POVIJESNE CRTICE

Na Eurobasketu igrala i Sirija, a Egipat ga je čak i osvojio!

Eurobasket
Igor Kralj/PIXSELL
19.09.2015.
u 09:48

Sirija je nastupila na prvenstvu u Egiptu, koje je osvojio upravo domaćina

Eurobasket nije oduvijek bio rezerviran samo za europske košarkaške reprezentacije već i neke afričke, kao i azijske. Pod time se ne misli samo na Izrael, koji nastupa u europskim sportskim natjecanjima iz sigurnosnih razloga, već i na Siriju, Libanon, Egipat, Iran...

Tako je bilo sve do 1959. godine, kad se ova priča završava, ali ne s Egiptom kao najuspješnijom neeuropskom reprezentacijom u povijesti Eurobasketa, već s Iranom. Ako gledamo uspjehe, naravno. Jer, Egipćani su u svoja četiri nastupa (1937., 1947., 1949., 1953.) na ovom natjecanju uspjeli osvojiti jedno srebro (1947.) i jedno zlato (1949.). Izrael je u 21 nastupu osvojio jedno srebro (1979.).

Istina jest da se govori kako je Eurobasket 1949. godine, održan upravo u Egiptu jer je SSSR odbio organizirati domaćinstvo i braniti titulu, najslabiji u povijesti jer se na njemu natjecalo samo sedam reprezentacija (Nizozemska, Egipat, Sirija, Libanon, Grčka, Francuska, Turska), to nimalo ne umanjuje naslov prvaka za Egipćane. Iskoristili su trenutak i popularnost tog sporta u svojoj zemlji, kao i nedostatak popularnosti u samoj Europi i svijetu.

No kako je košarka postajala sve popularnija na Starom kontinentu, nije više bilo potrebe za neeuropskim reprezentacijama. Pa je 1953. Egipat završio svoj europski košarkaški put, zajedno s Libanonom koji je te godine stigao do drugog pojavljivanja na natjecanju. A prvo je bilo 1949. u Egiptu, kad su bili zadnji i Siriji omogućili da stigne baš protiv njih do jedine pobjede na jedinom Eurobasketu u povijesti svoje košarke. Završilo je 38:28 u korist Sirijaca, a sami rezultat sugerira razinu košarke u to vrijeme i na tom natjecanju.

Primjerice, Egipat je tad u "finalu" pobijedio Francusku 57:36 i nanio im jedini poraz, a sam je ostao neporažen i došao do zlata. Tad se igrala samo jedna skupina, svi su odigrali međusobno i tko je imao najviše pobjeda, bio je prvak, ostali ispod. Na trećem mjestu bila je Grčka s dva poraza.

Egipćani potom dvije godine kasnije u Francuskoj nisu branili naslov, a 1953. su se pojavili u Moskvi i na turniru sa 17 momčadi ponovno napravili zapažen uspjeh. U skupini su pobijedili Francusku (74:58), Zapadnu Njemačku (74:41) i Švedsku (75:26). Ušli su u finalnu rundu s još sedam momčadi i završili posljednji, uz jednu pobjedu - protiv Italije (60:51). Čak im se i Francuska osvetila (73:62), a protiv Izraela su odbili igrati pa se protivniku pisala pobjeda od 2:0. Libanonci su pak bili uvjerljivo posljednji u skupini, a u razigravanju za plasman od devetog do 17. mjesta su uspjeli doći do dvije pobjede, protiv Švedske (76:43) i Danske (74:40) te time završiti natjecanje na 15. poziciji.

Potom se u Turskoj 1959., na inzistiranje domaćina, pojavio Iran. Uspjeli su u konkurenciji 17 zemalja završiti na posljednjem mjestu, uz jednu pobjedu. Bilo je to protiv Austrije (49:42). I s time je uslijedio kraj, FIBA više nije bila toliko slaba i počeli su se održavati kontinentalni turniri pa potrebe da na Eurobasketu igraju momčadi iz Afrike ili Azije više nije bilo.

>> Već 20 godina nitko da ustanovi dijagnozu pa da se počne s terapijom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije