MATE MALEŠ:

'A rekli su mi da imam srčanu manu, da više neću igrati...'

mate maleš
Goran Stanzl/PIXSELL
02.11.2013.
u 15:30

Operiran mi je nos, četiri puta iskakalo mi je rame, imao sam slomljena rebra, ozljedu gležnja. Nisam se predavao i Bog 
i izbornik su me nagradili, kaže Mate

Jedan je Šibenčanin otpao (Ademi), drugi uletio, defenzivni vezist Rijeke Mate Maleš najveće je iznenađenje na Kovačevu popisu za Island. Uporni, hrabri, tihi, skromni i pobožni dečko, čiju su karijeru obilježili nevjerojatni pehovi, u 24. godini dobio je najveće priznanje u životu.

Odmah na misu

Istoga popodneva kada je čuo da ga je Kovač pozvao otišao je na misu, u župnu crkvu Srca Isusova na Zametu...

– Išao sam zahvaliti Bogu jer ovo je njegova zasluga. Znate, nakon svega što sam prošao igrajući nogomet, ovo mi je najljepši dar – kaže Mate kroz čiju su glavu odmah prošle sve silne ozljede, operacija, sumnje s početka karijere da nikada neće zaigrati.

Nakon odlaska iz Dinama u Lokomotivu prije pet godina ustanovljena mu je srčana mana.

– Nisam mogao udahnuti i liječnici su najprije pomislili da nešto sa srcem nije u redu. A svi nalazi bili su dobri, uredni, ništa nije upućivalo na anomaliju. I zamislite zbog kakve gluposti ja nisam igrao – morali su proći mjeseci da bi se ustanovilo kako je za probleme s disanjem kriv slomljen nos! I nakon što sam operiran, sve je s disanjem bilo u redu – prisjeća se Mate.

No pehovi su tada tek počeli. Dok je bio igrač Lokomotive, rame mu je tri puta iskakalo prije nego što je još jednom morao pod nož. A nakon toga neko je vrijeme liječio i ozlijeđeni gležanj...

– Ajde, recimo da sam posljednje dvije godine bez težih ozljeda. Slomljena rebra u to ne ubrajam. Sad sam zdrav, hvala izborniku na povjerenju, hvala i mojim suigračima u Rijeci jer oni su isto tako zaslužni za ovo.

Mate ima trojicu braće i sestru, otac Marko i majka Ana žive u Malešima. I s Matom proživljavaju svaki njegov uspjeh...

– Ćaći je suza krenula kad je čuo za poziv u reprezentaciju. Znam da im to puno znači...

Rođak ste s bivšim Hajdukovim predsjednikom Hrvojem Malešom?

– Da, mi smo kuća do kuće, jako bliski. Čujemo se povremeno...

Neću se štedjeti

U reprezentaciji neće biti stranac. U Šibeniku je igrao s Gordonom Schildenfeldom, u Dinamu s Lukom Modrićem i Marijem Mandžukićem. Tu je i njegov suigrač Leon Benko.

– Jedva se čekam priključiti svim tim velikim imenima....

Valjda ćete do Islanda izdržati bez ozljeda?

– Ma o tome ne razmišljam! I ne pada mi na pamet štedjeti se u klupskom dresu. Ja u svaku utakmicu idem sa sto posto pa što bude. Valjda ću do Islanda ostati čitav – zaključio je novi Kovačev čovjek Mate Maleš.

Prije njega u reprezentaciji su minutažu imala šestorica Šibenčana: Slavica, Računica, J. Bulat, Schildenfeld, Ademi i nedavno Ježina. Maleš je u Kovačevoj viziji vrlo blizu prvoj momčadi i možda prvi Šibenčanin na Svjetskom prvenstvu poslije Dražana Jerkovića...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?