NOGOMET I DIPLOMA

Boban diplomirao povijest o temi 'Kršćanstvo u Rimskom Carstvu', Bilić govori četiri jezika...

Foto: IPA/Pixsell
1/2
23.04.2020.
u 13:03

Zvonimir Boban (51), bivši savjetnik predsjednika Fife Giannija Infantina, diplomirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu o temi 'Kršćanstvo u Rimskom Carstvu'.

Svi dobro znamo da jedna sasvim obična nogometna utakmica može donijeti niz lijepih poteza, udaraca, driblinga i mnogi od nas u tome mogu vidjeti savršenstvo i lakoću s kojim pojedini igrači igraju. Divimo se načinu na koji je Ronaldinho plesao s loptom, kako je Pele 'prodavao' sombrera ili kako je Ronaldo pretrčavao cijeli teren... No, unatoč svim tim vrlim potezima i odlukama koje igrači donose u djeliću sekunde, mnogi smatraju da su nogometaši nedovoljno obrazovani, da ne ulažu previše u svoje obrazovanje. Bez zvanja i znanja samo trče za loptom. Taj stereotip mora se razbiti jer postoje oni igrači koji su i talentirani za nogomet, ali i visoko obrazovani.Jedan od najboljih primjera je Sócrates.

Bivša brazilska legenda imala je zavidne sposobnosti na terenu, ali i moć razmišljanja. Osim toga doktorirao je i medicinu tijekom igračke karijere. Njom se bavio i nakon umirovljenja, prije nego što je i zaradio doktorat. Bio je poznat kao "Doktor Socrates", odrastao je u kući koja je na pola nalikovala knjižnici, naslaganoj filozofskim knjigama i drugim djelima njegovog oca.

Vincent Kompany (34) Belgijski nogometaš trenutačno igra u Anderlechtu, a najveći dio karijere proveo je u Premier ligi u Manchester Cityju. Osvajao je naslove, dizao trofeje, slavio pobjede i zaradio diplomu iz poslovnog upravljanja. Završio je poslovnu školu Alliance Manchester 2017. godine, s velikim zanimanjem za svijet nogometa, a i svijet izvan terena.

Juan Mata (31) Španjolac igra za Manchester United i jedan je od najpoznatijih igrača na svijetu. No, za vrijeme boravka u Valenciji i Chelseaju stekao je diplome na madridskom fakultetu Camilo Jose Cela - jednu na području marketinga, a drugu na području sportskih znanosti. Mata je najavio kako će nakon nogometne karijere krenuti u trenersku, ali napomenuo je i kako je zainteresiran za područje psihologije.

Andrej Aršavin (38) Ruski umirovljeni internacionalac imao je dugu i živopisnu karijeru. Također ima tri objavljene knjige, a zanimljivo je da je diplomirao na fakultetu za modni dizajn u Sankt Peterburgu.

Simon Mignolet (32) Belgijski golman još je jedan primjer vrhunskog profesionalnog sportaša koji je radio na stjecanju višeg obrazovanja. Vratar Club Bruggea ima diplomu iz politologije koju je stekao tijekom karijere u Engleskoj. Osim toga govori pet jezika. Prema intervjuu u Daily Mailu, Simon Mignolet rekao je da želi zaraditi fakultetsku diplomu u slučaju da njegova nogometna karijera krene u lošem smjeru.

Andres Iniesta (35) Proslavljeni nogometaš koji trenutačno nastupa za Vissel Kobe smatran je jednim od najinteligentnijih igrača. Diplomirao je biologiju.

Giorgio Chiellini (35) Talijan koji nastupa za Juventus diplomirao je ekonomiju 2010. godine. U srednjoj školi mu je jako dobro išlo, ispite je polagao s lakoćom. Kasnije je otišao na prestižno Sveučilište u Torinu gdje je diplomirao poslovnu ekonomiju.

Romelu Lukaku (26) Belgijski nogometni napadač kongoanskog porijekla i Interov adut nije samo prosječni nogometaš. Odlično mu leže jezici, govori ih čak pet: engleski, španjolski, nizozemski, francuski i portugalski. Lukaku također razumije njemački i svahili, a ima i diplomu iz turizma i odnosa s javnošću.

Kada govorimo o Hrvatima treba spomenuti Slavena Bilića (51). Trener West Bromwich Albiona ima mnogo izvannastavnih interesa izvan nogometa. Svira gitaru, a stekao je i diplomu prava na Sveučilištu u Splitu. Otac mu je bio dekan Pravnog fakulteta u Splitu, a Slaven govori i četiri jezika.

Zvonimir Boban (51), bivši savjetnik predsjednika Fife Giannija Infantina diplomirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na temu 'Kršćanstvo u Rimskom Carstvu'.

Leonard Mesarić (36) govori pet jezika, a magistrirao je pedagogiju i informatiku.

Rijekin Tibor Halilović (25) završio je novinarstvo.  

No, nisu oni jedini s diplomama i znanjem. Primjerice trener Chelseaja Frank Lampard iznimno je inteligentan. Njegov IQ je nevjerojatnih 150, čime se svrstava među 0,1 posto najinteligentnije populacije u svijetu. Njegov prijemni ispit općeg znanja za upis na fakultet, uključujući latinski, također je bio bez ijedne greške te su ga suigrači zvali 'Super Frank'. Socrates nije jedini nogometaš s diplomom medicinskog fakulteta. Stekao ju je i Nizozemac Denis Bergkamp za vrijeme igranja u Arsenalu, kao i bivši argentinski izbornik Carlos Bilardo. Njegova specijalizacija je - ginekologija. Bivši britanski branič David Wetherall ima diplomu iz kemije, dok nekadašnji igrač Evertona Barry Horne predaje kemiju i fiziku...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije