EP RUKOMET

Cijela rukometna Europa je u čudu zbog Hrvatske. Nikad nitko nije ovo napravio Španjolskoj

Hrvatska Španjolska u rukometu
Pixsell
14.01.2024.
u 09:48

Cijela rukometna Europa i dalje se čudi kako su to rukometaši Hrvatske tako uvjerljivo pobijedili Španjolsku (39:29) u svom prvom nastupu na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Nikad nitko protiv Španjolske na europskim prvenstvima nije postigao tako puno pogodaka. Ovo im je najteži poraz na europskim prvenstvima, a s deset razlike izgubili su posljednji put 2009. kad smo ih pobijedili kao domaćini na svjetskom prvenstvu.

Nije lako zabiti 40

– Danas ne možeš postići 40 pogodaka ni protiv puno slabijih reprezentacija, a kamoli protiv Španjolske. Imali smo sreću što njihovi vratari nisu bili na nivou, a mi smo susret završili s 93 postotnim učinkom u napadu. Dakle promašili smo tek tri lopte od 42 pokušaja. Nakon utakmice Danska – Češka razgovarao sam s Borisom Dvoršekom, svojim pomoćnikom, kako je Danska imala samo šest tehničkih pogrešaka. To je u tom trenutku za nas bio savršen i nestvaran učinak. Onda mi završimo susret sa samo pet tehničkih pogrešaka – rekao je Goran Perkovac, izbornik Hrvatske.

Poslali ste jasnu poruku ostalim reprezentacijama, no daleko od toga da smo već osigurali drugi krug i odlazak u Köln.

– Pušem na hladno. Još su nam ostale dvije utakmice ovdje u Mannheimu, Austrija pa Slovačka. Spavao sam tri sata, sad počinje pijesak u očima, ali kada se pobjeđuje, nema problema, samo nek mi pobjeđujemo, a ja da ne spavam, bit će sve u redu. Kako nisam puno spavao, pripremao sam već plan za Austriju s kojom igramo večeras u SAP Areni. Vjerujem da ćemo opet imati veliku podršku naših navijača s tribina, pogotovo što je nedjelja, neradni dan. A i ovaj naš rezultat sigurno će privući još više gledatelja. Austrija nije lagan suparnik. Imaju sedam, osam dobrih igrača, njihova jedina mana je što nemaju širinu. Klupa im je "tanka". Jača im je lijeva strana napada gdje igraju Nikola Bilyk, član Kiela, Lukas Hutecek, član Lemga i Sebastian Frimmel, član Szegeda. Imaju i ogromnom pivota, Tobiasa Wagnera koji igra u domaćoj ligi, u Bregenzu – govori Perkovac.

Dakle, nema opuštanja nakon visoke pobjede nad Španjolcima?

– Ma kakvo opuštanje. To se neće dogoditi. Mi moramo u svaku utakmicu od prve minute krenuti sto posto ozbiljno. Nemam što skrivati, idem protiv Austrije s najjačom postavom. Obrana nam je za sada jako dobra, nema potrebe mijenjati formaciju 6–0, premda imamo spremne i druge dvije vrste obrana. Nadam se da ih neću trebati upotrijebiti. Imamo još prostora kod vratara, mogu oni skupiti još više obrana nego protiv Španjolske. Zanima me kako će njihov vratar braniti protiv nas. U susretu protiv Rumunja imao je 17 obrana – dodao je Perkovac.

Austrija je do Europskog prvenstva došla suvereno, sa šest pobjeda protiv Farskih otoka, Rumunjske i Ukrajine. Ovo im je šesto Europsko prvenstvo, četvrto koje su izborili zaredom. Najveći Im je uspjeh dosad osmo mjesto koje su osvojili 2020. godine kada su uz Švedsku bili jedan od dva domaćina. S klupe ih od 2019. vodi Slovenac Aleš Pajovič, koji je s reprezentacijom Slovenije osvojio srebro 2004. godine. Kao igrač trostruki je prvak Europe,a bio je član europskih velikana poput Celja, Ciudad Reala, THW Kiela, Magdeburga...

Debi iz snova za Šoštarića

– Presretan sam, napravili smo prvi, mali korak, ali velik za samopouzdanje. Osmijeh je na licu. Nismo si stvarali prevelik pritisak. Rekli smo kako ćemo odigrati najbolje što možemo, čvrsto u obrani. Od prve minute pokazali smo tko je gazda na terenu. Publika je bila predivna. Ovako se ne može izgubiti. Moramo znati da Španjolci 20 godina igraju isti sistem. Pokušali smo se zgusnuti u obrani jer smo znali da nemaju tako dobrog vanjskog šutera. Željeli smo biti plitki da pivot ne dolazi do lakih golova. Do neke smo mjere u tome uspjeli. Obrana je bila za ocjenu deset. Austrija? Idemo od nule, polako, strpljivo do nove pobjede – rekao je Šoštarić kojem je ovo bio debi na velikim natjecanjima za Hrvatsku.

Do sada smo tri puta igrali na velikim natjecanjima s Austrijom. Dvaput na EP-u i jednom na SP-u i sva tri susreta smo dobili. Godine 2010. u Beču bilo je u drugom krugu 26:23. Pet godina poslije sreli smo se u Kataru na SP–u, 32:30. Posljednji susret igrali smo opet u Beču 2020. godine kada smo u drugom krugu slavili 27:23.

– Žao mi je što nisam uspio obraniti nijedan sedmerac Gomezu. Igrač Barcelone zaista ima široku lepezu šuteva – rekao je Matej Mandić, naš vratar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije