Najbolji bh. atletičar

Amel Tuka: Neopisiv je osjećaj biti na postolju i primati medalju

Amel Tuka
Foto: Reuters
1/2
27.08.2015.
u 06:30

Do medalje je došao postupno gradeći svoju formu

 

- Snažan i upečatljiv je doživljaj stajati na pobjedničkom postolju i primiti medalju za plasman na 3. mjesto Svjetskog prvenstva, kratko nam je rekao Amel Tuka, osvajač brončane medalje za BiH u utrci na 800 metara, prije večere sa svojim prijateljima u Pekingu.

Kao na filmu

Sve se u glavnom kineskom gradu odvijalo kao na filmskoj vrpci, brzo i nevjerojatno, sve je bilo u tonu natjecanja i veličini rezultata prvenstva, ali u svemu ima Bosne i Hercegovine.

Teško je Amelu Tuki stići na sve, odgovoriti svim znanim i neznanim prijateljima koji mu čestitaju, poruka je na stotine, ali je njegova velika i najjača: "hvala vam za svu podršku koju mi pružate, činite me još ponosnijim".

Istrčana utrka proslavljena je odmah s Hamzom Alićem, Kemalom Mešićem i Mehmedom Skenderom, oni su, uz trenera Ghdinija, bili uz njega u sjajnom atletskom gnijezdu, koje je svima nama podarilo prvu medalju osvojenu na nekom od velikih natjecanja.

Psihički pritisak na sve natjecatelje je ogroman, što pokazuje da smo u prednatjecanjima vidjeli brže utrke osamstometraša nego na finalnoj utrci. Mudrost i postavljena taktika donose medalje na velikim natjecanjima, a treba znati kako je Amel Tuka još prošle godine s lakoćom trčao bolji rezultat nego ovaj pekinški.

Put u vrh svjetske atletike

Na EP-u u seniorskoj konkurenciji 2014. u Zürichu bio je šesti s novim bh. rekordom od 1:46,12, a onda slijedi njegov sjajan niz rezultata koji su ga "gurnuli" prema vrhu svjetske atletike. Osvaja zlatnu medalju na Balkanskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu sa 1:48,86, da bi 1. lipnja na mitingu u Velenju pobijedio rezultatom 1:44,19, što je za desetak dana bio stari rekord jer je ponovno pobijedio na mitingu u Madridu s vremenom 1:43:84.

Nekoliko dana poslije na svom prvom nastupu na mitinga u okviru Dijamantne lige, Amel Tuka ponovno je briljirao i popravio osobni i nacionalni rekord pobijedivši u Monacu s vremenom 1:42.51. Dalje ide Belinzona i preskače se miting u Londonu, da bi u prednatjecanju pokazao svu raskošnost svog talenta i pobijedio u kvalifikacijama i polufinalu. Finale je bio taktički dovoljan da se sa svog prvog Svjetskog prvenstva vrati s brončanom medaljom "da BiH ima jednu medalju i da je pamti".

Povratak Amela Tuke je planiran za petak, 28. kolovoza, a svjetsku veličinu dočekat će Sarajevo, Kakanj, Zenica..., Verona, i ponovno Zürich na zatvaranju Dijamantne lige.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije