23. Izbor najboljeg sportaša BiH u organizaciji Nezavisnih novina i Radiotelevizije BiH

Lana Pudar i Džanan Musa najbolji sportaši BiH za 2023., epitet najbolje ekipe ponio Hrvatski športski klub Zrinjski

Lana Pudar
Foto: Screenshot
18.12.2023.
u 21:18

Izbora najboljeg sportaša BiH jednoglasno je odlučio da ovogodišnji laureati budu Lana Pudar i Džanan Musa, koji su iza sebe imali još jednu nezaboravnu godinu

Košarkaš Džanan Musa i plivačica Lana Pudar najbolji su sportaši Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, odlučio je jednoglasno žiri 23. Izbora najboljeg sportaša BiH u organizaciji Nezavisnih novina i Radiotelevizije BiH.

Najbolji u godini na izmaku okrunjeni su večeras u Sarajevu na manifestaciji u hotelu "Holiday". Žiri 23. Izbora najboljeg sportaša BiH jednoglasno je odlučio da ovogodišnji laureati budu Lana Pudar i Džanan Musa, koji su iza sebe imali još jednu nezaboravnu godinu. Ove godine žirijem je predsjedao proslavljeni nogometaš Branislav Krunić, koji je s ostatkom žirija imao težak posao, ali je na kraju, uz konsenzus svih, donio pravične odluke. Lana Pudar je i ove godine pisala povijest bh. sporta i plivanja. Nedavno je osvojila brončanu medalju na seniorskom Europskom prvenstvu u Otopeniju u disciplini 200 m leptir uz europski juniorski rekord. Ovo joj je bila ukupno deveta medalja ove godine s velikih natjecanja. Postala je trostruka juniorska prvakinja Europe i dvostruka svjetska juniorska prvakinja.

U seniorskoj konkurenciji ima još dva odličja sa Svjetskog kupa. Također je isplivala dvije olimpijske norme za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Ukupno je plivala 13 finalnih utrka na velikim natjecanjima.

U najužoj konkurenciji bile su još i biciklistica Lejla Njemčević i taekwondoašica Ada Avdagić. Musa je nakon sjajne prošle godine, u kojoj je izabran za najkorisnijeg igrača španjolske ACB košarkaške lige u dresu Breogana, što mu je donijelo transfer u veliki Real Madrid, ponovno blistao u kraljevskom klubu. Bh. reprezentativac bio je jedan od ključnih igrača kraljevskog kluba na putu k europskom tronu s prosjekom od 14,8 poena po utakmici. Izabran je i u idealnu petorku Eurolige. Također, drugu godinu uzastopno uvršten je u idealnu petorku španjolske ACB lige. Sjajan je bio i u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre, gdje je u bh. dresu prosječno ubacivao 18 poena. Među tri najbolja našli su se i nogometaš Nemanja Bilbija i taekwondoaš Nedžad Husić.

Tradicionalno su dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija. Epitet najbolje ekipe ponio je Hrvatski športski klub Zrinjski. Nagrada za najboljeg trenera zasluženo je otišla u ruke Gorana Grahovca, glavnog trenera fenomenalne Lane Pudar. Za najperspektivniju sportašicu i najperspektivnijeg sportaša proglašeni su tenisačica Tea Kovačević i talentirani plivač Kenan Dračić. Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta, a ova titula pripala je Teniskom savezu Republike Srpske. Žiri je nagradu za sportski uzor ovaj put dodijelio fantastičnom Ismailu Barlovu. Nagrade za životno djelo dodijeljene su proslavljenom nogometašu Sarajeva Mirsadu Fazlagiću, čuvenom rukometnom virtuozu Abasu Arslanagiću, kao čovjeku koji je pisao stranice povijesti rukometa u Hercegovini - Jošku Staniću. Nagrada za životno djelo posmrtno je pripala nogometnoj legendi Vahidinu Musemiću. Nagrada za najbolju ekipu u sportu osoba s invaliditetom pripala je reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci, dok je priznanje najboljeg sportaša za osobe s invaliditetom pripalo članu odbojkaške reprezentacije BiH Safetu Alibašiću. Srca čitatelja Nezavisnih novina i posjetitelja portala www.nezavisne.com ove godine osvojio je mladi rukometaš Stefan Maksimović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije