U subotu predstavljanje sportske monografije

Knjiga koja ima kapitalnu vrijednost za Hrvate u BiH: "Na Olimpu Herceg-Bosne"

01.10.2022.
u 10:00

U poplavi svakodnevnih promocija knjiga svih mogućih vrsta u subotu će se dogoditi još jedna, ovaj put posebna promocija. U prostorima Sveučilišne galerije u Rodoču (sveučilišni kampus) u subotu u 18 sati Radiotelevizija Herceg-Bosne organizira predstavljanje monografije hercegbosanskog sporta "Na Olimpu Herceg-Bosne".

Knjiga "velikih dimenzija"

To je knjiga "velikih dimenzija", ne samo oblikom i težinom (2930 grama, 626 stranica) nego i sadržajem, vremenskom kronologijom te brojem autora - redom sportskih novinara. To su Miljenko Karačić, Marko Knezović, Tanja Vučić-Tomić, Iljo Dominković, Dušan Musa, Nikica Šiljeg, Vlado Marković, Albert Pehar, Matej Damjanović, Damir Suton i Josip Križanović.

O monografiji će na predstavljanju govoriti autori te glavna urednica monografije Slavica Karačić, prof. dr. sc. Marin Ćorluka i dr. Dragan Čović. Organizatori očekuju i nazočnost izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića te brojnih drugih uglednih gostiju.

- Ideja za monografiju krenula je od Tanje Vučić-Tomić, jedne od autorica priloga objavljenih u ovoj knjizi. Svi autori, kojima je ponuđeno da pokriju pojedina područja, sportove i klubove, rado su se odazvali pozivu na suradnju, "zasukali rukave" i dali se na posao. Dakle, za manje od godinu dana sve predviđeno je i urađeno. Pritom su autori imali potpunu slobodu i pristup radu. Nisu bili ničim ograničeni, nisu pri tome "prebrojavali krvna zrnca" niti odstupali od temeljne ideje da kronološki obrade sve što su smatrali važnim od početka demokratskih promjena do danas. Naravno, povijest hercegbosanskog sporta nije počela u ranim 90-im godinama, pa su autori slobodno "plovili" u daleku prošlost jer su pojedini sportovi na ovim prostorima stasali i razvijali se prije više od 100 godina, kada su i utemeljeni pojedini i dandanas aktivni klubovi ili pojedinci - rekla je za Večernji list Slavica Karačić, ravnateljica RTV-a Herceg-Bosne i glavna urednica monografije, te usput objasnila sve poteškoće koje su bile na putu rađanju ove (vjerujemo) vrijedne knjige.

- Nije ovo dobro vrijeme za knjigu. Osobito se to vidjelo kad smo pravili kalkulacije o cijeni papira i njezina tiskanja. Samo ti osnovni troškovi "nabildali" su se do 97 KM! Ali, nismo odustali. Knjiga je tiskana u 1000 primjeraka. Nemamo za sada nikakve "taktike" oko prodaje knjige. Plan je da ona dospije u knjižare, klubove, sportske saveze, knjižnice... Nije nam cilj bilo kakva zarada, pa će cijena monografije u knjižarama biti neznatno veća od iznosa koji je potrošen za tiskanje. Teško bismo uspjeli u naumu da knjiga ugleda svjetlo dana da u pomoć nisu priskočile vlade Posavske, Srednjobosanske, Hercegbosanske, Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije sa svojim novčanim prilozima. Svima mnogo zahvaljujemo...

- U knjizi su obrađeni svi sportovi koji su razvijeni na svim područjima BiH gdje žive i djeluju Hrvati. Osim autora tekstova, u izradi knjige sudjelovali su brojni aktivni i bivši sportaši, treneri, sportski djelatnici u klubovima i sportskim savezima te razni kroničari u raznim sportskim područjima, kao i lektori, korektori, grafičari i drugi, njih 60-70, možda i više - rekla je za Večernji list Slavica Karačić i izrazila nadu da će knjiga doživjeti i nova izdanja.

Moguća i nova izdanja

- Moguće je da knjiga ima nedostataka i pogrešaka, naravno nenamjernih, ali s vremenom ćemo to doraditi u budućim novim izdanjima monografije - kaže gđa Karačić.

- Ideja da se napravi ovakva knjiga za svaku je pohvalu. Mislim kako je monografija "Na Olimpu Herceg-Bosne" kapitalno sportsko djelo. Mislim i da su autori koji su knjigu uradili napravili pravi pothvat. Oni su knjigu radili tri desetljeća, pa i više, ne samo u posljednjih godinu dana jer oni su toliko dugo pratili i bilježili brojna sportska događanja u većim i manjim sredinama, manjim i većim klubovima... To što su napravili je podvig. Bio bi veliki propust da sve ovo nije "posloženo" u jednu ovakvu knjigu. Jer Hrvati BiH dali su veliki doprinos razvoju sporta na ovim prostorima, obogatili su sportska dostignuća osvajanjem olimpijskih odličja u puno sportova, kao i na svjetskim, europskim i mediteranskim prostorima u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, kako u muškoj tako i ženskoj konkurenciji. Iz redova hrvatskog sportskog korpusa u BiH izašli su ne samo veliki sportaši nego i treneri - sportski učitelji za koje je čuo cijeli svijet. Njihovi su rezultati često vrhunski i jednostavno nevjerojatni. Tu mislim i na sportaše i trenere koji imaju hercegbosanske korijene, a afirmirali su se negdje izvan ovih prostora - kaže Iljo Dominković, jedan od autora u knjizi, vrijedni sportski djelatnik i sportski kroničar iz Posavske županije, bivši predsjednik Nogometnog saveza BiH.

- Mislim da je izlaženje ove knjige velika stvar za Hrvate Herceg Bosne i Bosne i Hercegovine, kako za sport i razvoj sporta tako i druga područja u životu. Kad je sport u pitanju, tu prije svega mislim na nogomet, posebice u Livnu i Hercegbosanskoj županiji jer odavde su ponikli brojni poznati nogometaši i reprezentativci dviju država, Hrvatske i BiH. Isto se može reći i za druge sportove, kao na primjer atletiku. Ona mi je prva pala na pamet jer je nedavno naš Livnjak Filip Mihaljević postao europski prvak te tako nastavio tradiciju pokojnog Ivana Ivančića i drugih atletičara - rekao nam je Miran Dalić, poznati bivši nogometaš Troglava te prvi nogometni trener u BiH, koji je stekao Uefinu PRO licenciju.

Miran je inače stariji brat Zlatka Dalića, izbornika hrvatske nogometne reprezentacije.

- Neobično mi je drago što sam sudionik ovog lijepog projekta. Mislim da je ova knjiga jako vrijedna i da će puno značiti u budućem razvoju sporta u Herceg Bosni i BiH. Sport bi na ovim prostorima trebao biti perjanica svih vrijednosti jednog naroda, zajednice, države. Nažalost, sportu se ne pridaje važnost koju zaslužuje. Radi se kampanjski, od prilike do prilike, umjesto sustavno. Da je tako, uvjeren sam da bi rezultati bili još bolji jer ljudi u ovim krajevima iznimno su sportski daroviti - rekao je za Večernji list Nikica Šiljeg, izvrsni i poznati sportski novinar iz Ljubuškog, koji desetljećima pedantno bilježi sportska događanja u Ljubuškom i Zapadnohercegovačkoj županiji...

Važan dokument

- Za afirmaciju hrvatskog sporta, i ne samo hrvatskog nego i sporta u BiH, ova knjiga važan je dokument. Ona će sigurno postati temelj za još bolje rezultate hrvatskih sportaša u BiH. Ovakvu smo knjigu dugo trebali i čekali. Do sada smo imali slične knjige samo u lokalnim sredinama, kao kod nas u Tomislavgradu knjigu o nogometu "Od Tomislava do Tomislava". No, ovo je nešto drugo jer ovdje su obuhvaćeni svi sportovi, i to ne na lokalnom nego na cjelovitom prostoru Herceg Bosne - rekao nam je Mate Kelava koji je sudjelovao u stvaranju knjige "Na Olimpu Herceg-Bosne. Inače, Mate Kelava bio je istaknuti vratar NK Tomislav, a njegov sin Josip bio je svjetski policijski boksački prvak u majici hrvatske reprezentacije...

- Ponosna sam i sretna što je ova knjiga ugledala svjetlo dana. Sport je najbolji pokazatelj snage, veličine i afirmacije Hrvata u BiH. Malo se koje podneblje kao Herceg Bosna može podičiti fenomenalnim rezultatima i rekordima, od naših košarkaša Viteza i Brotnja, koji su 90-ih godina prvi stupili na europsku scenu, rekordera po broju osvojenih titula prvaka države i nacionalnih kupova, košarkaša Širokog, nogometaša Zrinjskog, rukometaša Izviđača i rukometašica Gruda, boćara Ljubuškog i Gruda, stolnotenisača Mostara do brojnih eminentnih imena, svjetskih veličina kao što su Zlatko Dalić, Domagoj Duvnjak, Ivan Dodig, Marin Čilić, Bojan Bogdanović, Zoran Planinić, Markica Dodig, Jelena Pehar, braća Anđelo i Ivan Kvesić, Igor Karačić, Marino Marić, Marin Šego, Filip Mihaljević i drugi. Ovom knjigom pokazali smo koliko smo jak i uporan narod kojeg ništa ne može slomiti i koji nikad neće nestati s ovih prostora. Čestitam svima koji su sudjelovali u pisanju i stvaranju knjige koja je dodatno osnažila naš identitet i zajedništvo koje Hrvati neprestano trebaju svjedočiti, osobito u teškim vremenima - kazala je Tanja Vučić-Tomić, idejna začetnica projekta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije