Koledž-košarka

Lakić i Popović nastoje se izboriti za mjesto u američkoj NCAA ligi

09.02.2018.
u 09:00

Dva mlada košarkaša iz Republike Srpske Stefan Lakić i Nikola Popović pokušavaju se izboriti za svoje mjesto među najtalentiranijim igračima u američkoj NCAA ligi.

Na jakim sveučilištima

Njih dvojica nastupaju u prvoj diviziji NCAA. Lakić je član Samforda, dok je Nikola Popović u Bostonu. Ovo mu je druga sezona. Popović inače igra na poziciji krilnog centra, a prije odlaska na studij u Sjedinjenim Američkim Državama igrao je za banjolučki Basket 2000, a zatim za beogradsku Crvenu zvezdu s kojom je igrao i finale juniorskog turnira Eurolige 2015. godine. Trenutačno je na Boston Collegu. Na drugoj strani Lakić je na Samfordu i igra na poziciji krila, ali ističe kako tek u nadolazećim sezonama očekuje veću minutažu.

- Ne mogu reći kako nisam zadovoljan igrom na Samfordu, ali definitivno bih želio imati veću minutažu. U momčadi imamo 6 seniora koji su tu nekoliko sezona, tako da čekam prigodu. Na sveučilištu se igra mnogo ozbiljnija košarka. Cilj je da se ode na nacionalni završni turnir, takozvano ožujsko ludilo. Ono što je problem jest što se ovdje košarka bazira na fizičkim predispozicijama i teško je meni i našim igračima iz Europe na to se navići - ističe Lakić. Lakić ističe kako je život na sveučilištima potpuno programiran.

- Dnevni raspored je zgusnut i vremena za slobodne aktivnosti nema mnogo. Dan počinje jutarnjim treningom oko 6 sati koji se sastoji od teretane ili individualnog rada. Nakon toga slijede predavanja, pa onda i poslijepodnevni trening. Nakon treninga slijedi večera pa učenje. Međutim, sustav je vrlo organiziran i sportske obveze su uglavnom usklađene s predavanjima i ostalim akademskim obvezama, tako da nema problema – ističe Lakić.

Sveučilišna košarka u SAD-u najviše se prati u samoj završnici sezone, kad kreće takozvano ožujsko ludilo koje se završava atraktivnim završnim turnirom najboljih sastava.

Ožujak mjesec košarke

- U Americi se uglavnom prati američki nogomet, a onda se u ožujku sve prebaci na košarku. Svakom igraču je želja igra tu završnicu jer se ona itekako prati i tu dolaze svi najbolji skauti da bi vidjeli potencijal za budućnost svojih ekipa u NBA-u, pa svi imaju motiv nametnuti se i biti na oku. Sve utakmice se prenose i zanimanje medija i navijača je zaista ogromno - dodao je Lakić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije