Vraća se HNL

Crouch iz Tomislavgrada najstariji, Livaja brani naslov prvog strijelca, dinamovac najskuplji...

marko livaja
Luka Stanzl/Pixsell
18.01.2023.
u 15:10

Utakmicom Gorica – Varaždin (srijeda, 15 sati) nastavlja se proljetni dio Hrvatske nogometne lige. Posrijedi je jedna od dvije odgođene utakmice iz jesenskog dijela prvenstva; ova je iz 17. kola, susret Dinamo – Istra 1961 iz 12. kola bit će odigran 15. ožujka u Maksimiru.

Proljetni dio prvenstva ove godine bit će intrigantan iz dva aspekta: naime, u ovom trenutku još uvijek se održava privid neizvjesnosti borbe za borbe za naslov prvaka, budući da drugoplasirani Hajduk zaostaje za Dinamom samo šest bodova (35:41). U ovo doba prošle godine Dinamova prednost iznosila je pet bodova (40:35), a do kraja prvenstva narasla je na sedam (79:72). Prvi proljetni sudar Dinama i Hajduka dogodit će se 25. veljače u Zagrebu.

Samo jedna pobjeda

Drugi izazovan kut proljetnog dijela prvenstva bit će borba za ostanak, s Goricom u fokusu, budući da je nekadašnji kandidat za Europu u ovom trenutku čvrsto prikovan za dno ljestvice. Zapanjujuće zvuči podatak da je Gorica posljednju pobjedu u Hrvatskoj ligi ostvarila još 13. kolovoza 2022. godine, nad Lokomotivom, te od tada ima čak deset poraza i dva remija. To je bila jedina pobjeda Gorice u ovom prvenstvu, kao što je ima i Šibenik, još 29. srpnja 2022., također nad Lokomotivom. Šibenik je čak 14 utakmica bez pobjede, ali svejedno je u povoljnijoj poziciji od posrnule Gorice.

Ovo su dva kluba su prednjačila i u broju promijenjenih trenera: Šibenik je u kalendarskoj 2022. godini imenovao čak petoricu (Belamarić, Milin, Računica, Čanadi, Cvitanović), a Gorica četvoricu (Rendulić, Toplak, Angelovski, Sopić) trenera. Samir Toplak vlasnik je posljednje Goričine, a Damir Čanadi posljednje Šibenikove pobjede.

Zagrepčanin na klupi Gorice Željko Sopić (48) bit će jedan od trojice novih trenerskih lica ove sezone na prvoligaškoj sceni, uz Ivana Leku u Hajduku i Sergeja Jakirovića u Rijeci. A zanimljivost je da su Sopić i Leko, uz Dinamova stratega Antu Čačića stručnjaci koji posjeduju iskustvo vođenja momčadi u Ligi prvaka. Sopić je 2016. godine vodio Dinamo protiv Juventusa u Zagrebu (i izgubio 0:4), dok je Ivan Leko 2018. godine u Ligi prvaka predvodio belgijski Club Brugge. Nikad u povijesti Prve HNL nisu u jednoj sezoni zajedno bila trojica trenera iz Lige prvaka.

Odljev talenata

Hrvatska liga, nažalost, kontinuirano trpi odljev najdarovitijih igrača pa smo već konstatirali da su je ove sezone napustila čak sedmorica mladih reprezentativaca: Kotarski, Franjić, Smolčić, Ljubičić, Biuk, Beljo i Čolina, kao i A reprezentativac Mislav Oršić. Za sada nema dolazaka zvučnih imena. Najvredniji nogometaš prvoligaškoga natjecanja trenutačno je Dinamov reprezentativac Josip Šutalo procijenjen na 18 milijuna eura, do njega su još dvojica dinamovaca, Livaković s 14 i Ivanušec s 10 milijuna eura, slijedi Marko Livaja s 8 milijuna, a top 5 zatvara Dinamov dragulj Martin Baturina sa 6,5 milijuna eura.

U ovom trenutku prosječna vrijednost nogometaša u Hrvatskoj ligi iznosi 842.000 eura, najstariju momčad ima Osijek s prosječnom igračkom dobi od 26,2 godine, a najmlađi su Rijeka i Lokomotiva s 23,2 godine. Upravo Lokomotiva i Istra 1961 mogu se pohvaliti da imaju najdugovječnije trenere u natjecanju: Silvijo Čabraja i Španjolac Gonzalo Garcia preuzeli su momčadi još u lipnju 2021. godine.

Osim utrke Dinama i Hajduka za titulu, dvojica njihovih frontmana i hrvatskih reprezentativaca nastavit će bitku za laskavu titulu zlatne kopačke Hrvatske lige. Marko Livaja predvodi listu strijelaca s 11 pogodaka, a drugo mjesto dijele sad već bivši haenelovci Oršić i Beljo te Bruno Petković s osam pogodaka. Livaja je branitelj naslova prvoga strijelca lige.

Intrigirat će nas ovoga proljeća i forma centarfora Slavena Belupa Ivana Krstanovića. Taj je "Crouch iz Tomislavgrada" 5. siječnja navršio četrdeset godina, a trenutačno na kontu ima 114 pogodaka u Hrvatskoj ligi. Za neuništivoga Ivana ovo je godina velikih izazova i očekivanja. Najprije, cilj je dostići Cvitanovićevih 126 pogodaka u HNL-u, što bi bio drugi najbolji učinak svih vremena. U toj kategoriji nedostižan je Davor Vugrinec sa 146 pogodaka. No za Ivana će prijelomnica nastupiti u ljeto ove godine, kada mu bude istjecao ugovor s farmaceutima. Naime, produlji li ga na još barem pola godine, Ivan bi mogao postati najstariji nogometaš koji je ikada nastupio u Hrvatskoj ligi. Za sada taj rekord drži nekadašnji vratar Istre Vanja Iveša koji je u Hrvatskoj ligi nastupio s 40 godina i deset mjeseci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije