih utakmica. Na papiru to može izgledati lagano, netko će reći da je Porto dobar ždrijeb, ali ljudi nisu najčešće svjesni što govore. Svašta se može dogoditi u utakmici Reala i Liverpoola, tu načelno nema favorita, ali moramo reći da Realu njegova povijest i statistika uvijek daju prednost, a Liverpool ima i traumu od Reala iz finala Lige prvaka u Kijevu. No i oni su jaka momčad, ofenzivno kompletna i moćna.

Tko je bolji trener, Zidane ili Klopp?

Kao realovac ću reći Zidane, ali maksimalno poštujem Kloppa, zbog njegovih postignuća u Dortmundu i na Anfieldu, dokazao je da je jedan od najboljih trenera svijeta.

U stalnom ste kontaktu s Lukom Modrićem, kako vi objašnjavate da za Real igra kao da mu je 27 godina?

Pa ja moram reći da Luka definitivno nije normalan. Ne znam što drugo da vam kažem. Svi ga poznajemo, o njemu je sve rečeno, ali opet mi nije jasno. Nije normalan. Način na koji on doživljava nogomet, kako pazi i ulaže u sebe i kako se priprema, to najbolje objašnjava Modrićev status u svjetskom nogometu. S obzirom da ga poznajem i da imam privilegiju s njim razgovarati i dijeliti vrijeme, nisam iznenađen. Znam da je sve u njegovom životu podređeno nogometu. On je rekao da se osjeća kao da ima 27 godina i dobro je rekao, nivo na kojem igra je neokrznut njegovim godinama. Vjerujem da pred sobom ima još nekoliko godina nogometa na tom nivou, ne vjerujem da će se tako brzo oprostiti. Luki treba skinuti kapu. Svaka mu čast, on predstavlja hrvatski nogomet u najvećem klubu na svijetu, a to je jako kompliciran posao. Posebno je komplicirano osvajati naslove s Realom. Luka je zaslužio naklon kao igrač i kao čovjek, zaslužio je sve što mu se događa. 

Je li Luka Modrić najveća ostavština Mourinha u Realu? Nije osvojio prvenstvo ni Ligu prvaka, ali zbog Modrićevog  transfera nije ostao ni dužan. Kako gledate na taj odnos? 

Istina je da je Mourinho najzaslužniji za Modrićev transfer, inzistirao je i borio se za to. Pokazao je da zna procijeniti pravog igrača i profesionalca. Kroz Lukine uspjehe u zadnjih deset godina, a najviše kroz Zlatnu loptu, vidi se i Mourinhova kvaliteta. Za njega je Modrićeva karijera velika satisfakcija i on to tako osjeća. Zaslužio je to jer je davno osjetio da će Luka donositi Realu najveće titutle, da je igrač za najveći klub i Zlatnu loptu. Vi znate koliko je igrača u zadnjih deset godina osvajalo Zlatnu loptu. Mourinho se dokazao kroz Luku i kroz još neke igrače u Interu i Chelseaju, za njega je to velika satisfakcija. Pokazao je da zna prepoznati svjetskog igrača, ali i da zna kako takvog igrača voditi kroz karijeru. 

Zašto Mateo Kovačić u Real Madridu nije igrao ovako kako igra za Chelsea? 

Gledao sam ga protiv Atletica, bio je sjajan. Krivo je razmišljanje da Kovačić nije igrao u Realu, on je igrao jako puno, ali je imao i strašno jaku konkurenciju. Ne znam kako je netko od Kovačića mogao očekivati više u veznom redu koji ima Modrića, Casemira i Kroosa. Naglasit ću ipak da mi je žao što tako fenomenalnog igrača danas ima Chelsea, a ne Real, no to je Kovačić želio i igra fenomenalno.

Real Madrid ipak ne izgleda dobro. Što je po vama ključan problem i koje biste poteze povukli da to popravite? 

Real Madrid je zadnjih deset godina napravio nešto što neće ponoviti nijedna druga generacija, nešto što je fascinantno i rezultatski jako teško. Ali sve ima svoj početak i kraj, svaki ciklus ima svoj kraj, a rekao bih da je ovaj Real u finalnom ciklusu. Iako su neki igrači u godinama, moj stav je da oni mogu dati i osvojiti puno toga, ja bih im to dopustio. Borci su, imaju volju i glad da opet uđu u borbu za Ligu prvaka. Trebat će im i sreće, to se podrazumijeva. Što se tiče prvenstva, Atletico je u blagoj prednosti i očekujem da će se Real do kraja ozbiljno uključiti u borbu za naslov. Na Real Madrid uvijek morate računati. Ove sezone krenuli su sa zaostatkom, morali su se dizati, a to čak može biti dobro za njih.

Nedostaje li Realu Cristiano Ronaldo i je li njegov odlazak bio pogreška za njega i za Real? 

Postavio bih to pitanje ovako: je li Cristianov odlazak bio njegova ili Realova greška? No prvo ću podsjetiti da nijedan igrač neće postići brojke koje je Cristiano postavio u klubu. S njim je završio jedan ciklus. Izgubili su i on i Real. Sigurno je da bi takav igrač dobro došao ovom Realu i to svi koji prate Real znaju. Neke odluke ponekad vas odnesu na drugo mjesto i ponekad shvatite da ste pogriješili, to je život. Drago mi je da Ronaldo zabija u Italiji, a teze da je u Juventus doveden zbog Lige prvaka za mene su nezahvalne čak i nebulozne. Real je uz sve velike generacije 33 godine čekao da osvoji Ligu prvaka, budimo ozbiljni kad o tome pričamo, tako ja to gledam. Na kraju sezone vidjet ćemo što će biti s Ronaldom i hoće li osvojiti prvenstvo Italije, no sreća je da Cristiano zabija i ima volju i dalje biti najbolji, a to je kvaliteta u kojoj mu nema premca. 

Treba li Real uložiti rekordan iznos i dovesti Mbappea? Ima li klub u ovom trenutku dovoljnu moć da dovede najpoželjnijeg igrača svijeta i pobijedi konkurenciju? 

Bilo bi interesantno da Mbappe dođe u Real. Njegova kupovina je svojevrsna garancija što se tiče budućnosti za jedan veliki klub. Golgeter je, vrlo je mlad, ali iskusan i zreo. S njim dobivate sigurnost, njegova statistika je jamstvo dugoročne stabilnosti i to je transfer koji ima više dimenzija. Ne znam je li to realno očekivati od Reala u trenutnoj situaciji. Dok se ne smiri korona nećemo to ni znati.

Kako komentirate situaciju u Barceloni, hoće li Leo Messi otići i gdje ga vidite? 

Vratio se predsjednik Laporta koji ima izvrstan odnos s Messijem i okruženjem kluba. Ne znam kakva je situacija po pitanju pregovora oko Messijevog ugovora, ali ja bih volio da ostane iz dva razloga: zato što njegovo prisustvo utječe na jačinu cijele lige i zato što ja utakmice Barcelone gledam zbog Lea Messija, zaključio je za Index.hr.

Ključne riječi

Komentara 1

KE
keckin37
08:09 21.03.2021.

Kod nas vlada zavist. Ako je neko uspjesan mora u zatvor. Ne mogu politicari i sudije dozvolit da se neko bogati mimo njih.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije