Bojan i Domantas

Istinski nasljednici Dražena i Arvydasa

16.03.2019.
u 09:05

Svako vrijeme nosi svoje. Mislilo smo nikada se više neće pojaviti nogometaši kao što su bili Pele i Maradona, onda se pojaviše Messi i Ronaldo. U košarci je dugo vladalo mišljenje da će Europa teško više dati velikane kakvi su bilo Div iz Zelene šume Arvydas Sabonisa i košarkaški Mozart Dražen Petrović. I odnekud se stvoriše Kristaps Porzingis, Luka Dončić i Nikola Jokić. Ali ovo je priča o njihovim istinskim nasljednicima - Domantasu Sabonisu i Bojanu Bogdanoviću. Litavac i Hrvat, uz Vicotora Oladipa, pokretačka su snaga Indiane Pacersa, treće momčadi Istočne konferencije NBA lige.

Tandem snova

Domantas je sin Arvydasa Sabonisa, centra SSSR-a iz Litve koji je sa svojim 221 centimetrom dva desetljeća vladao pod europskim koševima da bi pri koncu karijere prešao u NBA. Drugi, naš Mostarac, popularni Babo, trenutačno je najbolji hrvatski košarkaš i slobodno možemo reći najveći šuter s ovih prostora još od legendarnoga Dražena. Njih dvojica najzaslužnija su za preokret Indiane protiv Oklahome, slomivši ponajbolji dvojac na NBA parketima Paula Georgea i Russella Westbrooka. Babo je postigao 23 koša, a Sabonisov “malih” 28 u pobjedi Pacersa 108:106.

Ono što se nije ostvarilo najvećim košarkaškim rivalima i uopće dvojici najvećih europskih košarkaša svih vremena Draženu Petroviću i Arvydasu Sabonisu, danas žive njihovi košarkaški nasljednici kojima je košarka u krvi. Podsjetimo, Arvydas i Dražen za NBA bili su draftirani od Portland Trail Blazersa. Bili su ljuti rivali (stariji se sjećaju okršaja Žalgirisa i Cibone), obojica su, osim za matične Žalgiris i Cibonu, igrali za Real Madrid i Portland, ali nikad nisu zaigrali skupa.

Bila je to era velikoga Clydea Drexlera, najveće Portlandove zvijezde (ušao u Kuću slavnih 2004. skupa s još jednim Mostarcem Draženom Dalipagićem Prajom), koji je za njih govorio: “Po mom mišljenju, to su dvojica najboljih europskih igrača svih vremena. Siguran sam da bismo, da smo imali Dražena i Arvydasa u isto vrijeme, osvojili dva ili tri prvenstva”. I Petrović i Sabonis nakon velikih karijera izabrani su u košarkašku Kuću slavnih (Naismith Memorial Basketball Hall of Fame).

Kuća slavnih

Njihov izbor na NBA draftu 1986. otvorio je vrata NBA njihovim reprezentativnim kolegama Marčiulionisu 1987., Rađi i Divcu 1989. te Kukoču 1990. Danas dva bijelca Bojan Bogdanović i Domantas Sabonis predvode svoju momčad Indiana Pacerse prema doigravanju i svojim igrama trasiraju si put u košarkašku Kuću slavnih, a nekim novim košarkaškim klincima iz Europe put u najjaču košarkašku ligu na svijetu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije