LIVANJSKI 'BISKUP'

Dalić bi mogao ispisati povijest, pobjeda u Glasgowu mu je to omogućila

zlatko dalić
Luka Stanzl/Pixsell
24.06.2021.
u 18:42

Ključna stvar na tom putu dogodila se u Glasgowu. Prolaskom u osminu finala Dalićeva pozicija više ne ovisi o sljedećem rezultatu, nego već sada već znamo da će on ostati izbornik i u sljedećem razdoblju

Najveća  trenerska  vrlina  je  –  samokritičnost.  Osvješćivanje vlastitih propusta, spremnost na priznanje da stvari ne idu u pravom, željenom, očekivanom smjeru. A trenerske veličine,  stručnjake  sa  svjetskim  medaljama i prestižnim trofejima najčešće  prate  naglašena  doza  egoizma  i  narcisoidnosti,  i  onda  se  obično  gubi  dodir  s  objektivnošću.

Zlatko Dalić nikada nije bježao od svoje odgovornosti. Ni kad je gubio 0:6 od Španjolaca, ni kada je kleknuo protiv Mađara ili Slovenaca, niti kada je Hrvatska bila u mišjoj rupi protiv Francuza i Portugalaca.  Čak  ni  kada  Hrvatska  nije  mogla  gotovo  ništa  Česima  na Europskom prvenstvu. Hrvatski izbornik  u  svim  tim  zgodama nije potonuo niti tražio alibije. Uvijek je bio objektivan i savršeno svjestan kakvim opcijama raspolaže i kakvi su dometi reprezentacije.

Stoga, u svjetlu svih događaja koji prate vatrene nakon katarze u  Rusiji,  ne  preostaje  nam  ništa  drugo nego konstatirati da je naš plasman u osminu finala Eura za ‘novu normalnu’ Hrvatsku već – uspjeh. Na  stranu  hrvatska neumjerenost,  euforija i megalomanstvo, ali što god se Hrvatskoj dogodi 28. lipnja u  Kopenhagenu,  treba  prihvatiti  kao  realnost.  Toga  dana  treba  uživati, bodriti, strepjeti, ludovati,  napiti  se  od  sreće  ili  tuge  i  na  kraju – od srca zapljeskati. Jer, oni su sigurno opet izvukli najviše što su mogli. Zadani  cilj  i  objektivan  domet  Hrvatske  na  Euru  nije  postati biti  europski  prvak  jer  Hrvatska  po svojoj igračkoj strukturi i rezul-tatima unatrag dvije godine nije mogla  biti  u  krugu  favorita.

Na  Europsko prvenstvo treba gledati kroz širu sliku, a ona u ovom času nije imperativ osvajanja europske medalje, nego priprema selekcije za završnicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. Nije naš  strateški  cilj  osvajanje  Eura,  nego plasman na SP u Kataru.

Ključna  stvar  na  tom  putu  dogodila  se  prekjučer  u  Glasgowu.  Prolaskom u osminu finala Dalićeva pozicija više ne ovisi o sljedećem rezultatu, nego već sada već znamo da će on ostati izbornik i u sljedećem razdoblju, što je naš najveći dobitak. Naravno, i za Dalića, koji nadomak 55. godine bolji, unosniji i atraktivniji posao u Europi od vođenja Hrvatske teško može dobiti, a istodobno dobiva priliku iznova ispisivati povijest. On tako može postati prvi hrvatski izbornik koji Hrvatsku vodi na tri velika natjecanja.

Dalić je sve ciljeve s vatrenima do sada ispunio: odveo nas je na SP i EP, uveo u Ligu nacija i u njoj sačuvao, prošao u drugi krug Eura. Sada  ponizni  livanjski  ‘Biskup’,  kako  Dalića  zovu  zbog  blagoga  propovjedničkoga izričaja, može bez  pritiska  i  stresova  uživati  u  blagodatima  koje  nam  je  priuštio.

I  bez  svojih  svakodnevnih  jadikovki,  u  suncem  okupanom  rovinjskom ozračju, pokušati dohvatiti četvrtfinale.Biskup je već sada najveći izbor-nik kojega smo imali. A uvjereni smo,  Biskup  na  Euru  još  nije  rekao – amen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?