Odložili oružje i zaigrali

Božićno primirje - dan kada je nogomet zaustavio rat

bozicno primirje
25.12.2015.
u 17:41

Povijesni je to trenutak koji se dogodio u blizini belgijskog gradića Ypresa, a od njega je prošlo točno stotinu godina.

Usred najvećih borbi, njemačke i britanske snage su 24. prosinca 1914. odlučile odložiti oružje i zapjevati Tihu noć, svatko na svom jeziku. Nijemci su pjevali Stille Nacht, Britanci Silent Night. Osim glasova koji su se izmjenjivali u zraku, vojnici su među sobom razmijenili i darove – hranu, piće, duhan, a sljedećeg su dana odlučili zaigrati nogomet. Bilo je to malo božićno primirje u velikom svjetskom ratu.

Povijesni je to trenutak koji se dogodio u blizini belgijskog gradića Ypresa, a od njega je prošlo točno stotinu godina.

Na isto mjesto ranije u prosincu ove godine vratili su se britanski i njemački vojnici u svojim odorama iz Prvog svjetskog rata da ponovno odigraju utakmicu primirja. Naravno, ovoga puta se radilo o glumcima u kostimima, ali utakmica je uistinu ponovno odigrana.

Britanski i njemački vojnici su, po uzoru na svoje prethodnike, istrčali na teren i zaigrali Utakmicu primirja. Pobijedila je momčad britanske vojske s minimalnih 1:0.

No sve je krenulo još u svibnju prošle godine - tada je i službeno započeo projekt 'Nogomet se prisjeća' kojega su pokrenuli Engleski nogometni savez i Engleska nogometna liga kako bi se prisjetili događanja iz Prvog svjetskog rata i odali svoju počast stradalima.

Projekt je u svibnju službeno otvorio belgijski nogometaš koji igra u dresu Chelseaja, Eden Hazard. Obilježavanje se nastavilo izgradnjom modernog nogometnog terena u Ypresu, a teren je svečano otvoren 15. prosinca.

“Mogli smo izgraditi statuu, ali smo se odlučili napraviti nešto posebnije i ostaviti živuću statuu. Odlučili smo se da gradu i zajednici poklonimo moderan nogometni teren. Naše momčadi će se sigurno vraćati ovamo, no najvažnije je da će lokalna zajednica moći koristit teren”, rekao je Richard Scudamore, glavni čovjek Premier League koji je otvorio moderno nogometno zdanje u belgijskom gradu.

U sklopu projekta, nogometne su institucije u Engleskoj odlučile educirati učenike i mlade nogometaše o ovom jedinstvenom povijesnom događaju, ali i o Prvom svjetskom ratu. Vrhunac obilježavanja za mlade je nogometaše svakako bio tradicionalni međunarodni turnir povodom Božićnog primirja. Na turniru su nastupili mlađi uzrasti (do 12 godina) svih 20 klubova iz britanske Premier League, ali i klubovi iz zemalja koje su te četiri godine ratovale na zapadnom bojištu - Belgije, Njemačke, Škotske, Francuske i Austrije.

"Ovo je četvrta godina kako održavamo turnir, a klubovi i igrači su svake godine sve posvećeniji. Trebamo educirati mlade igrače, a odlično je što nogomet možemo koristiti za to", rekao je Martin Heather, jedan od glavnih ljudi Premier League.

"Želimo stvoriti kompletne ljude. Nije bitno samo kakav je igrač na terenu, itekako je bitno i kako se ponaša izvan njega. Moderni se igrači moraju biti znati nositi s tim očekivanjima."

Da ih se treba cijeniti i izvan terena pokazali su tada i nogometaši iz Premier League koji su sudjelovali u projektu. Svaka utakmica 15. kola Premier League je započela sa zajedničkom fotografijom nogometaša, a jedan od završnih produkata je i video u kojem 17 nogometnih djelatnika čita posebnu pjesmu koju su u sklopu radionica tijekom boravka na turniru u Belgiji napisali maleni nogometaši. 

Njihove radove je u jednu pjesmu pod nazivom “Igra: Božić 1914" povezao britanski pjesnik Ian McMillan, a oživjeli su je, pružajući joj svoj glas i lik, nogometaši, treneri, menadžeri i nogometni suci.

Pjesmu započinje belgijski reprezentativac i igrač Manchester Cityja - Vincent Kompany, a završava ju vratar Chelseaja, Austrijanac Mark Schwarzer. Osim njih od nogometaša su svoj glas dali i Wojciech Szczesny (Arsenal), Charlie Austin (Queens Park Rangers), John O’Shea (Sunderland), Matt Bloomfield (Wycombe Wanderers), Steven Taylor (Newcastle United), Jack Butland (Stoke City), Ashley Williams (Swansea City) i Morgan Schneiderlin (Southampton).

Serija programa koja služi učenju o Prvom svjetskom ratu i odavanja počasti, odličan je način na koji se možemo prisjetiti jednog od najznačajnijih povijesnih trenutaka kada je nogomet u pitanju - na nogometne susrete Božićnog primirja. Aktivnosti će se nastaviti provoditi sve do 2018. godine i 100. obljetnice završetka ovog velikog rata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije