Kvalifikacije za SP

Dvojba za BiH je treba li susret početi s jednim ili s dva napadača

07.10.2016.
u 08:00

Krenuti s dva napadača ili jednim, dvojba je izbornika Mehmeda Baždarevića uoči večerašnje (20.45 sati) utakmice protiv Belgije u Bruxellesu, susreta koji se igra u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Ibiševićeva forma

Edin Džeko i Vedad Ibišević igraju u sjajnoj formi, a što je još značajnije, odlično surađuju i na terenu, gdje jedan drugome otvaraju prostor i pomažu odvlačeći protivničke braniče.

Kada na terenu BiH ima samo jednog napadača, on je primoran boriti se s dvojicom protivničkih braniča, a kada su tu dvojica, pritisak je znatno manji.

Uostalom, Belgijanci vjerojatno očekuju pojačan vezni red bh. vrste, sa samo isturenim Džekom, ali bi bila šteta ne iskoristiti dobru formu Vedada Ibiševića koju ovaj pokazuje u svom klubu.

Naravno, u tom slučaju bi on ili pak Edin Džeko morali pomagati veznom redu, čija igra će biti i presudna.

Ako ih Belgijanci, koji imaju sjajne pojedince u veznom redu, nadigraju u sredini terenu, onda se u BiH nemaju čemu nadati u večerašnjem susretu.

Uostalom, izbornik Mehmed Baždarević je svjestan kako bez maksimalnog angažmana svih 11 nogometaša, te utrke, koja pojedincima nije jača strana, ne mogu parirati jednoj od najboljih europskih nogometnih reprezentacija, koja će protiv BiH zaigrati u formaciji 3-5-2, koju od sjedanja na klupu preferira izbornik Roberto Martinez.

Bh. adut je kapetan Edin Džeko, koji je u četiri meča protiv Belgijanaca postigao čak pet pogodaka.

U prošlim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo pogodio je u porazu BiH od Belgije od 3:1, te u remiju 1:1 u Zenici i jasno je kako će biti posebno čuvan i upravo iz tog razloga Vedad Ibišević bi imao mnogo više prostora.

Naravno, na kraju će Baždarević pronaći najbolje rješenje, a nije isključeno da u početni sastav ubaci debitanta Matu Jajala, koji je itekako iskusan, ili pak Danijela Milićevića.

- U utakmicama kao što će biti naša protiv Belgije, najvažnije je da ispunimo sve taktičke zamisli našeg izbornika i da borbenošću, agresivnošću i trkom nametnemo svoj stil igre.

Belgija je odlična momčad, koja u svojim redovima ima zaista nekoliko odličnih pojedinaca od kojih u svakom trenutku mogu zaprijetiti ako im se ostavi prostora.

Ipak, vjerujem kako možemo odigrati dovoljno kvalitetno i ostati neporaženi na ovoj utakmici, kazao je Džeko, te dodao kako ga ne zanima statistika.

- Statistika protiv Belgijanaca je na mojoj strani, ali mi gol ne znači ništa ako moja momčad ne pobijedi.

Ne igram za osobnu statistiku već za reprezentaciju, tako da je sasvim beznačajno tko će biti strijelac ako osvojimo bod ili tri. Da, dao sam nekoliko pogodaka Belgiji i po tome ispada kao da mi leže, ali moji pogoci su plod dobre igre cijele momčadi, a nadam se kako ćemo i ovaj put pružiti dobru predstavu.

Naravno, mnogo toga će ovisiti i o formaciji u kojoj mi budemo igrali.

Protiv Estonije na otvaranju kvalifikacija smo igrali s dvojicom napadača, a događalo se u prošlim kvalifikacijama da igramo s samo jednim napadačem.

Međutim, izbornik je tu da razmišlja o tome, a nogometaši koji istrče na teren dat će sve od sebe da ispoštuju njegove zamisli.

Belgija je favorit

Kapetan BiH dodaje kako je Belgija apsolutni favorit.

- Mi ćemo se boriti za drugo mjesto i ako nam se ukaže prilika osvojiti prvo, sigurno je nećemo ispustiti.

Iskusniji smo za jedne neuspjele kvalifikacije za Euro, tako da su kvalifikacije za SP prilika za popravni, a već imamo dovoljno utakmica zajedno da znamo našu snagu, ali i snagu protivnika, smatra Džeko, kojem je žao što s druge strane neće biti njegovog prijatelja Kompanyja, koji je ozlijeđen.

- Naravno da mi nije drago što Kompany neće igrati. Vincent je moj prijatelj i žao mi je što je ozlijeđen, te mu želim što brži oporavak i povratak na teren.

Međutim, i bez njega Belgija ima sjajan zadnji red i neće biti lako probiti njihovu obranu, bez obzira igrali s trojicom ili četvoricom igrača u obrani, riječi su Edina Džeke.

Ono što razlikuje sve utakmice u odnosu na večerašnju je činjenica da je ozračje među igračima fantastično, a prvi put u nekoliko godina ne priča se o nekim kašnjenjima, skandalima, prijekim pogledima, već isključivo o utakmici. Pa neka tako bude i nakon Bruxellesa.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije