DANAS ŽDRIJEB

Hrvatska reprezentacija ide po sedmi Euro! Hoće li u skupinu sa Srbijom ili BiH...

Hrvatska, Vatreni
Goran Stanzl/PIXSELL
09.10.2022.
u 08:08

Danas, točno u podne u Festhalle exhibition centru u Frankfurtu održat će se ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Europsko nogometno prvenstvo koje se 2024. održava u Njemačkoj.

Hrvatska nogometna reprezentacija jedan je od nositelja u ždrijebu, a vatreni će sigurno igrati u skupini s pet reprezentacija, zbog sudjelovanja na Final Fouru Lige nacija u lipnju sljedeće godine. U kvalifikacijama će sudjelovati 53 reprezentacije koje će loviti 23 mjesta za Euro, a Njemačka se kao organizator završnog turnira automatski kvalificirala i odlučila ne sudjelovati u ždrijebu.

Reprezentacije koje sudjeluju u kvalifikacijama bit će raspoređene u deset skupina – njih sedam s po pet momčadi i tri skupine s po šest momčadi. Deset pobjednika skupina i deset drugoplasiranih izravno će se kvalificirati na završni turnir, a tri preostala mjesta popunit će reprezentacije koje se kvalificiraju putem play-offa u ožujku 2024.

Onemogućeno je da pet parova zbog političkih razloga bude izvučeno u istu skupinu. To su Armenija/Azerbejdžan, Bjelorusija/Ukrajina, Gibraltar/Španjolska, Kosovo/Bosna i Hercegovina te Kosovo/Srbija.

Hrvatska se nalazi u prvoj jakosnoj skupini, što znači da ne može biti u grupi sa Španjolskom, Italijom, Nizozemskom, Portugalom, Belgijom, Danskom, Švicarskom, Poljskom i Mađarskom. Najviše se moramo plašiti suparnika iz 2. skupine, jer iz nje nam prijete Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Wales, Izrael, BiH, Srbija, Škotska i Finska.

No koga god izvučemo, vjerujemo da će Hrvatska završiti među dvije najbolje reprezentacije u skupini te tako izboriti svoj sedmi nastup na Euru. U prethodnih sedam pokušaja plasman na Euro nismo ostvarili samo 2000. godine, kada se turnir igrao u Belgiji i Nizozemskoj.

Vatreni su u europskim kvalifikacijama gotovo uvijek bili vrlo uvjerljivi, a posebice se to odnosi na domaće utakmice. Zvuči pomalo nevjerojatno, ali u 35 domaćih utakmica kvalifikacija za EP vatreni su ostali neporaženi! Imaju 27 pobjeda i osam remija. Nadamo se da će tako nastaviti i pod Dalićevim vodstvom, a on će, nakon dva SP-a, pokušati izboriti i drugi plasman na Euro. Dvaput je Hrvatsku na Euru dosad vodio jedino Bilić, a po jednom Ćiro, Barić, Čačić i Dalić.

Dva puta smo na Euru stigli do četvrtfinala (1996. i 2008.), dvaput do osmine finala (2016. i 2020.), a dvaput smo zapeli u skupini (2008. i 2012.).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije