kvalifikacije za SP

Košarkaši BiH poraženi u Litvaniji

27.02.2022.
u 20:51

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras u Vilniusu od reprezentacije Litvanije sa 77:56, u susretu četvrtog kola F-grupe kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Košarkaši BiH su nakon mininalnog poraza od Litvanije prije tri dana u Tuzli ponovno poraženi od iste reprezentacije koja nakon četiri kola ima maksimalan učinak.

Izabranici izbornika Vedrana Bosnića nisu uspjeli iznenaditi u Vilniusu, gdje su došli na dan odigravanja utakmice, bez ijednog obavljenog treninga za ovu utakmicu. Naime, zbog ratnog stanja u Ukrajini čelnici KSBiH odlučili su da ne putuju u Litvaniju zbog sigurnosti igrača, ali je nakon dobivanja garancije da će biti potpuno sigurni u Vilniusu, odluka promijenjena. No, sa deset igrača na raspolaganju reprezentacija BiH nije uspjela da do kraja parira favoriziranom protivniku te je doživjela težak poraz, iako je na početku drugog poluvremena imala rezultatsku prednost.

Košarkaši BiH izuzetno loše su ušli u utakmicu, što su maksimalno iskoristili domaći igrači i već nakon nekoliko minuta došli do visoke prednosti. Ipak, u drugom periodu reprezentacija BiH zaigrala je mnogo bolje. Agresivnom obranom po cijelom terenu prisilili su litvanske igrače na pogreške, a s nekoliko vezanih koševa do kraja poluvremena uspjeli su doći na samo dva boda zaostatka.

Drugo poluvrijeme počelo je trojkama Atića i Muse za prvo vodstvo bh. tima. No, u nastavku utaklmice bh. igrači napravili su nekoliko pogrešaka u napadu i promašili nekoliko "zicera“ pa su Litvanci ponovno preuzeli igru i brzo vratili visoku prednost.

U posljednjem periodu domaći su u potpunosti razbili igru bh. tima i došli do sigurne pobjede.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Edin Atić sa 12 te Amar Gegić i Kenan Kamenjaš sa po 10, a kod Litvanije Tomas Dimsa 19 i Deividas Gailius sa 15 poena.

Reprezentacija BiH nakon četiri kola zauzima drugo mjesto u grupi s polovičnim učinkom.

Posljednje dvije utakmice u kvalifikacijama bit će odigrana u srpnju, kada BiH prvo gostuje u Češkoj Republici, a potom dočekuje Bugarsku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije