Nogometna tržnica

Dinamo od još deset milijuna eura na računu dijele tek sitnice

06.08.2020.
u 18:11

Nikola Moro zagrebački Dinamo zamijenit će moskovskim, ostale su samo neke tehničke sitnice koje treba obaviti na relaciji Moskva – Zagreb i taj prvi veliki transfer u ovom prijelaznom roku bit će zaključen.

Jedna od tih sitnica je i pomalo otežan ulazak u Rusiju zbog pandemije pa Moro neće na liječnički pregled u Moskvu, nego će to obaviti negdje u srcu Europe. I kad sve bude gotovo, preselit će se u Moskvu.
 

Čeka ga mladi trener

Dinamo će na ime odštete dobiti oko deset milijuna eura, iako je ove godine dosta novca potrošio i na dovođenje igrača. Za Kastratija, Karačića i Jakića platio je Lokomotivi nešto više od pet milijuna eura. No, ni ulaz novca neće biti nimalo loš. Osim Olma koji je dosad Dinamu donio 21 milijun eura, dobio je milijun i pol eura za Adriana Šempera kojeg je Chievo otkupio te milijun eura za prodaju Roka Baturine u Ferencvaros, a treba mu stići i 1,2 milijuna eura za transfer Rrahmanija iz Verone u Napoli. Još kad bi plavi ušli u Ligu prvaka, bili bi blizu ostvarenja godišnjeg proračuna. No, za taj rezultat morat će se potruditi bez Nikole More, pouzdanog igrača kojeg je Nenad Bjelica pomaknuo na poziciju “šestice”, na mjesto zadnjeg veznog na kojem je i nastavio igrati. Plavi već imaju zamjenu za Moru, nedavno su od Lokomotive kupili Kristijana Jakića. Taj 23-godišnjak je zadnji vezni i činilo se da bi mogao ostati među lokosima na posudbi, no sad se čini da će ipak ostati u Maksimiru. Naime, Ademi se prometnuo u “osmicu”, igrača između dvaju šesnaesteraca, pa su plavi malo defenzivni na mjestu zadnjeg veznog igrača, imaju mlade igrače, Điru i Franjića. Nikola Moro bit će drugi po visini transfer moskovskog Dinama u posljednje vrijeme, najveći je bila kupnja Nijemca Maximiliana Philippa iz dortmundske Borussije za 20 milijuna eura prije godinu dana.

Moru čeka 39-godišnji trener Kiril Novikov koji je prošle sezone sjeo na klupu kao privremeno rješenje, no nanizao je dobre rezultate i podignuo momčad s 13 mjesta na šesto i izborio ulazak u kvalifikacije za Europsku ligu. Tko zna, možda se Moro s novim klubom sretne i s nekim od naših klubova u europskim izazovima. A on ima iskustva u europskim susretima, osigurao je deset utakmica u kvalifikacijama i skupini Lige prvaka, osam utakmica u kvalifikacijama i skupini Europske lige. Puno je dao Dinamu otkako se kao mladac iz svog Solina preselio u Dinamo još 2009. godine. Bio je dio izuzetne generacije rođene 1998. godine, a on se od te generacije najdulje zadržao u Dinamu, odigrao je 114 utakmica za plave. Ostao je iako je bilo nagađanja i zanimanja milanskog Intera, Benfice, Šahtara, a ovih dana pokušao ga je odvesti i kijevski Dinamo. Maksimirski klub već je bio blizu dogovora za sedam milijuna eura odštete, ali Moro nije želio taj transfer, očito je imao u rukavu ponudu iz Moskve, a i zagrebački Dinamo u tom će poslu bolje proći i dobro naplatiti svoje školovanje More i stvaranje igrača od njega. Odavno je bio označen kao veliki talent, ali on je taj svoj talent uspio i pretvoriti u izuzetnu igračku vrijednost, za razliku od mnogih koji nisu. I bio je strpljiv, nije želio na silu otići iz Dinama, bio je strpljiv i vrijedan i kad su mu puknuli prednji križni ligamenti u utakmici mlade reprezentacije. I kad pogledamo koliko je toga već iza njega, stječe se dojam da je već u ozbiljnim godinama, a on je zapravo još jako mlad igrač, u ožujku napunio je tek 22 godine i još je puno toga u nogometu pred njim.

 

Čekaju ga poznata lica

No, valja biti i oprezan pri transferu, nebrojeno je puta sve bilo praktički gotovo, a na kraju je posao ipak propao, stoga dok Moro negdje u Europi uspješno ne obavi liječničke preglede i dok ne potpiše ugovor, ne treba se s njim još opraštati iako vjerujemo da je već pripremio oproštajni govor za dečke u maksimirskoj svlačionici i da je već bacio pogled na ćirilično pismo i ruski jezik.

Doduše, u moskovskom Dinamu čeka ga nekadašnji igrač Zrinjskog Toni Šunjić, kao i sportski direktor Željko Buvač, dugogodišnji pomoćnik Jürgena Kloppa.

 

 

 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije