Tokio

Drugog dana Igara podijeljeno 11 medalja, Srbija osvojila 2, Kosovo 1, Azijati dominantni

olimpijski plamen
25.07.2021.
u 09:29

Kineskinja Yang Qian (21) prva je olimpijska pobjednica na OI u Tokiju, ona je osvojila zlatnu medalju u streljaštvu u disciplini zračna puška 10 metara. U ovoj disciplini nastupila je i hrvatska predstavnica Snježana Pejčić koja je u kvalifikacijama zauzela 31. mjesto te se nije plasirala u finale u kojem je nastupilo najboljih osam iz kvalifikacija.

Kineskinja Hou Zhihui (24) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u dizanju utega u kategoriji do 49 kilograma na OI u Tokiju. Svjetska prvakinja iz 2018. godine i aktualna svjetska rekorderka do zlata u Tokiju je stigla suvereno s ukupno podignutih 210 kilograma, osam kilograma više od srebrne Indijke Chanu Saikom Mirabi.

Iranski strijelac Javad Foroughi (41) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u disciplini zračni pištolj 10 metara na OI u Tokiju. Do uvjerljivo najvećeg uspjeha u karijeri iskusni Foroughi je stigao s olimpijskim rekordom u finalu od 244.8 pogodaka. 

An San i Kim Je-dok iz Južne Koreje osvojili su naslov olimpijskih pobjendika u mješovitim parovima u streličarstvu, disciplini koja je u Tokiju po prvi put u programu olimpijskih igara. U finalu su An i Kim sa 5-3 svladali srebrne Nizozemce Gabrielu Schloesser i Stevea Wijlera.

Ekvadorac Richard Carapaz (28) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u biciklizmu u cestovnoj utrci, najvećem događaju subotnjeg programa Olimpijskih igara u Tokiju, dok hrvatski predstavnik Josip Rumac (26) nije uspio završiti zahtjevnu 234 kilometra dugačku dionicu. Srebro je osvojio Belgijanac Wout Van Aert (26), a broncu dvostruki pobjendik Tour de Francea Slovenac Tadej Pogačar (22), koji su ciljem prošli 1:07 minuta nakon Carapaza.

 Kosovarka Distria Krasniqi osvojila je naslov olimpijske pobjednice u džudu u kategoriji do 48 kilograma, dok je prvog dana džudaških natjecanja na Igrama u Tokiju stiglo i prvo zlato za domaćine, osvojio ga je Naohisa Takato u kategoriji do 60kg. Aktualna europska prvakinja Krasniqi do zlata je stigla svladavši "wazzarijem" u finalu domaću predstavnicu Funu Tonaki, svjetsku prvakinju iz 2017. Za Kosovo je ovo drugo olimpijsko odličje u povijesti i drugo zlato. Prvo je prije pet godina također u džudu osvojila Majlinda Kelmendi. Trostruki svjetski prvak i brončani iz Rio de Janeira Takato je do olimpijskog naslova stigao "ipponom" protiv Tajvanca Yanga Yunga Weija koji je osvojio srebro.

Tajlandska tekvondoašica Panipak Wongpattanakit nova je olimpijska pobjednica u kategoriji do 49 kg, a Talijan Vito Dell'Aquilla osvojio je olimpijsko zlato u kategoriji do 58 kg. Panipak Wongpattanakit je prije pet godina u Rio de Janeiru osvojila brončano odličje, a na najviše mjesto pobjedničkog postolja u Tokiju popela se pobijedivši u finalu Španjolku Adrianu Cerezo Iglesias s minimalnih 11-10. U muškoj kategoriji do 58 kg Vito Dell'Aquilla je do svog prvog olimpijskog zlata došao pobijedivši u finalu Tunižanina Mohameda Khalila Jendoubija sa 16-12. 

Kineskinja Sun Yiwen osvajačica je pojedinačnog olimpijskog zlata u maču, a Mađar Aron Szilagyi je u subotu u Tokiju treći put zaredom postao olimpijskim pobjednikom u sablji. U napetom finalu u ženskoj konkurenciji u maču, 29-godišnja Kineskinja Sun Yiwen je tek u produžetku s 11-10 uspjela pobijediti 36-godišnju Rumunjku Anu Mariju Popescu. Finale sablje u muškoj konkurenciji nije bilo neizvjesno. Zlatni iz Londona i Rija, 31-godišnji Mađar Aron Szilagyi, došao je do trećeg olimpijskog naslova pobijedivši s 15-7 Talijana Luigija Samelea kojemu je to prvo pojedinačno olimpijsko odličje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije