Toshiro Muto obratio se javnosti nakon sastanka radne grupe s vladinim predstavnicima, stručnjacima za zarazne bolesti i japanskim olimpijskim dužnosnicima. To je prvi od nekoliko sastanaka na visokom nivou koji se bave pandemijom COVID-19 dok Tokio pokušava otkriti može li održati igre iduće godine.

- Cjepivo nije preduvjet. Međunarodni olimpijski komitet i Svjetska zdravstvena organizacija već su razgovarali o ovom pitanju. To nije uvjet za održavanje igara u Tokiju 2021. Cjepivo nije uvjet. Naravno, ako se razviju cjepiva, to ćemo zaista cijeniti. A, za igre će to biti sjajno. Ali, ako me pitate je li to uvjet - nije - rekao je Muto.

Sastanci radne grupe tijekom sljedećih nekoliko mjeseci bavit će se problemima poput ulaska sortaša u Japan, testiranja na COVID-19, mjera za zaštitu prostora, antivirusnih mjera u olimpijskom selu, pitanjem migracija i statusa navijača.

- Što se tiče gledatelja, još nemamo nikakve uvjete, ali voljeli bismo izbjeći prazna borilišta - naglasio je Muto.

Ljetne olimpijske igre u Tokiju trebale su se održati od 24. lipnja do 9. kolovoza ove godine, ali su prolongirane zbog globalne pandemije novog koronavirusa. Novi termin održavanja je od 23. lipnja do 8. kolovoza naredne godine. Ista je odluka donesena za Ljetne paraolimpijske igre, čiji je novi termin održavanja od 24. kolovoza do 5. rujna 2021. godine.