Juventus

Kako je Mandžukić postao potpuno novi igrač

mandzukic
Getty Images
04.02.2017.
u 08:19

U nedjelju nogometne zaljubljenike čeka najveći derbi - Derby d’Italia, utakmica Juventusa i Intera. I nema sumnje da utakmica dolazi u najbolje moguće vrijeme - barem za navijače, jer su obje momčadi u fantastičnoj formi. Inter je u velikom naletu sa sedam uzastopnih prvenstvenih pobjeda, a Juventus se u posljednje tri utakmice predstavio svijetu u potpuno novoj, ofenzivnoj formaciji koja za sada izgleda besprijekorno.

Iako će vjerojatno sve naslovnice uoči, ali i nakon utakmice popuniti Higuain, Dybala, Icardi, Perišić koji je odlučio posljednji derbi ili možda Brozović koji je zabio u posljednjoj utakmici Intera, o Mariju Mandžukiću bi se moglo najviše pričati nakon nedjeljnog derbija, piše Goal.

Mr. No Good koji je u posljednjih mjesec dana svojim igrama ušutkao sve dežurne kritičare koji su mu predviđali krah kada je potvrđen dolazak Gonzala Higuaina u klub. Mr. No Good koji je ušutkao sve koji mu zamjeraju slabu realizaciju. Mr. No Good kojemu su samo tri utakmice bile dovoljne da osvoji srca svih Juventusovih napadača i pokaže svima zbog čega ga Massimiliano Allegri toliko cijeni i zbog čega mu toliko vjeruje.

U jednome će se mnogi složiti - Mandžukić je igrač koji nikada ne odustaje. Ljetos je mogao izabrati lakši put - zatražiti transfer nakon Higuainovog dolaska i osigurati si mjesto u udarnoj postavi neke momčadi u svakoj utakmici. Ali je on odlučio ostati i svojim se kvalitetama izboriti za mjesto u prvih 11, na početku je čak zbog njega i Higuain nekoliko puta ostajao na klupi, a sada je trener Juventusa pronašao način da sve njegove zvijezde igraju zajedno.

Allegri je odlučio svoju momčad posložiti u prilično ofenzivnoj formaciji 4-2-3-1 u kojoj igrom dirigiraju Miralem Pjanić i Sami Khedira, u vrhu napada je Gonzalo Higuain, iza njega Paulo Dybala, na desnoj strani Juan Cuadrado, a na lijevom krilu - Mario Mandžukić. Iako je Mandžo možda i najmanje tehnički potkovan od svojih suigrača u ovoj postavi, on se zapravo pokazao glavnim dobitnikom formacije. Utakmica protiv Lazija, prva koju je Juve odigrao u novom sustavu, pokazala je kako Mandžo u novoj postavi puno više sudjeluje u igri nego kada je igrao u napadu s Higuainom ili Dybalom. Prema Opti, prosječni broj dodira s loptom do te utakmice mu je bio 36.8 u 90 minuta, a protiv Lazija je brojka narasla na 59 dodira. Gotovo je udvostručio broj dodavanja - sa 22.8 do 44, zračni dueli su povećani sa 2.88 na 5, a jedino se smanjio broj udaraca -  sa 1.8 na nula.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?