HRVATSKA - TURSKA

Brekalo i Pašalić na krilima, Musa u napadu, Slavonci na bočnim pozicijama

hrvatska reprezentacija
EXPA/ Pressesports/ Stephane Mantey
12.10.2023.
u 07:13

Ako pobijedi Tursku i remizira s Walesom, Hrvatska bi ponovno bila gotovo nedostižna navedenim ekipama. Wales bi je mogao na kraju preskočiti na tablici samo s dvije pobjede i dva hrvatska poraza (uz lošu gol-razliku), dok bi tri boda prednosti u odnosu na Tursku morala braniti u utakmicama protiv Armenije i Letonije

Malo je kada u 76 utakmica na klupi Zlatko Dalić imao toliko problema sa sastavljanjem prvih 11 kao što ima uoči današnje utakmice protiv Turske u Osijeku (20.45). U odnosu na prošlu kvalifikacijsku utakmicu za Euro s Armenijom, ostao je bez sva četiri napadačka startera. Naime, protiv Armenije u prvih 11 krenuli su Kramarić, Perišić, Ivanušec i Petković, a sada neće nijedan. Perišića mjesecima neće biti u kadru zbog teške ozljede koljena, Kramarić i Ivanušec također su otpali zbog ozljeda, a jedina mala šansa je nastup Petkovića. No sigurno ne večeras u Osijeku, možda tek u Walesu u nedjelju.

Već u nedjelju izboriti Euro!

Sigurno je da će u prvih 11 na Opus Areni istrčati Petar Musa, napadač Benfice koji je neočekivano postao prva špica treće reprezentacije svijeta. Na desnom krilu može se očekivati nastup Marija Pašalića, koji je na toj poziciji odlično igrao za reprezentaciju i u prošlosti. Na lijevom krilu pak trebao bi početi Josip Brekalo, povratnik u reprezentaciju nakon godinu i pol izbivanja. Posljednju utakmicu odigrao je kao starter u pobjedi protiv Francuske 1:0 na Stade de Franceu u Ligi nacija. Tada su napadački trojac činili Brekalo, Pašalić i Budimir, kojeg će ovaj put zamijeniti Musa. I zato je vjerojatno da će Dalić aktivirati formulu koja je srušila tadašnje svjetske prvake.

 

FRA, UEFA Nations League, Frankreich vs Kroatien

Vezna linija za današnju utakmicu sigurnija je od bilo čega, činit će je Modrić, Brozović i Kovačić.

Na bekovima će u prvih 11 startati dva Slavonca – Barišić i Stanišić. Sosa je u Ajaxu postao rezerva, Juranović je proteklog vikenda imao problema s ozljedom pa je zato logično da starteri budu Barišić i Stanišić, koji su bili dobitni tandem na bokovima i u pobjedi 2:0 protiv Turske u Bursi.

Stoperski tandem danas će činiti Gvardiol i Šutalo. Šutalo je bio malo upitan zbog bolova u leđima, ali zadnjih je dana normalno trenirao. A utakmica će mu dobro doći i da zaboravi sumornu situaciju u Ajaxu.

Pobjedom protiv Turske napravili bismo velik korak prema plasmanu na Euru jer onda bismo već u nedjelju u Cardiffu taj plasman mogli i matematički potvrditi. Podsjetimo, dvije prvoplasirane momčadi skupine ići će na smotru, a Hrvatska bi s dvije pobjede u dvije sljedeće utakmice došla u situaciju da bolja od nje može biti samo Armenija.

Ako pobijedi Tursku i remizira s Walesom, Hrvatska bi ponovno bila gotovo nedostižna navedenim ekipama. Wales bi je mogao na kraju preskočiti na tablici samo s dvije pobjede i dva hrvatska poraza (uz lošu gol-razliku), dok bi tri boda prednosti u odnosu na Tursku morala braniti u utakmicama protiv Armenije i Letonije. U slučaju da remizira s Turskom, a pobijedi Wales, Hrvatska će već osigurati bolji plasman od Walesa. Čak bi i porazom protiv Turske te pobjedom protiv Walesa postigla isti efekt. Pobijedi li Tursku, ali izgubi od Walesa, Otočane bi vratila u igru, ali Hrvatska bi teško ispustila tri boda prednosti nad Turskom uz bolji međusobni omjer. U svakom slučaju, plasman na Euro 2024. u Njemačkoj jako je blizu, ali s problemima u napadu vatrene čekaju dvije neizvjesne utakmice.

Navijačka zona od 12 sati

Problema s ozljedama nema samo hrvatski nego i turski izbornik. Zbog ozljeda još prije su s Montellina popisa otpali Soyuncu, Guller, Under, Unal i Gunuk, a smanjenim kapacitetom posljednjih su dana radili Kokcu i Sari, no oni bi trebali biti spremni za okršaj s Hrvatskom.

Ulaznice za utakmicu s Turskom planule su doslovno u nekoliko minuta, svi su željeli biti dio prve, povijesne reprezentativne utakmice na Pampasu. No zato je HNS kao utješnu nagradu svim navijačima organizirao fan zonu oko Pampasa, gdje program počinje već u 12 sati.

– Znamo da u Osijeku i Slavoniji vlada nezapamćen interes za reprezentaciju, uvelike i zbog novog stadiona. Žao nam je što Opus Arena za ovu priliku nema tri ili četiri puta veći kapacitet pa smo zato u dogovoru s Gradom Osijekom organizirali navijačku zonu kod stadiona te javno gledanje utakmice – rekao je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije