mogu po pobjedu

Hrvatska i remijem može u doigravanje: Ako Srbi naprave veliki kiks, ide umjesto njih!

Sanjin Strukić/PIXSELL
09.10.2017.
u 15:51

Direktan plasman gotovo je nemoguć jer za njega bi vatreni morali dobiti Ukrajinu u Kijevu, a Island ne bi smio svladati Kosovo u Reykjaviku.

Slovačka očekivano nije propustila priliku pobijediti kod kuće Maltu (3:0), a Škotska nije uspjela pobijediti u Ljubljani (2:2), pa je Slovačka završila na drugom mjestu. I gurnula Hrvatsku na posljednje mjesto ljestvice drugoplasiranih reprezentacija u skupinama, ono koje ne vodi u doigravanje. Pobjeda protiv Ukrajine tako je postala jedini jamac da ostajemo u igri za Svjetsko nogometno prvenstvo, neodlučeno vodi u veliku neizvjesnost, a poraz donosi automatski oproštaj...

Pobjeda u Kijevu je imperativ

Direktan plasman gotovo je nemoguć jer za njega bi vatreni morali dobiti Ukrajinu u Kijevu, a Island ne bi smio svladati Kosovo u Reykjaviku. Od tog scenarija vjerojatno neće biti ništa tako da će Hrvatska svoju kartu za Rusiju morati izboriti ‘okolnim’ putem. Drugo mjesto u skupini ipak je najrealnije, a za to bi Dalićevim momcima mogao biti dovoljan i remi s Ukrajinom. Naglašavamo mogao. No, i u tom slučaju mogli bi ostati bez play-offa ako budu najslabiji na ljestvici drugoplasiranih reprezentacija jer od devet drugoplasiranih, samo najgora neće u dodatne kvalifikacije. 
Tri su moguća scenarija po kojima bi i bod iz Kijeva bio dovoljan za dodatne kvalifikacije:

Treba nam otočki remi

Prvi je da Wales i Republika Irska remiziraju, i to s manje golova nego što završi utakmica u Kijevu. Primjerice, 0:0 u Walesu i 1:1 ili više u Kijevu. U tom bi slučaju Wales završio drugi u skupini, a zbog više postignutih golova Hrvatska bila ispred Walesa. A čak i da završe s istim brojem golova, Hrvatska bi bila ispred po ljestvici ferpleja. Osim ako bi u tom zadnjem kolu kockasti dobili mnogo više kartona nego Velšani.

Drugi i treći vrlo su nerealni, no da i njih spomenemo. Jedan je da Srbija kod kuće izgubi od Gruzije s dva ili više golova razlike. U tom slučaju Srbi bi ispustili vrh skupine, a prema gol-razlici, Hrvatska bi na ljestvici drugih bila ispred njih. Druga “znanstvena fantastika” jest da Grčka kod kuće ne pobijedi Gibraltar, a BiH slavi u Estoniji, preskoči Grke i završi druga. Imala bi manje bodova od Hrvatske. Ždrijeb play-offa je 17. listopada, prve utakmice igraju se 9., 10. i 11. studenoga, a uzvrati 12., 13. i 14. studenoga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije