IGRA FINALE EL

Ivan Rakitić vjenčao se s Raquel u tajnost: Drugi je najveći hrvatski nogometaš u povijesti

Ivan Raktići
Pixsell/Reuters/AFP
31.05.2023.
u 07:58

Samo su možda dva stranca koja su prije Rakitića nastupala u ovome uglednom španjolskom klubu uživala veću popularnost Sevillinih navijača, Šuker i Maradona. Međutim, Raketa ulazi u povijest Seville kao stranac s najviše nastupa za 133 godine star klub – ima ih već 295!

Zaslužuje li Ivan Rakitić (35), sad već legenda Seville, Barcelone i Hrvatske, status drugoga najvećega i najvažnijega hrvatskoga nogometaša svih vremena? Drugoga – uzmemo li zdravo za gotovo da je Modrić daleko ispred svih na čelu te kolone velikana kao jedini Hrvat kojemu je pripala Zlatna lopta.

Povod ove priče o Rakitiću finale je Europske lige koje će igrati danas u 21 sat u Budimpešti protiv Rome, što će Ivanu biti treće europsko finale pa već samo ta činjenica može poslužiti kao dobar temelj za konstrukciju o drugome najvećemu u povijesti.

Krenimo, dakle, od Europe. Ivan je u svoja oba dosadašnja finala bio pobjednik: sa Sevillom je 2014. godine osvojio Europsku ligu, a s Barcelonom godinu poslije Ligu prvaka. U karijeri je do sada s tri kluba igrao čak 14 finala raznih natjecanja te u njima čak 11 puta bio pobjednik. Tri finala u kojima je Rakitić bio poražen bila su u španjolskom Superkupu 2015. i 2017., te u Kraljevu kupu 2019. godine. Jedno veliko finale, na Svjetskom prvenstvu 2018. godine, igrao je i s Hrvatskom.

A koje mu je bilo prvo finale u karijeri? Ivan ga sigurno nikada neće zaboraviti: prije čak 16 godina, 28. svibnja 2007. godine u Bernu, Basel je u finalu Švicarskoga kupa svladao Luzern s 1:0, a 19-godišnji Rakitić igrao je do 75. minute kada ga je zamijenio Australac Sterjovski.

Ivan Rakitić danas će u Budimpešti postati prvi Hrvat koji drugi put nastupa u finalu Europske lige, a već je – uz Olića i Kovačića – jedini hrvatski igrač koji je bio u finalu Europske lige (Sevilla) i Lige prvaka (Barcelona). Ivan će u finalu Europske lige ostvariti svoj 140. nastup u svim europskim natjecanjima, po čemu je treći u poretku hrvatskih nogometaša, iza Srne sa 143 i Modrića sa 142 nastupa.

U Petici 517 nastupa

Ivanov suparnik u finalu Europske lige, trener Rome Jose Mourinho, svojedobno je izjavio da je "Rakitić jedan od najpodcjenjenijih igrača na svijetu". To se može potkrijepiti i gotovo pa zadivljujuće nestvarnim brojkama koje su možda prošle ispod radara, a otkrivaju svu Ivanovu veličinu. Na primjer, Ivan Rakitić hrvatski je rekorder po dugovječnosti u ligama Petice s ukupno 517 ligaških nastupa u dresovima Schalkea, Seville i Barcelone. Za usporedbu, Modrić ih ima 453 za Tottenham i Real Madrid, Mario Mandžukić 266 za Wolfsburg, Bayern, Atletico, Juve i Milan, a Zvonimir Boban zaustavio se na 199 za Bari, Milan i Celtu.

Ivan Rakitić za Barcelonu ima čak 310 nastupa u njezinoj najtrofejnijoj eri, od 2014. do 2020. godine, po čemu je četvrti stranac po broju nastupa za katalonski klub, iza Messija, Danija Alvesa i Mascherana. Podsjetimo, Barcelona je u tom razdoblju, u kojemu je Rakitić bio njezin najkorišteniji igrač, osvojila čak 13 trofeja, od toga četiri naslova prvaka Španjolske. Usporedbe radi, Modrić ih s Realom ima tri, Boban s Milanom četiri, a jedini uspješniji od Rakete u toj kategoriji je Mario Mandžukić sa šest naslova u ligama Petice.

– Rakitić je već Andalužanin, nema ništa hrvatsko, švicarsko ni bilo što drugo. Štoviše, živi i ponaša se kao pravi Andalužanin. Njegova je supruga očito dobro obavila svoj posao – izjavio je u šali Sevillin trener Mendilibar uoči finala Europske lige.

Vjenčanje u tajnosti

Ivan Rakitić u tajnosti se u travnju 2013. godine u Sevilli oženio lokalnom djevojkom Raquel Mauri, s kojom ima dvije kćeri, Altheu i Adaru. Dobar posao Raquel Mauri, na koji je pomislio Mendilibar, odnosi se na privrženost koju je usadila svome suprugu prema Sevilli i Andaluziji. Samo su možda dva stranca koja su prije Rakitića nastupala u ovome uglednom španjolskom klubu uživala veću popularnost Sevillinih navijača, Šuker i Maradona. Međutim, Raketa ulazi u povijest Seville kao stranac s najviše nastupa za 133 godine star klub – ima ih već 295!

I na kraju reprezentacija: 106 nastupa, 15 pogodaka, pet velikih natjecanja, uz Modrića ključna figura veznoga reda vatrenih koji je zadivio svijet pohodom prema srebru na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Ivan je na tom natjecanju pogodio dva najvažnija penala, protiv Danaca i Rusa, zabio Argentini iz igre, a po minutaži (639 minuta na travnjaku) bio je treći hrvatski najkorišteniji igrač, iza Modrića (694) i Lovrena (650).

Taj turnir učinio je Rakitića antologijskim hrvatskim nogometašem te ga lansirao u neslućene visine popularnosti. Po duljini trajanja (2007. – 2019.) u vatrenima, klasi i utjecaju na momčad, doista je samo jedan jedini nogometaš ostvario više, Luka Modrić. I jedino što se Ivanu može zamjeriti jest to što se oprostio prerano. Sa samo 32 godine. 

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?