rukomet

Internacionalci Čelica, Efendić i Čičkušić povratkom u BiH pojačavaju ligu

23.02.2018.
u 10:00

Nastavak rukometnog prvenstva BiH bit će bogatiji za nekoliko poznatih imena, u prvom redu povratnicima iz inozemstva, bivšim ili povremenim reprezentativcima Duškom Čelicom, Damirom Efendićem, Benjaminom Čičkušićem...

Veliko pojačanje

Čelica je stigao u redove “sokolova” iz Istočnog Sarajeva na posudbu iz izraelskog Macabija. Nema sumnje kako će Slaviji on biti veliko igračko pojačanje u borbi za ostanak u Premijer ligi. Iz turskog Selikaspora vratila su se dvojica povremenih reprezentativaca, vratar Damir Efendić koji je pristupio Slogi iz Doboja, te Benjamin Čičkušić koji je pojačao jesenski prvak Vogošću Poljine Hills.

Uz trojicu pobrojanih koji zbog dosadašnje karijere odskaču, tijekom zimskog prijelaznog roka bilo je dosta živo, klubove je promijenilo skoro pedesetak rukometaša i upola manje rukometašica.

Hercegovački klubovi nisu bili baš previše aktivni pa je tako Zrinjski angažirao samo dvojicu mladih nadarenih igrača, Mislava Grgića, juniorskog reprezentativca BiH iz Izviđača CO, te krilo, Dragana Pavlovića iz Rukometnog kluba Čapljina. Uz priču o povratku Denisa Buntića, od koje za sada nije bilo ništa, Izviđač CO bilježi samo dolazak nadarenog Luke Vučića iz Metkovića. Međutim, Ljubušaci su zadovoljni povratkom Josipa Šarca koji se oporavio nakon dulje bolesti te činjenicom da od najavljivanog odlaska Davida Mandića nije bilo ništa.

Osim niza mladih i još nedovoljno afirmiranih igrača, vrijedi zabilježiti i “promet” iskusnih rukometaša. Tako se vratar Sidik Omerović nakon pola sezone provedene u Slogi iz Gornjeg Vakufa vratio u matični Konjuh. Iz Konjuha poslije jednogodišnjeg boravka u matičnu visočku Bosnu vratio se mladi vratar Enes Sirćo.

Vraćaju se poznati igrači

Visočacima je pristupio i Samir Korjenić iz Vogošće PH, dok je Faris Žiga napustio “šofere” i prešao u Goražde. U bh. ligu, odnosno visočku Bosnu, nakon igranja u Finskoj, Portugalu, Češkoj i Turskoj vratio se Mirza Mimić, manje poznat, ali igračkim iskustvom bogat rukometaš.

Uz Čičkušića, vodeća Vogošća angažirala je i Harisa Đapu iz sarajevske Bosne, dok su u obrnutom smjeru, iz Bosne (S) u Vogošću, otišli Adis Džubur i Amer Karamehmedović.

Bilježimo i dva “kolektivna” prijelaza, pa su tako iz tuzlanske Slobode put Živinica u Konjuh prešli – Nenad Bašić, Dino Sarić, Benjamin Halilović i Mihret Čandžić. Četvorica igrača – Dean Simić, Mirza Halilović, Eldar Bečak i Enes Skopljak prešla su iz visočke Bosne u Kakanj itd. U cjelini, može se reći da su klupski proračuni limitirali želje kada su u pitanju zvučna imena. Uglavnom, zahvaljujući povratku nekoliko internacionalaca te činjenici da nije bilo odlazaka poznatijih igrača, Premijer liga BiH bi trebala biti na dobitku. Valja reći da su se neki klubovi i na druge načine pripremali za nastavak prvenstva pa je tako sarajevska Bosna u povodu 70. godišnjice kluba promovirala novi grb…•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?