Nogometna Akademija HRvatskog nigometnog saveza - PRO UEFA licenca

Ivan Tomić: Komunikacijska kompetencija najvažnija sposobnost modernog trenera

15.12.2020.
u 22:25

„Strateško komuniciranje u sportu“ s posebnim naglaskom na „Odnose s medijima“, tema je predavanja koje su održali Zoran Tomić i Ivan Tomić na Nogometnoj akademiji Hrvatskog nogometnog saveza, PRO UEFA licenca. Prof. dr. Zoran Tomić stalni je predavač na Nogometnoj akademiji HNS-a od 2012. godine, a modulu o sportskoj komunikaciji, već drugu godinu za redom, pridružio mu se i Ivan Tomić, suradnik britanskog nogometnog magazina „FourFourTwo” i predavač na sportskoj akademiji Edward Bernays University College.

Prije ulaska u komunikacijske vještine suvremenih trenera predavači su predstavili “Komunikacijski model TRENER”, polazeći od teze da svaki uspješan trener mora imati definirane “svoju filozofiju života”, vrijednosti koje zatim komunicira medijima i javnošću. “Ako vi ne definirate tko ste definirat će vas mediji ili vaši neprijatelji”, istaknuo je Ivan Tomić i naglasio odnos imidža i medijskog
izvještavanja. “Istraživanja u Europi ukazuju na povezanost imidža i medijskih izvješća. Što bolji imidž, veća otvorenost prema medijima u javnosti, u izravnoj je korelaciji s medijskim izvješćima”.

Suvremeni trener mora poznavati medije, izvore informacija i ulogu novinara, kako bi shvatio i potrebe javnosti. Predstavljeni su i modeli suradnje trenera i medija: “Četiri su dominantna modela suradnje: partnerski, natjecateljski, neprijateljski i zatvoreni. Iako su svjesni nemogućnosti primjene neprijateljskog modela većina sportskih djelatnika i igrača pribjegava zatvorenom modeli koji se
odražava kroz silentio stampu i informacijski vakum”, istaknuo je prof. Zoran Tomić naglašavajući važnost partnerskog modela.
Na predavanju su predstavljeni brojni primjeri iz prakse europskih klubova. Govorilo se i o odnosima s javnošću, kriznim komuniciranjem i važnosti edukacije za sportaše.

“Komunikacijska kompetencija je najvažnija kompetencija nogometnog trenera. I strategije i taktike morate komunicirati premasportskoj momčadi. Analizirajte najveće europske trenere i vidjet ćete zašto su najbolji. Oni su komunikacijski kompetentni, a iza sebe imaju mrežu stručnjaka odnosa s javnošću. Vrhunskih rezultata nema bez vrhunskog znanja i organizacije”, naglasio je Ivan Tomić.

PRO UEFA licence Hrvatskog nogometnog saveza prolaze svi hrvatski treneri. Ona je uvjet za vođenje prvoligaša ali i europskih klubova. Ovu akademiju prošli su svi trenutni hrvatski treneri i oni koji treniraju najveće Europske klubove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije