Moćan podatak dokazuje:

Hrvatska je nogometna velesila, vodi je jedan od najvećih

11.12.2022.
u 08:38

U povijesti svjetskih prvenstava, od 1934. do 2018. godine, osam je nacija okrunjeno naslovom prvaka, Brazil (5), Njemačka (4), Italija (4), Argentina (2), Francuska (2), Urugvaj (2), Engleska (1) i Španjolska (1), a još 15 zemalja dalo je polufinaliste, među njima i Hrvatska.

Od ukupno 23 polufinalista, Hrvatska je sa svoja čak tri plasmana među četiri najbolja na svijetu dostigla Englesku (3), a nadmašila Jugoslaviju (2), Čehoslovačku (2), Austriju (2), Mađarsku (2), Poljsku (2), Portugal (2), čak i Španjolsku (2), dok po jedan polufinale imaju SAD, SSSR, Turska, Južna Koreja, Čile i Bugarska.

Ispred Hrvatske samo su Njemačka s 13 polufinala, Brazil ih ima 11, Argentina i Francuska po 6, Nizozemska i Urugvaj po 5 i Švedska 4.

U povijesti svjetskih prvenstava samo su desetorica izbornika na dva SP-a zaredom dohvatila polufinale: Talijani Pozzo (1934., 1938.) i Bearzott (1978., 1982.), Nijemci Herberger (1954., 1958.), Schön (1966., 1970. potom i 1974.), Beckenbauer (1986., 1990.) i Löw (2010., 2014.), Urugvajac Lopez (1950., 1954.), Brazilac Zagallo (1970., 1974.), Argentinac Bilardo (1986., 1990.), a u tom uglednom društvu sada je i naš izbornik Zlatko Dalić (2018., 2022.).

- Ponos do neba što je Hrvatska među četiri na svijetu. Sjajna noć za hrvatski narod. Cijeli svijet nas je gledao i divio se našoj kvaliteti. Kad izbacite Brazil, morate biti sretni i ponosni. Treba uživati u tome, ali ne puno. Danas počinje priprema za Argentinu – kazao je Dalić u našemu kampu Al Ersal 3 u Dohi.

Koliko su hrvatski igrači psihički i fizički umorni?

- Pobjeda poništi sve, nije se osjetilo na prekjučerašnjoj utakmici onih 120 minuta protiv Japana. Mislim da je to dobro i da nećemo imati puno problema jer o tome i ne stignemo razmišljati. Trenutačno smo nigdje, ni tu ni tamo. Preboljeli bismo poraz u skupini ili poraz od Japana u osmini finala, ali što sada? Moramo sve napraviti da napravimo nešto više. Bila bi šteta da ne uspijemo, toliko se mučimo i trudimo. I mi i navijači. Utakmicu smo taktički odigrali sjajno. Brazil smo pobijedili na jedini mogući način, ali o tome nećemo više razmišljati. Čeka nas težak i motiviran suparnik s vojskom navijača. Umor uopće neću spominjati - istaknuo je Dalić.

KATAR 2022 - Bruno Petković zabio za 1:1  | Autor : Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL 09.12.2022., stadion Education City, Al Rayyan, Katar - FIFA Svjetsko prvenstvo, cetvrtfinale, Hrvatska - Brazil. Zlatko Dalic, Vedran Corluka, Ivan Perisic Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Što ste rekli igračima nakon primljenoga pogotka od Brazila u 105. minuti?

- Igrači su vjerovali, nisu odustali nakon primljenoga gola. Napravili smo promjene u napadu, to nas je ojačalo. Presudila je disciplina naše momčadi. Svi su dali svoj doprinos i zaslužili pohvale. Trokut na desnoj strani, Juranović, Modrić, Pašalić, igrao je sjajno. Protiv Argentine i Messija tako će morati igrati lijeva strana. Ladić je gledao utakmicu Argentine, napravit ćemo analizu. Onemogućavali smo Neymara, sad ćemo pokloniti pažnju tome kako zatvoriti Messija. Njega nije dobro čuvati čovjek na čovjeka, moramo zatvoriti prilaz lopti prema njemu. On čeka loptu i onda je pun energije. Morat ćemo paziti da mu ne ostavimo prostora. Ključna će biti obrana, a budemo li ponovili to kako smo igrali protiv Brazila, onda za njega neće biti prostora.

Među nama vlada povjerenje

Što je najvažnije što ste usadili reprezentaciji?

- Prije pet godina situacija je bila nezahvalna i loša. Negativna klima, prazni stadioni, ne možeš igrati u svome gradu u Hrvatskoj. Kad sam preuzimao reprezentaciju, razmišljao sam samo o Ukrajini, ali znao sam što ću napraviti dobijem li uzde u ruke. Tada nije bilo puno povjerenja u mene, samo se htjelo da se to odradi. Kako je vrijeme prolazilo tako sam se i ja učio i sad smo tu gdje jesmo. Najvažnije je da sam igračima unio povjerenje, dao slobodu i da su me prihvatili. Griješio sam, ali sam radio u najboljoj namjeri. Njihova kvaliteta razlog je što smo tu gdje jesmo, nije to samo zbog mene i onoga što radi stožer. Svatko daje svoj dio. Na okupljanje se dolazi s osmijehom. Nisam ja šef, ne naređujem i ne inzistiram, samo svi poštujemo dogovor – naglašava Dalić i dodaje:

KATAR 2022 - Bruno Petković zabio za 1:1 | Autor : Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL 09.12.2022., stadion Education City, Al Rayyan, Katar - FIFA Svjetsko prvenstvo, cetvrtfinale, Hrvatska - Brazil. Izbornik Hrvatske Zlatko Dalic Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

- Nikad igračima nisam ušao u sobe. Imam u njih povjerenje. Vodi nas vjera jer znamo da smo kvalitetni i da možemo. Nismo bahati, bezobrazni i nikoga ne podcjenjujemo. Rekao sam, naša je reprezentacija najuređenija i najsložnija na svijetu. Po svemu. Da mi je netko prije pet godina rekao da će biti tako... Tada sam mislio samo na Ukrajinu. Sjetit ćete se što su neki radili protiv mene. Htjeli su me srušiti. Nisu uspjeli. To mi je dalo snagu. Nekima to smeta, a naša je reprezentacija mjesto domoljublja, zajedništva, ljubavi i hrvatske zastave. Nekima smeta što je Hrvatska hrvatska, ali ne damo se. Bogu hvala na snazi koju mi je dao.

Na kraju je dodao još riječ-dvije o Argentincima.

- Puni su motiva, Brazil je ispao i oni zbog toga slave. Čeka nas težak posao. Imat će golemu podršku navijača. Messi im je i dalje glavni igrač i igra sjajno. Ostali se mijenjaju. Tu je Di Maria, ima mlađih igrača... Ranjivi su, vodili su 2:0, a potom je bilo 2:2 - zaključio je Zlatko Dalić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije