NBA Mostarac

Bojan Bogdanović svojoj školi darovao 50.000 maraka

storyeditor/2023-12-28/bojan_skola.jpg
29.12.2023.
u 18:43

Od donacije Bojana Bogdanovića, Letećeg Mostarca, vodstvo Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića u Mostaru uspjelo je informatički opremiti većinu kabineta

NBA zvijezda Bojan Bogdanović na najbolji mogući način odužio se svojoj Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića na Bijelom brijegu u Mostaru, kojoj je donirao 50.000 maraka za opremanje informatičkom opremom, piše Večernji list BiH.

Ovu je informaciju, podnoseći izvješće o radu škole na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća, predstavila ravnateljica te osnovne škole Darija Stojčić, a ovaj potez popularnog Babe pohvalio je i vijećnik Silvio Bubalo. No, informacija do sada nije procurila u javnost. Bojan nije htio od toga praviti reklamu, ali kada smo ga kontaktirali, potvrdio je što je bio razlog za takvu odluku.

Zaklada NBA

- Ja sam bio učenik te škole i uz nju me vežu brojne lijepe uspomene. Prvi susret s košarkom bio je zapravo na parketu dvorane ove škole. Osjećao sam dug prema tome i, jednostavno, htio sam zahvaliti ovoj školi i omogućiti djeci koja je pohađaju bolje uvjete školovanja. Nadam se da će sada moći biti ukorak sa svojim vršnjacima diljem svijeta - rekao je Babo za Večernjak. Po njegovim riječima, želja mu je bila da se kabineti informatički opreme. Objasnio je kako ga je na ovu odluku dodatno potaknula i Zaklada NBA lige koja se nastoji promovirati humanitarnim djelima. Kaže kako nije znao ništa o tome da će se na dvorani škole oslikati veliki mural, najveći u gradu s njegovim likom u dresu hrvatske košarkaške reprezentacije.

- Srce mi je bilo kao Hum kada sam vidio taj mural. Tamo sam došao sa suprugom i sinom, a moje su emocije bile neopisive. Zahvalan sam ljudima iz te škole koji su prepoznali moj trud i rad, napose ravnateljici Dariji Stojčić - istaknuo je Bojan Bogdanović. Upravo je ravnateljica Stojčić, nakon što je dvorana obnovljena, pokrenula ideju izgradnje murala po uzoru na ostatak grada koji je obogaćen znamenitim ljudima ili nekim simbolima.

- Htjeli smo posvetiti taj mural jednome od naših uspješnih učenika. Shvatili smo da je to Bojan - kazala je za Večernjak Darija Stojčić, ravnateljica Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića. Objasnila je kako su najprije od Bojanove mame zatražili fotografiju koje nema na internetu kako bi se prilagodili tehnici oslikavanja murala. Ne skrivajući zadovoljstvo zbog uspješno realiziranog projekta, Stojčić je ranije naglasila kako je tako Bojanu Bogdanoviću željela odati priznanje, iskazati čast i divljenje te potaknuti drugu djecu i mlade na bavljenje sportom u cilju promicanja tjelesne aktivnosti i razvijanja zdravih životnih navika.

Babo, kako ga odmilja nazivaju, u dresu hrvatske reprezentacije s brojem 44 simbolično je smješten pored ulaza u školsku sportsku dvoranu. Mural su oslikale dvije mlade umjetnice, Karla Ćosić i Iris Ivković, a njegova veličina svjedoči o veličini ponosa koji osjećamo na spomen njegova imena - istaknula je Stojčić.

Poziv oca

Sredinom srpnja ove godine školu je kontaktirala obitelj Bojana Bogdanovića koja ih je iznenadila njegovom odlukom. - Bojan nije bio tu, nego u Americi, a njegov otac prenio nam je informaciju da on želi školi donirati 50.000 maraka. Tada smo kontaktirali Zakladu NBA lige i poslali potrebnu dokumentaciju. U dva navrata. Prebačen nam je novac koji smo jako dobro iskoristili - dodala je Stojčić, čija je majka Delfa Šunjić bila prva Bojanova učiteljica.

Sada su gotovo svi kabineti u školi opremljeni projektorima i laptopima. - To će nam otvoriti veću razinu i standard obrazovanja te smo iznimno zahvalni - dodala je. Otkrila je kako planiraju o Babi, koji trenutačno igra za Detroit Pistonse, snimiti kratki film koji bi svjedočio o njegovu obrazovanju, odrastanju kao košarkaša u Mostaru, ali i ovoj školi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?