JEST ILI NIJE IZBORNIK?

Bilo je izbornika s puno manje referencija od Zlatka Dalića

11.10.2017.
u 19:42

Neću razmišljati dalje, ja sam svoje odradio. Vidjet ćemo što će biti. Pogledat ću iduću utakmicu mog Varaždina, odmoriti se s obitelji, a što će biti dalje, ne znam. Nema nikakvog pritiska – izjavio je Dalić

U noći nakon velike pobjede u Ukrajini (2:0) Zlatko Dalić u avion je ušao, doslovno, ni na nebu ni na zemlji. Jer ni sam nije znao je li i dalje izbornik.

– Neću razmišljati dalje, ja sam svoje odradio. Vidjet ćemo što će biti. Pogledat ću iduću utakmicu mog Varaždina, odmoriti se s obitelji, a što će biti dalje, ne znam. Nema nikakvog pritiska – izjavio je Dalić nakon najvažnije utakmice u svojoj trenerskoj karijeri.

– Šok-terapija je uspjela! Trebalo je to sve napraviti, nije se spavalo, bilo je puno stresa. Isti su to igrači, ali nešto je trebalo promijeniti. Ostaje li Zlatko Dalić? Postoji Izvršni odbor koji će se sastati i odlučiti... – poručio je pak predsjednik HNS-a Davor Šuker.

U svakom slučaju, Izvršni odbor mora što prije donijeti odluku jer ždrijeb dodatnih kvalifikacija već je 17. listopada.

Treba li Zlatko Dalić ostati hrvatski nogometni izbornik? Apsolutno! U ovom trenutku to je jedino logično rješenje. Utakmica protiv Ukrajine pokazala je da igrači stoje iza njega, pokazala je da je igračima vratio vjeru, osmijeh na lice...

Nije vatrogasni izbornik

I zato je jedino logično da Dalić, umjesto “vatrogasnog”, postane pravi izbornik.

Za one koji tvrde da nema dovoljno iskustva iza sebe da bi vodio ovu momčad, evo nekoliko podataka koji to demantiraju. U dosadašnjoj trenerskoj karijeri vodio je sedam klubova iz četiri različite zemlje te iza sebe ima ukupno 299 utakmica, od čega čak 40 u Azijskoj ligi prvaka u kojoj je s Al Ainom (UAE) stizao do finala i polufinala. A četiri je godine (2006.-2010.), odnosno 34 utakmice, bio i pomoćnik Dražena Ladića u mladoj reprezentaciji, što mu je plus zbog iskustva rada u nacionalnoj vrsti.

A znate li s koliko su trenerskih utakmica u nogama izbornici postojali Dalićevi prethodnici Bilić, Štimac i Kovač? Njih trojica zajedno nisu imala iskustva kao Dalić sam.

Naime, Slaven Bilić 2006. postao je izbornik, a prije toga vodio je samo 48 utakmica – 26 kao trener Hajduka i 22 kao izbornik reprezentacije do 21 godine. Niko Kovač, prije nego što je postao vođa kockastih, odradio je 124 utakmice (56 kao trener juniora Red Bulla, 65 kao pomoćnik seniora RB-a te pet kao izbornik mlade hrvatske vrste).

A kao najneiskusniji na klupu kockastih stigao je Igor Štimac 2012. godine. Dotad je, naime, vodio svega 37 utakmica, sve u HNL-u (8 Hajduk, 6 Cibalija, 23 Zagreb).

U svakom slučaju, za razliku od prethodne trojice, Dalić je jedini postao hrvatski izbornik kao već dokazani trener. Uostalom, bio je proglašavan najboljim trenerom u Saudijskoj Arabiji i UAE. S Al-Ainom osvojio je President Cup, Arapsku Gulf ligu i Superkup te je igrao u finalu Lige prvaka prošle godine.

Osim titula s Al-Ainom, Dalić je s Al-Hilalom osvojio kup te bio viceprvak saudijske lige. S Dinamom iz Tirane osvojio je tamošnji Superkup, a s Varteksom je davne 2006. godine igrao finale Hrvatskog kupa. Trofeji su to koji potvrđuju trenersko znanje.

Pametno vodio utakmicu

A dodatan je Dalićev plus što jako dobro poznaje igrače, jer kroz mladu je reprezentaciju vodio čak 12 sadašnjih reprezentativaca. Kroz ruke su mu u prvom ciklusu (2006./2007.) prošli Subašić i Mandžukić, u drugom (od 2007. do 2009.) Vida, Lovren, Mandžukić, Kalinić, Badelj i Strinić, a u trećem (od 2009. do 2011.) Vida, Kramarić, Badelj, Perišić, Rakitić, Vrsaljko i Santini.
 

– Bili smo jako dobro organizirani, od prve minute znalo se gdje tko stoji, ništa nije bilo prepušteno slučaju – pohvalio je izbornika nakon prekjučerašnje utakmice Andrej Kramarić te tako pokazao da i igrači stoje iza njega.

Nadamo se da će i u dodatnim kvalifikacijama, a onda i na Svjetskom prvenstvu u Rusiji... Jer, podmetnuo je leđa u najtežim trenucima za hrvatsku reprezentaciju, red je da mu se to i vrati.

A onda će brzo zaboraviti i tekstove koji su ovih dana objavljeni u nekim medijima s tezom da ga je na mjesto izbornika postavio Zdravko Mamić u znak zahvale što je preporučio Zorana Mamića u bivši Dalićev klub Al Ain.

Vidjelo se na konferenciji za novinare poslije veličanstvene pobjede u Ukrajini da su Daliću ti napadi teško pali.

– Nisam Zdravkov ni Šukerov, sve sam u životu postigao sam, bez ičijeg guranja – poručio je iskreni i emotivni Dalić.

Neka mu je sretno, neka nas baš on odvede na Svjetsko prvenstvo. Jer, zaslužio je!

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije