ŽELI IGRATI BAR DO 37.

Ivan Rakitić je završio menadžment, a sada će upisati trenersku akademiju

Ivan Rakitić
BERNADETT SZABO/REUTERS
02.06.2023.
u 07:07

Kakva je budućnost legende hrvatske reprezentacije i Seville Ivana Rakitića nakon što je drugi put postao osvajač Europske lige s uglednim španjolskim klubom

Ivan Rakitić, nogometaš koji i u 36. godini osjeća neizrecivu strast prema nogometu, novim se europskim trofejom etablirao na i te kako laskavoj, doduše subjektivno dodijeljenoj, poziciji drugoga najvećega hrvatskoga nogometaša u povijesti. Evo, Ivan je upravo postao vlasnik drugoga naslova pobjednika Europske lige (2014., 2023.) sa Sevillom te je postao tek drugi hrvatski nogometaš koji je ujedinio trofeje Lige prvaka (s Barcelonom 2015. godine) i Europske lige. Prije njega to je ostvario i Mateo Kovačić, prvak Europe s Realom 2016., 2017., 2018. i Chelseajem 2021. te osvajač Europske lige s Chelseajem 2019. godine.

Međutim, ako ćemo baš cjepidlačiti, Mateo je u svojih pet europskih finala na travnjaku proveo ukupno 86, a Raketa u svoja tri čak 300 minuta! U dva od tri finala Ivan je bio i strijelac: za Barcu protiv Juventusa u Berlinu 2015. iz igre te prekjučer za Sevillu u raspucavanju jedanaesteraca. U svakoj momčadi u kojoj je igrao Rakitić je bio neprocjenjiv i nezamjenjiv kotačić pa tako i u ovoj Sevillinoj momčadi, koja je ostvarila herojski pothvat u svojoj najgoroj sezoni u posljednje 23 godine!

Izuzetno teško razdoblje

Naime, u sezoni 1999./2000. Sevilla je bila 20-plasirana u La Ligi i stropoštala se u drugu španjolsku ligu, a nakon povratka u prvoligaško društvo 2001. godine najslabiji plasman imala je u sezoni 2002./2003., kada je bila deseta na ljestvici. A sada, kolo prije kraja Primere, pobjednik Europske lige drži tek 11. mjesto u španjolskom prvenstvu. Čak i ako se u nedjelju nakon utakmice s Real Sociedadom podigne za koju poziciju, Sevilla će biti najslabije plasirani europski klub koji se izravno plasirao u Ligu prvaka za sljedeću sezonu.

– Iza nas je izuzetno teško razdoblje, ali doista smo vjerovali da možemo osvojiti ovaj naslov. S obzirom na to kako smo do njega stigli, ovo je najbolja momčad koja je ikad dosad osvojila Europsku ligu – izjavio je za Hinu Ivan Rakitić.

Sevilla se tijekom prvog dijela sezone nalazila u zoni ispadanja iz Primere i trenere je mijenjala kao na traci; najprije je Lopeteguija zamijenio Sampaoli, a od kraja ožujka na klupi je čudotvorni Bask Jose Luis Mendilibar. Na putu prema europskoj tituli izbacio je Manchester United Juventus, a potom u finalu svladao i Romu.

Inače, taj Mendilibar je “Ilija Lončarević” Primere, legendarni stručnjak kojemu je Sevilla već sedmi španjolski prvoligaš koji vodi, nakon Eibara, Athletic Bilbaa, Valladolida, Osasune, Levantea i Alavesa.

– Kada je Navas bio produljio ugovor sa Sevillom, a ja dobio priliku uputiti mu nekoliko riječi, rekao sam mu da je upravo zajedničko podizanje pehara ono što obojici nedostaje. Ja sam se vratio u Sevillu kako bih s njim podigao pehar. Bilo je to i više nego zasluženo. Oni koji nam kažu da smo stari, ili nešto slično, sada bi trebali pojesti svoje riječi. Eto nas opet ovdje, na postolju. Jesus, Papu, Fernando i ja zajedno gotovo da imamo 150 godina. Ali opet smo ovdje, i to zasluženo – dodao je Ivan Rakitić, koji je u Budimpešti došao do impresivne brojke od 51 nastupa u sezoni.

No to mu nije rekord: u sezoni 2017./2018. u dresu Barcelone imao je 55 nastupa u sezoni u svim natjecanjima. A kakva je nakon osvajanja Europske lige Rakitićeva budućnost u Sevilli, je li na vidiku kraj karijere, zasićenje? Prema onome što je nedavno izjavio, takvo što ne pada mu na pamet.

– Želim igrati dok god se smatram sposobnim pomagati momčadi i imati važnu ulogu u njoj. Sada se osjećam snažnim, konkurentnim, primjećujem da me suigrači trebaju na terenu i izvan njega. Nadam se produljenju ugovora i što duljem ostanku ovdje – izjavio je Ivan, koji ugovor sa Sevillom ima do 30. lipnja 2024. godine.

U Primeri od 2011.

Ivan u Španjolskoj kontinuirano nastupa od siječnja 2011. godine te je već skupio 420 nastupa u prvenstvu. Produlji li ugovor na još jednu sezonu, to znači da bi tek 2025. godine mogao početi razmišljati o igračkoj mirovini i eventualnom novom poslu. Tada će imati 37 godina.

Naime, Ivan Rakitić u prosincu 2022. godine završio je tečaj sportskog menadžmenta u organizaciji Uefe i vlasnik je diplome Uefa CFM, licencije za koju je bilo potrebno putem onlinea svladati deset modula za poboljšanje razumijevanja nogometne industrije te ona, kako je otkrio Rakitić, pruža obećavajući izazov.

– Bilo je to stvarno nevjerojatno iskustvo, nešto i te kako teško jer je to za nas (ukupno 33 diplomanta, među njima i Eduardo da Silva) bila dugoročna obveza. To nije nešto što možete učiniti u dva tjedna; to je nešto što traje oko devet ili deset mjeseci. Na tome sam morao raditi tijekom ljetovanja ili predsezone, što mi je bilo teže nego dok traje sezona, kada provodimo dosta vremena u hotelima pa imamo više vremena za sebe – dodao je Rakitić. Također, prema informacijama iz HNS-a, Ivan je najavio da će upisati i Trenersku akademiju HNS-a. To su od vatrenih već učinili Milan Badelj i Andrej Kramarić.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije