protivnici bh. klubova u europi

Celtic je financijski gigant, a Kairat je bogat za bh. klubove

21.06.2019.
u 08:09

Kada je Sarajevo izvuklo Celtic, jasno je bilo kako je škotski gigant favorit u njihovu međusobnom susretu. Mi smo oko bacili na financijsku moć Celtica, ali i ostalih klubova s kojima će bh. predstavnici igrati u Europi. Novac u nogometu nije jamstvo uspjeha, ali financijska snaga klubova može puno toga kazati.

Kategorija za sebe

Škotski prvak je u 2018. prijavio prihod od 101,6 mil. funti (oko 230 milijuna maraka). Godinu ranije klub je prihodovao oko 90 milijuna funti (oko 203 milijuna maraka). Celtic je u 2018. prijavio dobit od 17,3 milijuna funti (prije poreza), dok je godinu ranije ta dobit iznosila 6,9 milijuna funti. Jasno je kako je otočki klub posebna financijska kategorija za naše pojmove. Primjerice, Celtic je prošle sezone doveo iz PSG-a Odsonnea Edouarda za 10 milijuna eura, dok je iz škotskog prvaka Moussa Dembélé prešao u Lyon za 22 milijuna eura. Za bh. nogometne pojmove svi ovi iznosi su nestvarni. Zrinjski je na papiru dobio najlakšeg protivnika, Akademiju Pandev. Prema informacijama kolega novinara iz Sjeverne Makedonije, godišnji proračun tog kluba nije u potpunosti poznat, ali se pretpostavlja kako je približno na razini od milijun eura za sezonu. Zrinjski u ovom susretu ima ulogu favorita, a mostarski je premijerligaš vjerojatno, barem malo, financijski moćniji. Prije nekoliko dana, nakon što je Široki Brijeg u 1. pretkolu Europske lige izvukao Kairat iz Almatya, pomoćni je trener Širokog Denis Ćorić, između ostalog, rekao:

- Mi smo takvi ljudi koji nikada ne odustaju. Čak ni kad saznamo da Kairat ima proračun od 23 milijuna eura, gdje smo u zaostatku koji je smiješno spominjati...

Kazahstanski klub financijski je za bh. prilike također nestvarno bogat. Proračun veći od 23 milijuna eura u našoj regiji vjerojatno jedini ima zagrebački Dinamo. Prema nekim informacijama, proračun hrvatskog prvoligaša NK Rijeka iznosi oko 12 milijuna eura, na sličnoj je finacijskoj razini Hajduk. Većina drugih hrvatskih ili srpskih klubova znatno zaostaje za proračunom kakav ima Kairat.

Smanjili proračun

Radnik će se u prvom kolu kvalifikacija susresti sa slovačkim predstavnikom Spartakom iz Trnave. Oni su u odnosu na prošlu sezonu promijenili momčad čija je sad procijenjena vrijednost 4,8 mil. eura. Slovaci su ostali bez nekoliko igrača. Zimus su prodali najboljeg igrača mladog Erika Jirku u Crvenu zvezdu (kompletan transfer iznosio 750.000 eura). Prodali su Mynty Abenu za 400.000 eura Slovanu iz Bratislave, dok je najveće pojačanje bivši član Steaue i ciparskog AEL Bogdan Mitrea koji je plaćen 400.000. Proračun kluba je smanjen u odnosu na prošlu sezonu i sada iznosi oko 4,5 milijuna eura. Prethodne godine Spartak je igrao sa Zrinjskim i tada je slovački klub navodno imao proračun 5,5 mil. eura. Toliko su Slovaci prošle sezone zaradili i od UEFA-e igrajući u Europi, ali klub se riješio puno dugova.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije