Rukomet

Borac i Vogošća ne praštaju Izviđaču CO osvojeni naslov

13.09.2018.
u 11:03

Da su rukometna tijela na različitim razinama u BiH poseban slučaj, pokazuje i najnovija zgoda. Generiran iz jednog od bh. rukometnih središta - Banje Luke, ovih je dana u glasilima osvanuo tekst intrigantnoga naslova “Zbog Izviđača odložen početak Premijer lige”. S obzirom na događanja u bh. rukometu, odnosno permanentnu krizu u tom sportu, prva asocijacija je izvorna hercegovačka - Đavlu, kad nestane posla, on ga izmišlja! Upravo tako je u bh. rukometu. Tek što su, nakon oštre smjernice EHF-a, nekako “naćurili” tijela i administraciju krovne kuće, uslijedili su novi zapleti. Na upit u čemu je problem, David Grbavac, direktor Izviđača Central osiguranja, kaže:

- Dosadašnja praksa bila je takva da se sudionik SEHA lige uključivao u doigravanju, a mi mislimo kako tako treba biti i ove sezone. Ako će prvak države igrati domaće prvenstvo i SEHA ligu, onda se to mora znati po završetku sezone. U ovom trenutku ne možemo igrati obje lige. To je nemoguće i neizvedivo jer bismo u tom slučaju odigrali 60-ak utakmica u osam mjeseci. Igrali bismo 18 kola SEHA lige, plus 26 kola Premijer lige BiH te doigravanje, plus Kup BiH. To nije moguće ni fizički ni organizacijski napraviti. Naglašavam, Izviđač je za dogovor, ali ne na našu štetu - ponavlja direktor Grbavac službeni stav Izviđača CO.

Zaplet

Zaplet je nastao nakon što je Izviđač CO, uz podršku članova Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH ispred Rukometnog saveza Herceg Bosne, zatražio zaštitu svojih interesa, zbog čega je odgođen ždrijeb parova do daljnjega. Naime, u slučaju da se poštuje praksa, odnosno da sudionik SEHA lige ne igra domaće prvenstvo, umjesto njega u Premijer ligi bi nastupalo Goražde, odnosno ispala bi samo dva kluba. Svi klubovi - Izviđač CO, Borac m:tel, Bosna (S) i Sloga (Doboj) - koji su do sada igrali SEHA Gazprom ligu, igrali su samo jedno - regionalno, natjecanje, a u završnici se uključivali u domaće prvenstvo. U tom pogledu igranje obaju natjecanja usporedno bilo bi pravi presedan koji bi tražio izmjene kalendara i domaćeg prvenstva i regionalne lige, pa bi predstavniku BiH trebalo dopustiti domaće utakmice igrati tijekom tjedna.

Praksa na strani Izviđača

Dakle, praksa je u cijelosti na strani Izviđača, međutim, ne i članak 96., točka 1., stavak 4. Propozicija natjecanja, koji glasi: - Četiri (4) prvoplasirane ekipe (1, 2, 3 i 4 mjesto) u ovoj fazi natjecanja osiguravaju nastavak natjecanja za PLM - play off, u koji prenose osvojene bodove.

Kako je taj članak donesen u sezoni kada BiH nije imala predstavnika u SEHA ligi, iz Izviđača predlažu njegovu izmjenu koja bi glasila: - U nastavak natjecanja za prvaka PLM - play off plasiraju se tri prvoplasirane ekipe iz prve faze prvenstvenog natjecanja (ligaški dio od 26 kola) te ekipa koja je u sezoni 2018./2019. predstavljala RS BiH u regionalnoj SEHA ligi.

Iz Izviđača tvrde kako nisu odgovorni za nastala razmimoilaženja. Naime, poziv za nastup u SEHA ligi dobili su kasno, tek koncem srpnja, dalje, o svemu su odmah izvijestili nadležna tijela RS-a BiH. Kako se u međuvremenu Rukometni savez BiH, poslije brojnih ostavki te sporenja u okviru RS-a Republike Srpske, praktično urušio, nisu stizala nikakva upozorenja. U međuvremenu je počela SEHA liga, a u Izviđaču su, shodno praksi da prvak igra samo jedno natjecanje, krenuli s igranjem. Tek kada su “odradili” tri kola, silom prilika - prijetnje od EHF-a suspenzijom saveza i klubova, dakle pod pritiskom, doslovce su ubrzano formirana nadležna tijela RS-a BiH koja su brzo krenula u obračune, a prvi na udaru našao se aktualni prvak. Usput se po imenima klubova moćna SEHA liga majorizira.

U Izviđaču su posebice iznenađeni što se kao protagonist takvih stavova kroz reagiranja RS-a Republike Srpske javlja Borac m:tel, kojem se pridružila Vogošća, te podsjećaju da Borac, kao prvak BiH, prošle sezone nije igrao SEHA ligu ne zato što nije atraktivna nego zato što nije ispoštovao uvjete koje to natjecanje traži, a to su, prije svega, TV prijenosi. Za razliku od Borca u sezoni 2016./2017., Izviđač je bio prisiljen BHRT-u prijenose domaćih utakmica plaćati po 7000 KM. Naime, uvjet je bio “osigurati državnog koncesionara za TV prijenose”. Sve skupa, situacija je očito složenija od izjava jer, kada bi Izviđač igrao na dvije fronte, onda se tomu mora prilagoditi kalendar natjecanja, što znači da ždrijeb ne bi bio golo izvlačenje brojeva. Ili se prvak možda mora kazniti zbog igranja puno jačeg natjecanja od SEHA lige?!•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije