Hajdukov 111. rođendan:

Hoće li nakon 17 godina Bili napokon doći do toliko željene titule?

marko livaja
Luka Stanzl/Pixsell
13.02.2022.
u 09:19

Hrvatski nogometni klub Hajduk osnovan je u praškoj pivnici U Fleku, u kojoj se među splitskim studentima rodila ideja o osnivanju nogometnog kluba, a dozvola od vlasti Austro-Ugarske Monarhije dobivena je 13. veljače 1911. godine, što se do danas slavi kao Hajdukov rođendan. Splitski "bili" danas će proslaviti već 111. rođendan, što ih čini jednim od najstarijih klubova u ovom dijelu Europe.

Hajduk od svog osnivanja nikad nije mijenjao ime, iako se njegova povijest provlači kroz čak šest država i režima. Klub je od svojih prvih dana imao snažan hrvatski identitet, koji se očitovao pridjevom "hrvatski" u imenu kluba, ali i grbom kojim je dominirao crveno-bijeli motiv iz povijesnog hrvatskog grba. Taj je dio grba nakon Drugog svjetskog rata zamijenjen zvijezdom petokrakom, a s demokratskim promjenama i osamostaljenjem Hrvatske 1990. godine vraćen je stari, originalni grb iz 1911. godine. Te 1941. obrisan je i pridjev "hrvatski", koji je također vraćen 1990. godine.

Kroz bogatu povijest Hajduk je dao velik broj vrhunskih igrača i reprezentativaca, od Matošića, Vukasa, Beare, Buljana, Gudelja, Šurjaka, Sliškovića, braće Vujović, Bilića, Štimca, Asanovića pa do ovih recentnijih poput Kalinića, Livaje, Vlašića, Pašalića... A dao nam je Hajduk i Tomislava Ivića, trenera kojeg je ugledni France Football uvrstio među najvažnijih 50 u svjetskoj povijesti.

Bijeli su u Jugoslaviji bili najtrofejniji hrvatski klub, s po devet osvojenih naslova u prvenstvu i kupu Jugoslavije, a otkad je Hrvatske, Hajduk ima po šest naslova u prvenstvu i kupu. Najveći europski uspjesi su četvrtfinale Lige prvaka (1994./95.), polufinale Kupa Uefe (1983./84.) te polufinale Kupa kupova (1972./73.)

Hajduk ima i najstariju organiziranu navijačku skupinu u ovom dijelu Europe. Od utakmice protiv Crvene zvezde 29. listopada 1950. "bile" na svakoj utakmici prate najvjerniji navijači okupljeni pod imenom Torcida. Bodrit će svoj Hajduk i danas protiv Slaven Belupa (15 sati), u utakmici u kojoj Dambrauskasovi dečki žele nastaviti lov za Dinamom i toliko sanjani naslov prvaka, koji hajdukovci čekaju već 17 godina, još od sezone 2004./05. Hoće li ga konačno dočekati ove? Puno će se, možda i najviše, ipak pitati vodeći Dinamo. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?