Status nogometaša

Đidić: Nedostaje više solidarnosti, svi igrači mogu imati isti problem

10.06.2020.
u 17:07

Gradski dužnosnici prevarili su ih tako što su desetke milijuna namijenjenih FK Borac uplaćivali na račun planinarskog društva Omorika iz Bajine Bašte i tako “prali” proračunski novac. Bivši nogometaši Borca počeli su u ponedjeljak ispred Općine Čačak štrajk glađu, prvi u povijesti svjetskog nogometa, nakon što je istekao rok od 10 dana da im se isplate dugovanja, objavio je Tanjug.

U bh. nogometu situacija je jako loša kada su u pitanju primanja nogometaša. Često ni najjači klubovi u bh. ligi, oni klubovi o kojima javnost ima dojam kako imaju novac i kako kod njih sve funkcionira kako treba, svoje obveze prema igračima ne ispunjavaju redovito. Problemi s pandemijom dodatno su otežali rad klubova, ali priče kako nogometaši Borca ili Čelika pola godine nisu primili plaću, znak su za ozbiljan alarm. Nije korona trajala baš tih pola godine, pa da klubovi nisu mogli osigurati primanja za svoje profesionalce. Inače, prema podacima FIFPRO organizacije, samo 2,7 nogometaša u svijetu profesionalnog nogometa ima priliku tijekom karijere zaraditi svote koje mogu jamčiti bezbrižnu budućnost.

- Naša institucija stoji na raspolaganju svim nogometašima. Pratimo stanje na terenu, situacija u bh. nogometu nije sjajna. Ljudi možda imaju pogrešnu percepciju kada za nekoga čuju kako u Premijer ligi BiH profesionalno igra nogomet. Biti nogometni profesionalac, po predrasudama, znači imati dobra primanja, a isti taj nogometaš možda mjesecima nije primio plaću i jedva preživljava. Do nas su također dolazile informacije kako u nekim klubovima mjesecima kasne plaće, što je sigurno loše. Ono čega nam nedostaje u bh. nogometu u ovom trenutku je solidarnost - kazao nam je osnivač Sindikata profesionalnih nogometaša BiH Aldin Đidić.

- Primjerice, svaki premijerligaš na platnom popisu ima oko 25 igrača. Događa se, recimo, da nekih 6-7 igrača iz momčadi, uglavnom nositelja igre, dobije neki novac, a onda se njih automatski prestaje ticati to što je njihov kolega ostao bez primanja. Tu nam je potrebna veća solidarnost. Ako igrač nekog kluba prima plaću, trebao bi biti solidaran i s kolegom iz nekoga drugog kluba koji tu plaću ne dobiva jer kad-tad ga može zadesiti ista sudbina. Jasno nam je kako su i klubovi u velikim problemima u ovom vremenu, ali sportašima u svim sportovima u ovoj zemlji, pa i u nogometu, potreban je jedinstven nastup prema svim razinama vlasi kako bi sport, pa tako i nogomet, dobio pomoć koju zaslužuje - dodao je Đidić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije