21. “NOĆNJAK” U NEUMU

Čapljinska OLIVA šampion u ekstra djevičanskom maslinovu ulju

24.03.2019.
u 09:35

Čapljinska tvrtka OLIVA d. o. o. ovogodišnji je šampion za kvalitetu otvorenog ekstradjevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti!

Odlukom stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, OLIVA d. o. o. priznanje je dobila u konkurenciji od 183 uzorka maslinovih ulja iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore na 21. po redu manifestaciji “Noćnjak” u Neumu. Mora se reći da su dobitnici, bračni par Brajković Miličević, bili zatečeni tako visokim priznanjem, dok im je dupke puna dvorana pljeskala, Ljiljana Brajković Miličević kazala je:

Lovorov vijenac

“Jako smo iznenađeni i presretni, drago nam je da smo dobili ovo priznanje. To nam je dokaz da smo sve ove godine radili pravilno, pa ćemo tim smjerom i nastaviti”, kazala je gospođa Brajković Miličević, dok je njezin muž Ante “privatizirao” lovorov vijenac.

Svečana dodjela priznanja i diploma za otvorena maslinova ulja na 21. “Noćnjaku”, manifestaciji maslinara i uljara u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, koja se ove godine po prvi puta održava u dvjema državama – BiH i Hrvatskoj, okupila je maslinare i uljare iz četiriju zemalja koji su nestrpljivo čekali čuti odluku stručnog ocjenjivačkog povjerenstva čije je otvoreno maslinovo ulje bolje. Ocjenjivačkom sudu, na čelu s dr. Sandrom Petričević, predsjednicom povjerenstva, nije bilo lako prosuditi koje je ulje najbolje. Dr. Petričević naglasila je da su ulja iz 2018. nešto lošija nego prethodne, 2017., ali da ipak ima niz kvalitetnih ulja.

Uz šampiona OLIVU d. o. o., priznanje za najbolje srednje intenzivno ekstradjevičansko ulje sljubljenih sorti dobila je Kalavojna d. o. o. Marčana, dok je priznanje za najbolje intenzivno ekstradjevičansko ulje ulja sljubljenih sorti pripalo OPG-u Vesna Matek iz Rovinja.

Osim tri prvonagrađena ulja u tzv. top deset još su: Petar Rikato, Medulin, Sandi Diklić, Kaštelir, OPG Flego, Pazin, za kvalitetu otvorenoga maslinovog ulja oblica, Matija Simon Červar, Novigrad, Oleum Maris d. o. o., Vodnjan, Simon Čermelje, Crnče, Slovenija i Miroslav Ševerdija, Zaton.

Žestoka konkurencija

U žestokoj konkurenciji Hercegovci su dobro prošli. Uz šampiona za kvalitetu, tu je još niz nagrada. Zlatne medalje za kvalitetu otvorenih maslinovih ulja dobili su: Josip Matić Lolo, Broćanac, Neum, Školske sestre franjevke, Mostar, Marina Raspudić, Lipno, Ljubuški, Branislav Savić, Mostar i Slavko Ramljak, Čapljina.

Srebrene medalje za kvalitetu otvorenog maslinovog ulja oblice dobili su: Vladimir Čuvalo, Ljubuški, Marko Krvavac, Gabela, Murić d. o. o. Ljubuški i Ivan Ivo Dugandžić Čitluk.

Brončane medalje za kvalitetu otvorenog ekstradjevičanskog maslinovo ulja sorte oblica dobili su Stanko Lukenda, Tihaljina, općina Grude i Kamilo Čuljak, Klobuk, općina Ljubuški, dok su diplome za sudjelovanje dobili Tomo Šimović iz Gabele i Davor Mucić iz Ljubuškog.

Uz jučerašnji studijski obilazak Hercegovine, kasno sinoć održano je uručivanje priznanja za kvalitetu i izgled ambalaže maslinova ulja, proizvoda od masline uz proglašenje šampiona te bal šampiona. Ovogodišnji “Noćnjak” završava danas (nedjelja) izletom na Komarnu i degustacijom maslinovih ulja s “Noćnjaka” i vina vinarije Terra Madre te obilazak maslinika i vinograda. 21. međunarodna manifestacija maslinara i uljara “Noćnjak 2019.” održavala se od 21. do 24. ožujka 2019.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije