Nogometaš talijanskog Crotonea

Arsen Wenger prati visokog Žepčaka te ga namjerava dovesti u Arsenal!

24.12.2015.
u 07:28

Na jug Italije Ante Budimir je stigao na posudbu iz njemačkog St. Paulija. Pokušat će pomoći Crotoneu plasirati se u Serie A

- Jeste li čuli za Antu Budimira? Antu nogometaša, ne političara... Ako niste, ništa, ali mogli biste uskoro čuti i dobro mu upamtiti ime i prezime za sva vremena! Jer, po pisanjima Skyjeva novinara Gianluce di Marzia, Budimir je zapeo za oko nikome drugom do slavnom londonskom Arsenalu, kojega "100 godina" vodi ugledni stručnjak Arsene Wenger.

Prati ga skaut Banfild

Priča ide ovako: Tony Banfild, skaut Arsenala po Wengerovu naputku prati Marcela Brozovića. Pa je 2. prosinca gledao kup susret Milan – Crotone na San Siru. Nije mogao ne zapaziti 190 cantimetara visokog napadača Crotonea Budimira. Milan je poveo 1:0, a Budimir nakon "solo šaranja" kroz obranu Milaneza po desnom boku, ušao u sredinu i ljevicom skinuo paučinu u kutu domaćih. Vratar Milana Christian Abbiati nije se ni pomaknuo. Imao je Budimir idealnu prigodu ponovno zabiti i kompletirati senzaciju, ali je "za nokat" promašio gol Milana. Milan se u uz puno sreće provukao dalje u produžecima, pogocima u 105. i 118. minuti za 3:1:

- Ma, pojma nemam o zanimanju Arsenala. Nitko me nije ništa pitao, dao kakvu naznaku... Ali eto, lijepo je čuti, ali ne bih komentirao ništa dalje... Ja sam u sasvim drugom filmu, koncentriran na Crotone. Evo, suigrači i ja razmišljamo samo o utakmici protiv Trapanija (sinoć kasno, pp). Upravo se spremamo u karanenu, rekao nam je Ante kad smo ga u utorak nazvali u Italiju.

Crtotone je nakon 19 odigranih kola vodeći na ljestvici Serie B, a tu u svojoj povijesti nikada nije bio. Dolazi s Kalabrie, siromašne pokrajine sa samoga "đona" talijanske čizme. U leđa mu gledaju Cagliari (40), Novara (37), Bari (35)... Što znači kako je Crotone ozbiljan kandidat za ulazak u društvo Milana, Intera, Juventusa, Fiorentine, Napolija,Rome i ostalih velikana talijanskog nogometa. U to elitno društvo Crotone od utemeljenja daleke 1923. godine nikada nije ni "zavirio", ali je zato šetao do u nekoliko stupnjeva niže:

- Grad Crotone s oko 60.000 stanovnika sjedište je istoimene provincije. Nevjerojatno je koliko ljudi vole klub i nogomet i s kakvim temperamentom ga prate. O nogometu se priča u restoranu, u trgovini, mesnici, svuda...Ali, nema pritiska, sve je jako pozitivno. Klub nije prebogat, ali ni sirotinja. Trebate znati da jug Italije ne pliva u obilju, to je golema razlika u odnosu na sjever. Stadion Ezio Scida (malo manje od 10.000 mjesta) uvijek je pun ili gotovo pun. Bilo bi lijepo ući u Serie A, ali o tome barem za sada nema priče... Ta, do kraja su još 23 utakmice i 69 bodova u igri (u Serie B nastupaju 22 kluba). Meni je važno biti zdrav, dobro igrati i da me hoće pogodak kao do sada...

Od početka prvenstva Ante je zabio devet pogodaka i drugi je na ljestvici strijelaca (tresao je mreže Novare, Barija, Coma, Ascolia, Avellina, Ternane, Modene, Latine i Cessene).

Idu ga pogoci

-Idu me pogoci, a to mi je i posao, jer sam napadač. Davao sam ih za Radnik iz Velike Gorice, Inter iz Zaprešića i Lokomotivu... U svemu imam podršku trenera Ivana Jurića, velikoga motivatora...

Pogoci su razlog što je momak podrijetlom iz maloga sela Ozimice kod Žepča (rođen 22. srpnja 1991. u Zenici) zapeo za oko njemačkom St. Pauliju, kultnom klubu iz istoimenog kvarta u Hamburgu. Valjda su ga gledali i na onoj utakmici kada je za Lokomotivu zabio sva tri pogotka u 3:4 porazu protiv Dinama u Maksimiru. Nijemci su ga htjeli kupiti po svaku cijenu, pa nisu ni trepnuli kad je Lokomotiva zatražila milijun eura. Bio je to najveći iznos koji je St. Pauli ikada iskrcao za nekoga nogometaša! Međutim...

- Krenulo je da ne može gore. U prvih nekoliko utakmica nije me išlo. Nakon tri tjedna klub je promijenio trenera, pa nakon mjesec i pol promijenio i njega! Uz to, otišli su predsjednik i direktor, a ja "nestao", pao u nemilost i bio 25 – 27. igrač po statusu. Tako je to u nogometu, za čas te nema. Zato sam prihvatio ponudu za posudbu u Crotone. Ne žalim, a vjerujem da će me dobre igre i pogoci opet vratiti u St. Pauli. A to je, vjerujte mi, uistinu veliki klub, tamo je milina igrati, ispričao nam je Ante svoju nogometnu biografiju.

Na pitanje ima li reprezentativnih ambicija (posjeduje i hrvatsku i bh putovnicu), ostao je zakopčan do grla:

- Čemu maštati i igrati se velikim riječima? Neću komentirati!

Shvatili smo – svaki poziv jako bi ga obradovao, ali ne želi ga dobiti nikakvim preporukama i medijskom (samo)reklamom, nego isključivo igrama i pogocima:

- Pratim koliko je god moguće sve što se događa u Premijer ligi BiH. Mislim kako dosta dobro poznajem situaciju. Nego, pozdravite mi prijatelja i suigrača iz Radnika, Ivan Crnova. Dobar je to momak i nogometaš. Znam kako je briljirao dok je igrao u Zrinjskom, što mu je omogućilo ugovor u moldavskom Šerifu. Znam i da se malo razočaran i nespreman vratio i da sada igra za Široki. Vidjet ćete, kad prođe pune zimske pripreme, bit će od njega na proljeće obilje pogodaka i asistencija. On je prava zvijer....

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije