Regionalna liga ili “bit će mrtvih”

Liga ‘od Vardara pa do Triglava’ je utopistička

25.07.2016.
u 07:00

Ideje o “regionalnoj nogometnoj ligi”, “balkanskoj ligi”, “ligi bivše SFRJ”, ligi “od Vardara pa do Triglava”, “ligi zapadnoga Balkana” (ili “balkanskoj ligi”) često se plasiraju u medijima. O (za sada utopijskoj) ligi često pričaju (negativno, pozitivno, neodređeno...) bivši nogometaši, treneri, čelnici, novinari, političari (Franjo Tuđman, Boris Tadić, Ivo Josipović, Toma Karadžić, Zdravko Mamić, Ilčo Đorčeski, Predrag Mijatović, Nenad Bjeković, Dragan Džajić, Ivica Osim, Davor Šuker, Ćiro Blažević, Slaven Bilić, Zdravko Reić, Zlatko Zahovič, Vahid Halilhodžić, Dejan Savičević, Marjan Mijajlović, čak i Michel Platini i Sepp Blatter...).

Bobanov ‘skok’ srušio ‘fudbal’

Različite “vizije” o ovoj ligi serviraju se javnosti od raspada bivše Juge, još od 13. svibnja 1990.godine kada je Zvonimir Boban na derbiju Dinamo – C. zvezda na Maksimiru “veličanstvenim” skokom kopačkama u glavu milicionara Refika Ahmetovića kako bi obranio jednog navijača Plavih. I time srušio i Jugu i “fudbal”! Još u tijeku rata hrvatski predsjednik Franjo Tuđman iznio je ideju o stvaranju “austrougarske lige” u kojoj bi igrali klubovi iz zemalja bivše žuto – crne carevine. Nedavno je jedan tračerski list iz “regije” objavio priču o navodnoj inicijativi iz Uefe o “balkanskom kupu”, a sve navodno podržao Slaviša Kokeza, predsjednik FS Srbije. Bio je to povod “raspjevanim” medijima, u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu za “razradu ideje”, pa je jedan sarajevski portal “sklepao” ligu s 12 klubova, koju bi (kažu) podržala Uefa mjestom u Ligi prvaka i novčano).

Nacionalni paritet

U ligu su “utrpali” C. Zvezdu, Partizan, Čukarički, Vojvodinu, Dinamo, Hajduk, Rijeku, Budućnost, Olimpiju, Vardar, Željezničar i Sarajevo. Nema Maribora, nema kluba s Kosova, nema prvaka BiH Zrinjskog. A BiH ne funkcionira bez nacionalnog pariteta u svemu. Pa bi se uz Zrinjski moralo naći i mjesto Borcu...•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije