BiH - Crna Gora 1:0

Bh. nogometaši svladali Crnu Goru i plasirali se u elitni rang Lige nacija

23.09.2022.
u 12:42

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je veliki trijumf rezultatom 1:0 protiv Crne Gore i tako osvojila prvo mjesto u svojoj skupini druge divizije Lige nacija, što znači i promociju u elitni rang.

Utakmicu je odigrana na krcatom Bilinom Polju, a navijači obje reprezentacije potrudili su se da sve prođe u fer i sportskom nadmetanju. 

U takvom okruženju izabranici Ivayla Peteva bolje su počeli utakmicu. Susret je otvoren inicijativom bh. nogometaša, ali nije bilo većih prilika na startu. U trećoj minuti izdvaja se pokušaj Edina Džeke nakon udarca iz kuta, ali je lopta otišla preko gola.

Najopasnija prigoda Crnogoraca u prvom dijelu zabilježena je u 17. minuti, ali je udarac Milutina Osmajića obranio Ibrahim Šehić i loptu pooslao u kut.

U 23. minuti Džeko šutira s distance, ali brani Milan Mijatović, da bi udarac Amira Hadžiahmetovića u 27. minuti "prozujao" pored vratnice gola Crne Gore.

Bilino Polje je "eksplodiralo" u 31. minuti kada je Ermedin Demirović pogodio nakon ubačaja Miroslava Stevanovića, ali je nakon VAR asistencije poništen pogodak. Prethodilo mu je zaleđe.

No, ni VAR nije spasio Crnogorce od Ermedina Demirovića u 45. minuti. Napadač Augsburga je odlično reagirao nakon što mu je Džeko prebacio loptu i matirao je golmana gostiju za zasluženo vodstvo. To je bio i rezultat prvog poluvremena.

Drugo poluvrijeme donosi promjenu stanja na terenu. BiH se povukla i svjesno čuvala rezultat, Crnogorci su imali loptu u svom posjedu, ali nisu mnogo prijetili.

U 50. minuti udarac Džeke je izblokiran. Pet minuta kasnije bilo je opasno nakon što je Sead Kolašinac loše intervenirao glavom i predao loptu rivalima, ali je Miralem Pjanić uklizao i sjajno izblokirao udarac jednog od gostujućih nogometaša.

Odličnu prigodu imali su Crnogorci u 69. minuti i to iz prekida. Šutirao je Stevan Jovetić silovito pored živog zida iz slobodnog udarca, ali je oprezan bio Šehić.

Dvije minute kasnije sjajna kontra bh. reprezentacije. Stevanović je ostavio loptu Džeki za šut, ali je bh. kapiten odlučio krenuti u dribling te na kraju su se uspjeli vratiti i intervenirati igrači iz obrambenog reda gostiju.

Uslijedile su dvije odlične prigode da se riješi pitanje pobjednika. Prvo je Demirović s vrha šesnaesterca namučio Mijatovića, a onda je pričuvni igrač Kenan Kodro ostao sam na drugoj stativi, uhvatio je polu-volej, ali nije uspio pogoditi mrežu Crnogoraca. Bila je to mat-pozicija.

U posljednjih desetak minuta u potpunosti su Crnogorci kontrolirali igru, što je i razumljivo, dok su bh. nogometaši, vjerojatno po naredbi selektora Peteva, stali iza lopte i branili rezultat.

Iako je bilo nekoliko vrlo opasnih situacija pred bh. golom, rezultat se nije mijenjao tako da su Zmajevi došli do velike pobjede koja im osigurava prvo mjesto. Nijedna od reprezentacija ne može stići BiH nakon posljednjeg kola i meč u Rumunjskoj za tri dana mogu odigrati potpuno rasterećeni.

To znači kako je BiH ostvarila veliki uspjeh osvojivši skupinu u Ligi nacija i u sljedeoj sezoni igrat će u elitnom rangu protiv najjačih reprezentacija Europe.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?