PUNO KONTROVERZI

Katar pripremio hrpu zabrana za SP, a što će biti s trakama još se ne zna

30.09.2022.
u 08:07

Na SP-u u Kataru osam reprezentacija želi nositi traku s duginim bojama jer je homoseksualnost tamo zabranjena, domaćini poručuju: svi su dobrodošli

Kada je Svjetsko nogometno prvenstvo u pitanju, skandali obično kreću s njegovim početkom. Bilo da se tu radi o lošem suđenju, namještanju, ponašanju igrača ili navijača, SP u Kataru, koji će se igrati krajem godine, skandale i polemike vuče već neko vrijeme.

Najprije se spominjalo da je domaćinstvo namješteno, zatim su došli bojkoti Mundijala zato što je The Guardian objavio da je na izgradnji stadiona i popratne infrastrukture poginulo najmanje 6500 radnika. A najnovija polemika razvila se oko kapetanskih traka. 

Lewa s ukrajinskim bojama 

Naime, Katar je prva muslimanska zemlja koja će biti domaćin SP-a, a tamo je homoseksualnost strogo zabranjena. 

Stoga je osam reprezentacija odlučilo da će njihovi kapetani u Kataru nositi traku u duginim bojama u znak podrške osobama homoseksualne orijentacije. Wales, Nizozemska, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Švicarska i Engleska predvode inicijativu "OneLove" (jedna ljubav) za borbu protiv diskriminacije. Kapetanska traka dizajnirana je tako da ima srce ispunjeno duginim bojama i neki kapetani već su je nosili u Ligi nacija. 

Mnogi su se pitali što će odlučiti Hrvatska. No iz HNS-a su odgovorili da traku s duginim bojama neće nositi i Fifi su poslali svoj prijedlog. 

– Ako to bude dopušteno, hrvatski kapetan nosit će traku za koju smatra da najbolje simbolizira vrijednosti koje predstavlja naša reprezentacija, a to je hrvatska zastava. Ona je za nas simbol ponosa, patriotizma te ljubavi prema domovini i obitelji što je za nas zaštitni znak naše reprezentacije – rekao je nedavno glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak. 

Danska je otišla korak dalje i najavila da će nastupati u dresovima koji su dizajnirani u crvenoj, bijeloj i crnoj boji kao posveta osvajanju naslova europskog prvaka iz 1992. godine, ali i poruka vezana za kršenje ljudskih prava u zemlji domaćinu. 

No vratimo se trakama i recimo da HNS nije jedini s drukčijom inicijativom. Naime, kapetan Poljske Robert Lewandowski oko ruke planira nositi traku s bojama ukrajinske zastave koju mu je uručio Andrij Ševčenko. 

Prema Fifinu pravilu, kapetani bi oko ruke trebali nositi jednobojnu traku s natpisom "respect" (poštovanje). Tako da će o tome tko će i što nositi na svjetskoj smotri Fifa tek odlučiti. 

No iz Katara poručuju da su, usprkos tome što je homoseksualnost zabranjena, svi dobrodošli. 

– Katar jamči sigurnost homoseksualcima, kako nogometašima tako i navijačima, koji se boje doći u tu zemlju tijekom Svjetskog prvenstva. Javno iskazivanje naklonosti ne odobrava se bez obzira na seksualnu orijentaciju – rekao je izvršni direktor organizacijskog odbora Nasser Al Khater. 

Osim toga, Katarci su upozorili da je izvanbračni seks strogo zabranjen, a onima koji se ogriješe o zakon prijeti sedam godina zatvora. Zabranjeno je i bilo kakvo izmjenjivanje nježnosti u javnosti. 

Popustili oko alkohola 

Alkohol je još jedna stavka na listi nepoželjnog, no tu su domaćini malo popustili. 

Alkohol je inače zabranjen na svim javnim mjestima, a organizatori SP-a napravit će iznimku i posluživat će ga u službenim fan zonama i na stadionima za vlasnike ulaznica. Navijačima s ulaznicama dopustit će kupnju piva na nogometnim utakmicama, ali tri sata prije početka i jedan sat nakon posljednjeg zvižduka, no ne i tijekom utakmice. 

Pivo će se moći popiti u hotelu i baru ako imate više od 21 godine. 

Bilo kako bilo, izgleda da će ovaj SP biti šou, itekako zanimljiv i na terenu i izvan njega.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije