STRANCI IZBJEGAVAJU BIH

Brazilaca i Afrikanaca skoro i da nema

wagner
Foto: VL FOTO
16.12.2013.
u 09:50

Kad netko kaže “stranci”, veliki broj onih koji ga čuju, uopće ne vidi kao strance nogometaše iz Hrvatske, Srbije i(li) Crne Gore

Otkad je uspostavljena zajednička Premijer liga Bosne i Hercegovine (2002./03.), pa i prije toga, u mnogim klubovima igrali su i još igraju brojni stranci.

Kad netko kaže “stranci”, veliki broj onih koji ga čuju, uopće ne vidi kao strance nogometaše iz Hrvatske, Srbije i(li) Crne Gore.

Cirkusanti ili nogometaši

Ništa neobično, jer i igrače rođene u Bosni i Hercegovini koji igraju u hrvatskim i srpskim klubovima, ili njihovim reprezentacijama ne tretiraju kao strance. Pogotovo ih ne tretiraju isto kao državljane egzotičnih država koji blizu desetljeće i pol zarađuju kruh na bh. travnjacima.

Prvi (ili jedan od prvih) od njih bio je izvjesni Brazilac Gomes koji je krajem prošlog milenija stigao na Pecaru. Tamo su ga više gledali kao cirkusanta, nego korisnog nogometaša. No, kasnije je u Tunisu dva puta proglašen igračem godine. Onda se moda dovođenja igrača iz Brazila, Argentine, Perua, Meksika, Liberije, Zambije, Kameruna, Senegala, te Malezije, Gruzije, Mađarske, Kosova, Makedonije proširila, pa su strance neki klubovi dovodili “na tone”.

Prednjačio je Široki Brijeg, jedno vrijeme Posušje i Zrinjski. Ustvari, gotovo nema kluba iz Premijer lige BiH (kasnije i nižih liga) u kojem nije zaigrao koji Južnoamerikanac ili Afrikanac. Ali, onih koji su ostavili neki dublji trag u bh. nogometu malo je.

Spomenimo ipak pojedince kao Bajano, Ronielle, Celson, Tabia, Marciano, Varea, Costa, Gill, Jefton, Nyema, Amanaka, Diarra, Dialiba, Jackson, Perreira, Nouken... Ti su momci s dosta uspjeha igrali za Široki Brijeg, Posušje, Zrinjski, Željezničar, Žepče, Čelik (neki i za više klubova).

Ljubimac navijača

Jedan od rijetkih koji je istinska vrijednost je Wagner, ljubimac navijača u Posušju i Širokom Brijegu. Kolumbijca Jacksona pamtit će se po pogocima u Laktašima, Zenici, Mostaru, Tuzli... U Žepču pak još spominju Meksikanca Palomaresa, ne po velikim igrama, već zato što je bio momak hrvatske skijašice Janice Kostelić.

Lamine Diarra je igrao dobro u Mostaru, u Zrinjskom, ali je zvijezda postao tek kad je prešao u beogradski Partizan. Yaya Toure, reprezentativac Obale Bijelokosti pak, prije osam godina nije prošao probu u sarajevskom Željezničaru. Ali je kasnije uspio u Monacu i Olympiakosu i Barceloni, a danas je član bogatog Manchester Cityja. Eh, što su tamo neki Camp Nou i Etihad stadion prema jednoj Grbavici...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije